Elma kurusu faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır? Elma kurusu nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Elma kurusu faydaları nelerdir Nerelerde kullanılır Elma kurusu nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 16:38

Elma lifli ve sulu yapısı nedeniyle ara öğünlerin vazgeçilmez meyveleri arasındadır. Elmanın içindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini de desteklediği bilinir. Elma kurusu da elma kadar faydalıdır ve ara öğünlerde ya da elma çayı olarak rahatlıkla tüketilebilir. Elma kurusunun faydaları ve kullanım alanı hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Elma kurusunun kabızlık önleme, kan temizleme ve mide hastalıklarına iyi gelme özelliği bulunur. Özellikle ara öğünlerde tüketilmesi de uzmanlar tarafından sıkça önerilir. Direkt elma kurusu olarak tüketilebildiği gibi elma çayı olarak da tüketilmesi mümkündür.

Elma Kurusu Faydaları Nelerdir?

Elma, kurutulmuş şekilde atıştırmalık olarak tercih edilebilen bir meyvedir. Organik kuru elma ile çay demlemek ve bu şekilde tüketmek de mümkündür. Kurusu kadar elmanın çay olarak tüketilmesi de faydalıdır. Kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelen elma aynı zamanda zayıflamaya da yardım eder.

Düzenli olarak tüketilen elma kurusu bir antioksidan kaynağı olduğu için kansere karşı koruyuculuk oluşturur.

Bağışıklık sistemini destekler ve özellikle soğuk kış günlerinde düzenli olarak tüketilmesi ya da çay olarak içilmesi önerilir.

Haberin Devamı

Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorununu çözer. İçindeki vitaminler sayesinde mide yanması, ülser, reflü ve gastrit gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.

Kanı temizler ve kötü kolesterolün düşmesine yardım eder. Tansiyon düşürme özelliği olduğundan yüksek tansiyonu olan hastaların tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Vücuttaki suyu uzun süre muhafaza edebilen elma kurusu susuzluk giderir.

Diş ve ağız sağlığının da korunmasına yardım eder.

Elmanın içinde A, B ve C vitaminleri vardır. Mineraller, demir ve potasyum açısından da zengin olan elma lifli içeriği sayesinde sağlık üzerinde önemli bir yere sahiptir. Kurutarak tüketilmesi elmanın daha uzun süre muhafaza edilmesi ve kullanılması için önemlidir. İçindeki mineral ve vitaminler kurutulduğu zaman da konsantre bir biçimde saklanmış olur. Yüksek fayda sağlamak için elmanın organik olduğundan ve sağlıklı koşullarda yetiştirildiğinden emin olmakta fayda vardır.

Nerelerde Kullanılır?

Taze elmanın kurutulmuş şekli olan elma kurusunun yaklaşık %88'i sudur. Bu nedenle de neredeyse 10 kilo elmadan 1 kilo kuru elma çıkar. Kurutma sırasında elmanın içindeki su gider ve yalnızca elmanın özü kalır. Bu da elmanın içindeki vitaminler ve minerallerin artmasını sağlar. Kuru elmanın kullanılabileceği yerler:

Haberin Devamı

Sağlıklı bir atıştırmalık olarak ara öğünlerde bitki çayları ile beraber tüketilebilir.

Paketlenmiş olarak aşurelerin içinde kullanılır.

Tahıl gevreği, müsli ya da granolaların içinde kullanılabilir.

Puding, çikolata, tatlı ya da keklerin içinde kullanabilirsiniz.

Çay olarak ya da çayların içinde aroma vermesi için kullanılabilir.

Evcil hayvan ya da kuşların yem içine koyabilirsiniz.

Elma Kurusu Nasıl Yapılır?

Elmaları kurutulmak için farklı iki yöntem mevcuttur. Doğal bir yöntem olan güneşte elmayı kurutabilir ve sonrasında tüketebilirsiniz. Diğer elma kurutma yöntemi ise fırında kurutmadır.

Fırında elma kurutma: En pratik elma kurutma yöntemi fırında olandır. Öncelikle elmaları güzelce yıkayın. Kabukların soyulup soyulmaması tamamen sizin tercihinizdir. Ardından elmayı yuvarlak bir şekilde kesin. Elma dilimlerinin ortasında kalan çekirdekli alanları elmadan çıkarın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı koyun ve elma dilimlerini birbirlerinin üstüne gelmeyecek şeklide dizin. Fırının önceden ısıtılmış olması ile ortalama 1,5 - 2 saat içinde elmaların kurumasını sağlar. Sonrasında yanmasına fırsat vermeden kontrollü bir şekilde fırından alın ve soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

Güneşte elma kurutma: Elmaları yıkayın ve kurutmak istediğin şekilde kesin. Çekirdekli kısımları bıçak yardımı ile ayırın ve direkt olarak güneş gören bir yerde kurumaya bırakın İple dizebilir ya da bir tepsinin içine dizerek kurumaya bırakabilirsiniz. Kurumaya bıraktığınız elmaları kurudukça çevirin ve 5-6 gün boyunca iyice kurumasını sağlayın.

 

 

BAKMADAN GEÇME!