Entübe nedir, entübe hasta ne demek? İşte entübe solunum yolu ilişkisi

Güncelleme Tarihi:

Entübe nedir, entübe hasta ne demek İşte entübe solunum yolu ilişkisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2020 20:30

Entübe hasta ve entübasyon bilgileri Sağlık Bakanlığı'nın günlük olarak yayımladığı corona virüsü tablosunda yer almaya devam ediyor. Bakanlığın her gün entübe hasta sayısı hakkında bilgi vermesiyle beraber, entübasyon ve entübe nedir? soruları da internette en fazla araştırılan konular arasında yer aldı. Solunum yetmezliği ile entübe arasındaki ilişki ise yoğunlaşılan bir diğer gündem konusu. Peki, Entübe nedir, entübe hasta ne demek? İşte entübe solunum yolu ilişkisi ve entübe kelimesiyle ilgili ayrıntılı bilgiler...

Haberin Devamı

Entübe nedir? Tıpta entübe hasta ne demek? sorularının yanıtı son günlerde internette en fazla araştıtılan konulardan oldu. Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen entübasyon durumu ayrıca, ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanmasını da ifade eder. İşte, entübe hasta ve entübe ile ilgili ayrıntılar.

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

ENTÜBASYON NEDİR?

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Haberin Devamı

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Hızlı ve seri entübasyon medikal acil durumlar nedeniyle yaşamı tehdit altında olan hastalarda güvenle uygulanabilecek bir hava yolu açma yöntemidir. Yöntemin literatürde tanımı ve geliştirilmesi, acil tıbbın ayrı bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmesi süreci ile paraleldir. Bunun nedenleri araştırıldığında 30 yıllık geçmişi acil servis hekimlerinin hastanın ve hekimin güvenliği açısından diğer uzmanlık alanlarından farklı bir tanım ve uygulama deneyimi kazandıklarını görmek olasıdır. Bu deneyimi süreç içinde her konuda olduğu gibi literatürde yayınlanmaktadır.

Kimler hızlı ve seri entübasyona adaydır?

Acil servise başvuran her hastada öncelikle temin edilmesi gereken hava yolu açıklığının ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Hastalar hava yolunu tehdit eden olası durumlar için muayene edilmelidir. Yabancı cisimlerden, yüzde oluşan ve hava yolunu etkileyen travmalara kadar olan durumlar için hasta değerlendirilir. Hava yolu koruma girişimi sırasında servikal stabilitenin sağlanması önemlidir. ılk uygulama yabancı cisimlerin temizlenmesi, başa, boyna ve çeneye uygun pozisyonun verilmesidir. Başın ekstansiyonu ve boynun fleksiyonu ile "koklama pozisyonu" denilen pozisyon verilerek ya da özellikle servikal yaralanma kuşkusu olan hastalarda çenenin öne ve yukarı doğru kaldırılması ile hava yolu açıklığı sağlanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!