Erkeklerde sperm sayısı 20 milyona kadar düştü

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde sperm sayısı 20 milyona kadar düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 00:00

Türk-Alman Jinekoloji Derneği’nce Antalya’da düzenlenen "7. Türk-Alman Jinekoloji Derneği Kongresi"nde gazetecilere açıklama yapan Dernek Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, çevresel etkenler ve stresin kadın ve erkeklerde kısırlığı tetiklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Ünlü, 1950 yılında 250 milyon olan bir erkeğin sperm sayısının 20 milyona düştüğünü vurguladı. Prof. Ünlü, erkeğin sperm sayısının düşmesinde çevre kirliliği, stres, tarım ve veteriner hekimliğinde hormonların düzensiz kullanımının büyük etkisi olduğunu ifade etti. Erkek cinsiyetini belirleyen Y kromozomunun da giderek küçüldüğünü ifade eden Ünlü, "Bazı spekülatif düşüncelere göre 50 milyon yıl sonra Y kromozomu diye bir şey kalmayacak, erkek nesli tükenecek belki de" diye konuştu.

Kadınlarda da doğurganlığın giderek azaldığını vurgulayan Prof. Ünlü, bunda en önemli nedeninin kadınların kariyerlerine öncelik vermesi olduğunu kaydetti. Kadınların gebeliği ötelediğini belirten Prof. Ünlü, bununla birlikte doğum kontrol yöntemlerindeki gelişmeler ile geniş ailenin yerini çekirdek aileye bırakmasının da doğurganlığı azalttığını dile getirdi. Prof. Dr. Ünlü, kadınlara çocuk doğurma yıllarını ertelememelerini öğütledi. Türkiye ve yurtdışından 2 binin üzerinde uzmanın katıldığı kongre, bugün sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!