Fazlalıklardan yarım saatte kurtulmak mümkün mü?

Güncelleme Tarihi:

Fazlalıklardan yarım saatte kurtulmak mümkün mü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2007 00:00

Ne kadar zayıf olursanız olun fazlalıklarınızdan bir türlü kurtulamıyorsanız yapmanız gereken tıbbi bir destek almak olabilir. İşte son yöntemler hakkında uzmanların görüşleri.

Haberin Devamı

Yaz aylarının gelmesiyle bikini ya da mayo ile insan içine nasıl çıkacağım derdi başlarken gelişen teknolojiyle ortaya çıkan yeni yöntemler de özellikle fazlalıklarından kurtulmak isteyenlere yeni umutlar veriyor.

Son yılların en gözde teknolojik gelişmesi lazer sayesinde tüylerden kurtulmanın yanında artık kilolardan, kırışıklıklardan ya da bölgesel terlemelerden kurtulmak mümkün. Son teknoloji lazer lipoliz hakkında görüştüğümüz Op. Dr. Hüseyin Güner bize bu yöntemle ilgili merak edilenleri anlattı.

Lazer lipoliz nedir ve nasıl uygulanıyor?

/images/100/0x0/55eac628f018fbb8f895d8c3


Liposuction ile yaklaşık 30 senedir yağ dokusuna müdahale edebileceğimizi biliyoruz. Fakat liposuction çok kolay bir ameliyat değil. Bir takım zorlukları var. Bu nedenle liposuction ameliyatlarına sürekli yeni teknolojiler ilave oluyor. Bunlardan biri de ultrason ya da lazerle liposuction yapacağımız yağ bölgesine müdahale ederek içeriye enerji aktarmak. Böylece yağlar daha kolay parçalanıyor ve daha kolay çekiliyor.

Ayrıca yağların içinden geçen damar ve sinirlere de daha az zarar veriliyor. Fakat bu yöntemde de kullanılan enerjinin şekli, yoğunluğu çok kontrol edilemiyor. Az uyguluyorsunuz bir işe yaramıyor, çok enerji uyguluyorsunuz bu sefer dokuda hasar oluşuyor. Lazer teknolojisinin gelişmesiyle Amerika'da FDA tarafından onaylanmış lazer lipoliz sistemi oluştu. Bu yöntemde yağları eritmek için içeriye bir enerji aktarılıyor.

Bu bir tür yağları patlatma operasyonu. Özel bir cihaz yardımıyla sorunlu bölgedeki yağ hücrelerinin zarları lazer ışınıyla patlatılıyor. Bu yağlar en fazla dört ay içinde vücut tarafından dışarı atılıyor. Bu yöntemde kılcal damarlar yanmadığı için morarma da olmuyor.

Haberin Devamı

Bu yöntem diğer yöntemlere göre nasıl bir yenilik getiriyor?
Çok ince bir kablodan içeriye çok yüksek güçlere çıkabilen bir lazer enerjisi aktarıyoruz. Bu yöntemin liposuction'dan farkı birçok bölgeye kolay şekilde uygulanabilmesi. Fakat çok kilolu olanlara değil daha çok bölgesel fazlalıkları olanlara uygun bir yöntem.

Haberin Devamı

Liposuction gibi bir operasyon şeklinde mi uygulanıyor?
Yine bir operasyon kısmı var fakat hastaya çok az zarar veriyor. Ufak bir iğne deliğinden, mikronluk bir iğnenin ucundan çıkan lazer cilt altına sokuluyor ve lazerin ışığı yağ dokularına temas ettiriliyor ve temas ettiği bölgelerdeki yağlar parçalanıyor.

Bu işlemden sonra hastanın yatması gerekiyor mu?
Bu operasyondan sonra hasta buradan yürüyerek çıkabiliyor. İster evine, ister işine dönebiliyor. Aslında liposuctionda da eğer çok ince uçlarla yapılırsa hasta hiç ameliyat olmamış gibi normal yaşamına dönebiliyor. Liposuction da eski yöntemler uygulanırsa hastanın yatması ya da kötü sonuçlarla karşılaşması söz konusu olabiliyor.

Haberin Devamı

Bu operasyon ne kadar sürüyor?
Yarım saat civarında sürüyor.

Kimlere yapılıyor?
Bir tek şişman insanlara değil zayıf kişilere de yapılıyor. Seçilebilen yağ fazlalıklarını bu yöntemle alınabiliyor. Örneğin kolu kalın, göbeği var ama tam şişman değil ya da baseni var. Vücudun diğer kısımlarından net bir şekilde ayrılan parça şeklinde bir yağ fazlalığı varsa bu kişi lazer lipoliz için uygundur. Fakat şişman olan ve neresinden alayım diye düşündüğünüz hastalarda hiçbir etkisi yoktur.

