Kadınlarda ilk cinsel ilişki sendromu

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda ilk cinsel ilişki sendromu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 00:07

Evlilik öncesi rutin kontroller cinsel bilgi özellikle kızlık zarı ile ilgili stres ve korku, korunma yöntemleri gibi birçok konuda çiftler için çok büyük fayda sağlar. Evliliğe sadece düğün, gelinlik, ev eşyaları gibi hazırlıklar ile adım atmak doğru değil, evliliğe cinsel açıdan sağlıklı ve bilinçli olarak da hazırlanmak gerekir.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, evlilik öncesi cinsel muayenenin önemi hakkında bilgi verdi. 

İlk gece stresinden kurtulmak, neler yaşanacağını bilmek, gerekli sağlık kontrollerini yapmak ve eğer hemen bebek sahibi olunmak istenmiyorsa doğum kontrol önlemlerini almak çiftlerin evliliklerine sağlıklı bir cinsel yaşam ile adım atmalarını sağlar.

 

Kadınlarda ilk cinsel ilişki sendromu

 

KIZLIK ZARI STRESİ

Kadınlarda ilk cinsel ilişki ve kızlık zarı ile ilgili stres toplumumuzda ne yazık ki eğitimli kişilerde bile hala rastlanan bir sendromdur. Kızlık zarının simgesi olan kan gelme korkusu, gelmezse bir şüpheye neden olur mu endişesi çiftlerin cinsel yaşamlarına stresli bir adım atmalarına neden olur. Çiftlerin kızlık zarı ile ilgili kadın doğum uzmanından bilgi almaları kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Örneğin kızlık zarının kanamamasına neden olabilecek durumları öğrenme imkanı bulurlar. Çünkü eğer cinsel ilişki öncesi ön sevişme periyodu uygun sürelerde olan kadınlarda yeterli vajinal ıslaklık sağlanmışsa ilk ilişkide kanama olmayabilir. Hatta batılı toplumlarda ilk ilişkide ağrı ve kanamanın olmaması için kadınların kayganlaştırıcı jel kullanılmaları önerilir. Bizim toplumumuzda ilk cinsel ilişkide kanama beklentisi kanama yaşamayan birçok kadının panikle jinekologlara gitmesine neden olabilmektedir.

 

Haberin Devamı

Kadınlarda ilk cinsel ilişki sendromu

 

İLK İLİŞKİDE YAŞANABİLECEK SORUNLAR

Yapısal olarak kızlık zarı açıklığı penisin girişi için bir miktar dar olabilir. İlk ilişkide meydana gelen kanama ise buradaki dokuların tahrişine bağlıdır. Bazen kızlık zarının yapısı itibariyle penisin girişi zor olabilir. Bu durumda ilk ilişkide gerçek yırtılma ve ciddi miktarda kanama olabilir. Kızlık zarının yırtılmasının yanı sıra strese nedeni ile vajina kaslarındaki aşırı kasılması da yırtıklara yol açabilir. Bu ciddi miktarda kanamaya neden olabilir. Bu durumda bir kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir.

 

Haberin Devamı

Kadınlarda ilk cinsel ilişki sendromu

 

Aslında bir kadının düzenli olarak ilk adetinden sonra periyodik olarak jinekolojik kontrollerinin yapılması gerekir. Evlilik öncesi rutin kontrollerde eğer kadın bakire ise sadece karnının üzerinden ultrasonogrofi ve üreme organı muayeneleri yapılır.  Bu yapısal özellikleri açısından ilk gece çok ağrılı, kas yırtıklı ve aşırı kanamalı bir ilişki yaşamamak ve tedbir almak açısından çok önemlidir. Bu kontrollerde eğer bakirelik yoksa vajinal smear ve muayeneye ilaveten ultrasonografi ile üreme organları muayene edilir. Sağlıklı bir cinsel yaşam ve mutlu bir evliliğe adım atmak için kadın doğum uzmanlarından cinsel bilgi desteği alınması çiftlere çok büyük fayda sağlayacaktır.

 

Haberin Devamı

Kadınlarda ilk cinsel ilişki sendromu

 

arpanetmedya.com' a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!