En sağlıklı 7 baharat

Güncelleme Tarihi:

En sağlıklı 7 baharat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 09:48

Hastalıklardan korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek veya sadece bedeninize enerji vermek için, baharatlardan faydalanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Baharatların, antioksidan gücünden tutun da iltihap önlemeye kadar birçok faydası var. 

Antioksidan gücü: Beta-karoten, selenyum, A, C ve E vitamini içeren antioksidanlar vücudumuzu kalp hastalıklarından kansere birçok hastalığa karşı koruyor.

İltihap önleyici özelliği: Baharatlar ve otların en büyük özelliği sivilce azaltmadaki etkinlikleridir. İltihaplar kalp rahatsızlıkları, alerji, hatta Alzheimer gibi hastalıkların habercisi olabilir.

Zayıflatıcı etkisi: Baharatlar metabolizmayı hızlandırır, tokluk hissi yaratır, kilomuzu kontrol altına tutmamıza yardımcı olur.

Peki hangi baharat hangi rahatsızlıklara iyi geliyor. İşte 7 süper baharatın saymakla bitmeyen faydaları...

1 - ADAÇAYI

En sağlıklı 7 baharat


Bu kokulu ot üzerinde yapılan araştırmalar, zeka üzerinde geliştirici ve olumlu bir etki yarattığını gösteriyor. Adaçayı kapsülü olan denekler, bellek testlerinde belirgin başarı sağlamışlardır.

Haberin Devamı

Ruh hali üzerinde yarattığı olumlu etki nedeniyle adaçayı, sinirlerinizi yatıştırmaya ve sizi gevşetmeye yardımcı olur.

Alzheimer hastalığının erken belirtilerini yavaşlattığına dair bazı bulgur ortaya çıkmıştır. Ayrıca mide sorunlarında ve boğaz ağrısında iyi bir etkili ottur. Diyet yapanlar için de kullanımı tavsiye edilir. Her öğünde adaçayını bir bardak çay olarak tüketebilirsiniz.

2 - ZERDEÇAL  

Bu faydalı baharat, körinin içinde bulunan 10 baharattan biri ve aynı zamanda ona rengini verendir. Yapılan araştırmalar zerdeçalın beyin sağlığı ve yaşlanmaya bağlı bilişsel sağlık üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda iltihap gidericidir, karaciğeri kuvvetlendirir, kansere karşı korur ve kalp hastalıklarını önler.

Zerdeçalı yemeklerde köri baharatı dahilinde kullanabilirsiniz; özellikle yumurtalı, tavuklu ve ton balıklı salatalarla tavsiye edilir. Köri tavuk yemeklerinin yanına her zaman çok yakışır. Onun dışında zerdeçal bal ile karıştırılarak da kullanılabilir.

Haberin Devamı

3 - NANE

En sağlıklı 7 baharat

Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici ve rahatlık verici bir özelliği de vardır. Soğuk algınlıklarına ve öksürüğe iyi gelir. Diş ağrısını dindirir ve kötü ağız kokusunu azaltır.

Naneyi yemeklerinize lezzet katmak amacıyla kullanabileceğiniz gibi çayını da yapabilirsiniz. Beş adet yaprağı beş dakika boyunca demleyin, süzün ve yemek sonrasında için. Boğaz ağrınızı hafifletmek istiyorsanız da süzülmüş sıvıyı soğumaya bırakın ve gargara yapın.

4 - ZENCEFİL 

Bir çay kaşığı zencefil, bir bardak ıspanakla aynı antioksidan seviyesine sahipmiş! Zencefilin faydaları saymakla bitmez: soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürür, bulantı giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizma ağrılarına iyi gelir ve eklem ağrılarını azaltır.

Haberin Devamı

Zencefilin sert ve şekerli tadını tamamlamak için onu taze meyve dilimleri üzerine serperek veya soğuk yoğurt, dondurma gibi yiyeceklerle karıştırarak kullanabilirsiniz. Sağlıkta en fazla verimi almak için zencefili bal ile karıştırarak; buharda pişirilmiş havuç veya ızgara somon filelere ekleyebilirsiniz.

5 - KEKİK

En sağlıklı 7 baharat

Bir çay kaşığı kekiğin, antioksidan gücü açısından üç bardak kıyılmış brokoliye eşdeğer olduğunu biliyor muydunuz? Keki hazmı kolaylaştırır, böbrek ve bağırsak mikroplarını öldürür, solunum yolu hastalıklarına iyi gelir ve kan şekerini düşürür.

Kekik zaten hazırladığımız hemen her yemeğe lezzet katmak için kullandığımız bir baharat. Makarna, pizza gibi yiyeceklere tat verdiği gibi, kekik yağı da yemeklerde kullanılabilir.

Haberin Devamı

6 - BİBERİYE

Biberiye de faydası saymakla bitmeyecek baharatlardan… birisi. Biberiyenin içeriğinde bulunan bileşenler vücut iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olarak birçok kronik hastalığın riskini azaltır. Kalp sağlığı için de faydalı olan biberiye aynı zamanda baş ağrılarının dindirilmesine ve konsantrasyonun artmasına yardımcı olur.

Biberiyeyi etinizi veya domates sosunuzu marine ederken kullanabileceğiniz gibi, kek veya tahıllı ekmeklere de katabilirsiniz. Baş ağrısı için ise bir çay kaşığı kuru biberiyeyi ayırın ve içmeden önce sıcak suyun içinde beş dakika boyunca demleyin.

7 - TARÇIN

En sağlıklı 7 baharat

Haberin Devamı

Yulaf ezmesi ve elma gibi besinlere çok yakışan tarçının sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmiyor. Araştırmalar şeker hastaları için tarçının oldukça yararlı bir baharat olduğunu gösteriyor. Diyabet konusunda etkilidir.

Mide rahatsızlıkları ve karın ağrılarında etkilidir. Kötü kokuları, ishali ve öksürüğü kesmede destek verir. Vücut direncini arttırır ve soğuk algınlığı, nezleye karşı kuvvetlendirir.

BAKMADAN GEÇME!