Epilepsi hastalarına önyargıya karşı yarışma düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Epilepsi hastalarına önyargıya karşı yarışma düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2015 09:58

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, epilepsili (sara) hastaların sosyalleşme, evlenme, okula gitme gibi konularda ayrımcılığa uğradığını ve damgalanmaya maruz kaldıklarını söyledi. Epilepsinin bulaşıcı, ‘perili, cinli’ bir hastalık olmadığını belirten Prof. Dr. Gürses, “Epilepsinin korkulacak yanı yok. Hastaların yüzde 90-95’i tedaviye yanıt veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Epilepsi hastalarına önyargıya karşı yarışma düzenlendi
Dışlanan epilepsi hastalarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışması düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Gürses, ailelerin hasta çocuklarını okula göndermek ve evlendirmek, işverenlerinse iş vermek istemediklerini belirtti.
Dünyada 50-60 milyon, Türkiye’de ise 700 bin epilepsi hastası bulunduğunu tahmin ettiklerini anlatan Prof. Dr. Gürses, “Dünyadaki en yaygın nörolojik bozukluklardan biri olan epilepsi örneğin diyabet ya da kalp ve damar hastalıklarından farklı değil. Ama ne yazık ki epilepsili çocuklar ve aileleri damgalanıyor. Epilepsi sıklığının en yüksek olduğu iki dönem ise, yaşamın ilk yılları ve 60 yaş sonrası. Çocukluk ve ergenlik çağında en sık, erişkinlerde ise beyin damar hastalıklarının ardından ikinci en sık rastlanan nörolojik hastalık” dedi.

Haberin Devamı

Epilepsi hastalarına önyargıya karşı yarışma düzenlendi

NORMAL BİR HAYAT SÜREBİLİRLER

Epilepsinin hastaya göre uygulanan ilaç, ameliyat, pil, katojenik diyet gibi yöntemlerle önemli oranda kontrol edilebilir olduğunu belirten Prof. Dr. Gürses, şunları söyledi:
“Gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde erken doğum, doğum travması, bebeklerin bir takım hastalıklarla doğmaları ve akraba evlilikleri gibi faktörler hastalığın sıklığını artırıyor. Türkiye’de her yıl ortalama 30 bin kişiye epilepsi teşhisi konuyor. Epilepsi hastalarının tamamına yakını, şayet uygun tedaviyi görürlerse normal bir yaşam sürebilir. Eğer hastalık tedavi edilmezse istihdam kaybı, toplumsal dışlanma, depresyon ve intihar gibi sonuçlara yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar, epilepsi hastalarının genel popülasyona kıyasla iş bulmada daha çok sorun yaşadığını, bu hastalarda işsizlik oranının normal popülasyondan yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

6 YAŞINDAN BÜYÜK HERKESE AÇIK YARIŞMA

9 Mart 2015 tarihinde başlayan “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasına son başvuru tarihi 31 Temmuz 2015. www.epilepsiyeobjektifol.com adresinden ve posta yoluyla başvuru yapılabilen “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışmasına, destek, saygı, dayanışma, mutluluk temalı en fazla üç fotoğrafla katılmak mümkün. 6 yaşından büyük herkesin katılabileceği yarışmada 3 farklı yaş kategorisinde her birinin birincisine 2 bin 500 TL, ikincisine 2 bin TL, üçüncüsüne ise 1 bin 500 lira ödül verilecek. Dereceye giren fotoğraflar yıl içerisinde özel bir tören ile sergilenecek. Yarışmanın jürisinde ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!