FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? FMF tedavisi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir FMF tedavisi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2019 20:00

Genellikle Akdeniz ve Ortadoğu kökenli kişilerde görülebilen Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) karın, göğüs ve eklem ağrıları ile ortaya çıkan, akabinde yüksek ateş ile etkisini arttıran bir hastalık olarak tanımlanır. Akraba evlilikleri bu hastalık genini taşıyan iki taşıyıcının bir araya gelme riskini arttırır. Peki, FMF hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? FMF tedavisi nasıl yapılır? İşte, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

1-4 gün süren karın ağrılar halinde ortaya çıkan ve yüksek ateş ile kendisini belli eden FMF hastalığı tedavisi geciktirildiği takdirde ciddi riskler doğurabiliyor. Bu hastalıkta ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri genellikle 24-48 sürebilmektedir. İşte, FMF hastalığı hakkında merak edilen bilgiler.

FMF HASTALIĞI NEDİR?

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), veya eskiden yabancı literatürde Periyodik hastalık, Türk, Orta Doğu Arap toplumlarında ve Japonlarda görülen irsi ateşli hastalıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi, tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalıktır. Nöbetler genellikle 24-48 saat sürer. Hastalarda nöbetler dışında hiçbir belirti yoktur.

FMF TEMEL ÖZELLİĞİ

Ailevi Akdeniz Ateşinin 3 temel özelliği vardır;

Haberin Devamı

1. Ailesel geçiş: Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın taşıyıcı ya da hasta olması gerekir.

2. Sıklıkla Akdeniz Bölgesi ve civarında görülmesi (Karadeniz Bölgesi de dahil)

3. Ateş nöbetleri yapması: Ateş nöbetlerine karın ağrısı, eklem ağrısı veya göğüs ağrısı eşlik eder. Karın ağrısı, akut apandisit ile karışabilir ve çok şiddetli olabilir. Bu hastaların bir kısmı akut apandisit tanısı ile ameliyat edilmişlerdir ancak karın ağrıları geçmemiştir.

Hastalık uzun dönemde amiloidoz denen başka bir hastalığa yol açabilir. Amiloidozda vücutta değişik organlarda "amiloid" denilen madde birikir, bunun sonucu kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç kaybı, felç gibi sorunlar ortaya çıkar.

TANISI NASIL KONUR?

Nöbetler sırasında kan lökosit sayımı ve CRP yükselebilir, ancak nöbet esnasında alınan kanda fibrinojen seviyesinin yükselmesi daha özgül bir bulgudur. Kesin tanı genetik inceleme ile mümkündür ve çok yaygın olarak birçok üniversitede ve genetik tanı merkezinde yapılmaktadır. Hastanın nöbetler sırasında ve nöbet dışı zamanlarda muayene edilmesi ve bazı laboratuvar incelemeleri ile tanı genetik inceleme olmadan da kolaylıkla konur. Ancak hem genetik danışma açısından hem de hastalık tanısının kesinleşmesi bakımından genetik test önerilir.

Haberin Devamı

FMF TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

FMF tedavisinde hedef, atakların önlenmesi, atakların tedavisi, amiloidoz gelişmesinin veya ilerlemesinin önlenmesidir. Kolşisin, tüm bu tedavi hedeflerine yönelik etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. Kolşisin proflaksisi(koruyucu olarak kullanılması) hem FMF ataklarını hemde hastada kronik böbrek yetmezliği gelişmesini önler. Atakları her zaman tam olarak önlemese bile amiloidozu engelleyerek, kronik böbrek yetmezliği gelişimini durdurduğu gösterilmiştir.

 

BAKMADAN GEÇME!