Fosforilasyon Nedir? Nerede Gerçekleşir? Fosforilasyon Tepkimesi Tüm Canlılarda Ortak Mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Fosforilasyon Nedir Nerede Gerçekleşir Fosforilasyon Tepkimesi Tüm Canlılarda Ortak Mıdır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2021 20:25

Fosforilasyon, fosfat ailesinden gelen bir terimi ifade eder ve fosfat gurubunun organik moleküller ile birleşmesinden oluşan bir çeşit tepkimeye verilen isimdir. ATP sentezi bir çeşit fosforilasyon olayıdır. ATP sentezi, canlılarla farklı reaksiyonlar üretilir ve yaşam için en temel enerji kaynağını oluşturur. Fosforilasyon nedir? Nerede gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Organik yapılı bir molekülün yapısına ve fosfat grubunun bağlanmasına ise, fosforilasyon ismi verilir. Fosforilasyon her canlıda görülür. Glikoliz reaksiyonları sırasında substrat düzeyinde fosforilasyon olayı gerçekleşir.

Fosforilasyon Nedir?

Fosforilasyon ATP üretilmesi anlamına gelir. ATP olarak da bilinen fosforilasyon "adenozin trifosfat" teriminin kısaltılmış halidir. Üretmek için de hücrelere ihtiyacı vardır. AMP ya da ADP'ye fosfatın eklenmesi sonucunda ATP sentezinin gerçekleşmesine denir. Fosforilasyon, tüm canlılarda ortak bir şekilde görülür ama belirli özellikler çevresinde her canlıda farklı bir şekilde görülür.

Substrat düzeyindeki fosforilasyon ile tüm canlılarda her şekilde görülür ama diğer fosforilasyon türleri için uyulması gereken bazı şartlar bulunur. Örneğin, oksidatif fosforilasyonun gerçekleşmesi için oksijen ile tepkime içine girmesi gerekir.

Haberin Devamı

Fosforilasyon Nerede Gerçekleşir?

Fosforilasyon, tüm canlılarda görülür. Glikoliz reaksiyonları ile substrat düzeyinde fosforilasyon ortaya çıkar. Glikoliz oksijenli ve oksijensiz tüm solunumlu canlılarda ortak olan aktivasyondur. Her canlı yaşamsal faaliyetleri için solunum yapmak zorundadır. Bunun için substrat düzeyinde fosforilasyon canlılarda ortak bir şekilde ortaya çıkan bir süreçtir.

Fosforilasyon Tepkimesi Tüm Canlılarda Ortak mıdır?

Fosforilasyon tepkimesi her canlıda orta olarak gerçekleşen bir süreçtir. Tüm canlılarda ortak olarak fosforilasyon ortaya çıkabilir. Bunun için bazı şartların oluşması gerekir. Çünkü her grup fosforilasyon için aynı şartlar karşılanmaz. Örneğin, bazı çeşitlerinin ortak tepkimeye girebilmesi için oksijen gereklidir.

Biyoloji biliminin en önemli kavramları arasında yer alan ve sıkça karşımıza çıkan fosforilasyonun ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilir. Fosfat gurubuna organik molekül bağlanması sonucunda ortaya çıkan bu gibi durumda ATP sentezi ortaya çıkabilir. Bu da yaşam için canlıların olmazsa olmaz kriterlerinden birisi arasında yer alır.

Fosforilasyon terimi, dört şekilde görülür. Kısacası Fosforilasyon çeşitleri ise, kemofosforilasyon, Oksidatif, Substrat düzeyinde fosforilasyon ve Fotofosforilasyondur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!