İşlem yapılan bölgeden daha sonra tekrar kilo almak mümkün mü?
Eğer hasta dikkat etmezse olabiliyor tabi. İşlem sonrası yine o bölgelerde yağ birikmesi görülebilir. Fakat önceden olduğu gibi şekilsiz ya da dikkat çeken bir yağ öbeği olmaz. Örneğin baseni tedavi ettiniz hasta kilo aldı yağlanma olur fakat uygulama öncesinde olduğu gibi şekilsiz durmaz.

Haberin Devamı

Lazer lipoliz yöntemi erkekler tarafından da oldukça ilgi gören bir yöntem. Erkekler en çok hangi bölgelere uygulanmasını istiyorlar?
Erkek hastalar daha çok yüz yani çene kenarları ve gıdıda yağ birikmeleri için istiyorlar. Çoğu erkek çalıştığı için ve hızlı bir şekilde normal hayatına dönmek istiyor ve bu yöntemi tercih ediyor. Erkeklerde ayrıca göbek çevresi, memedeki yağ fazlalığı bir de belin yanındaki kısımlara uygulanıyor.

Bu uygulamanın etkili olduğu diğer bölgeler neler?
Yüz içinde çok etkili bir yöntem. Cildin derin tabakalarına etki ediyor. Cilt sarkması için kullanılabiliyor. Botox kırışıklık tedavisi için işe yararken, bu yöntem sarkma tedavisi için etkili oluyor. Ayrıca terleme üzerinde özellikle de koltukaltı bölgesinde etkili. Tek bir uygulamayla bu sorun ortadan kalkabiliyor. Terleme tedavisi için botox yaptığınızda etkisi üç haftada gidiyor fakat bu yöntemle terleme tedavisini belirli şekilde azaltıyor ve bu azalmış terleme bir buçuk sene devam ediyor.

Haberin Devamı

Yöntemin uygulanması için yaş aralığı var mı?
Daha çok orta yaş grubuna uyguluyoruz. 25-60 yaş arasındaki hastalarımız var.

Hastanın bu operasyondan sonra nelere dikkat etmesi gerekiyor?
İşlem sonrasında hastanın gerekli görülürse 1 hafta boyunca korse giymesini istiyoruz. Ayrıca bir hafta boyunca yediklerine dikkat etmesi ve daha çok sebze ve beyaz et ağırlıklı beslenmesi uygun oluyor.

Lazer lipoliz fiyatları hakkında bilgi verir misiniz?
Uygulama yapılan bölgeye göre değişiyor. Örneğin terleme için 750 dolar civarında. En üst sınır 2 bin dolar.

Lazer uygulamaları

Derin yüz germe
35-50 yaş üzerinde yüzdeki sarkmaların giderilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Yılda bir ya da iki kez uygulanabiliyor ve daha genç görünmek isteyenlere yardımcı oluyor.

Koltukaltı terleme tedavisi
Yaz aylarında hastayı rahatsız eden koltuk altı terlemesi için uygulanan botoxa alternatif bir yöntemdir. Daha uzun süreli bir sonuç sağlamayı amaçlıyor.

Selülit
Lazer yöntemiyle selülitlerden de kurtulabiliyorsunuz. Lazer sayesinde selülitlerin en aza inmesi sağlanırken sıkılaştırma ve inceltmeye de yardımcı oluyor.

Yeni teknolojilerle liposuction

Zayıflama ve selülit üzerine geliştirilen yöntemler üzerine görüştüğümüz Plastik ve Estetik Cerrahı Dr. Gülriz Kargül, yok olmayan yağ depolarını ortadan kaldırmaya yarayan en iyi çözümün liposuction olduğunu söylüyor. Bu yöntemin kilolardan arınmak için değil, güzel sağlıklı bir vücut şekline kavuşmak için uygun olduğunu belirten Kargül:

"Liposhaping ya da liposculpturing terimlerinin çıkması da bu yüzdendir. Tumescent metodu ile yani yağ dokularının içersine özel bir solüsyon verilerek kanama riskinin azaltılması ve ameliyat sonrası dönemde ağrıyı da azaltan yöntemle yapılan liposuction ile istediğimiz vücut şekline kavuşmak mümkündür. Ultrason, basınçlı su, mekanik vibrasyon gibi bir takım avantajlarla yenilenen bu yöntem günümüzde istenmeyen yağlardan kurtulmak için en hızlı çözümdür. Hasta korse ile 2 gün sonra işe dönebilir, tüm günlük aktivitesini yapabilir" diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!