Gebelikte migren inme riskini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Gebelikte migren inme riskini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 00:00

Gebelik sırasında sigara kullanımının, bebeğin gelişen kalbine uzun süreli zararlı etkileri olabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

ABD'de Loma Linda Üniversitesi'nde görevli bilim adamlarının, anne karnındayken nikotine maruz kalan farelerin evlatlarının yetişkinlikte kalplerinin işlevini yerine getiremediğinin açık belirtilerini gördüğü belirtildi.
Dr. Lubo Zhang'ın ekibinin yaptığı araştırma çerçevesinde, farelere gebelikleri sırasında ve doğumdan sonra 10 gün boyunca nikotin verildiği, daha sonra bu farelerin 3 aylık dişi ve erkek yavrularının kalplerinin fonksiyonlarının değerlendirildiği kaydedildi.
Araştırmada, nikotinin, dişi farelerin kalplerinde kan akışını önemli ölçüde azalttığı, her iki cinste de kalbi zarar görmeye daha açık duruma getirdiği görüldü.
Zhang, Reuters Health'e yaptığı açıklamada, nikotinin dişilerde olumsuz etkilerinin erkeklerden daha fazla görülmesinin nedeninin ise henüz bilinmediğini söyledi.

MİGREN

Gebelikte migren ağrıları çeken kadınların, kalp krizi geçirme ve inme risklerinin arttığı bildirildi.
ABD'de Duke Üniversitesi'nden Dr. Cheryl Bushnell'in, Amerikan Nöroloji Akademisi'nin yıllık toplantısında sunduğu araştırma, hamileyken migren tedavisi gören kadınlarda inme görülmesi olasılığının sözkonusu tedaviyi görmeyenlerden 19 kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Bu kişilerin kalp krizi geçirme olasılığının 5, kalp veya damar rahatsızlığına yakalanma olasılığının 2, gebelikle bağlantılı preeklamsi ya da yüksek tansiyon risklerinin de 2 kat fazla olduğu saptandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!