Ellerde uyuşma nedenleri ve tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Ellerde uyuşma nedenleri ve tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 15:19

Ellerde meydana gelen uyuşma; elin duyusunu veren sinirlerin, omurilikten çıktıktan sonra duyusunu verdiği bölgeye kadar herhangi bir bölgede baskı altında kalması nedeni ile meydana gelir.

Haberin Devamı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Selim Çepel, ellerde meydana gelen uyuşma nedenleri ve tedavisini anlattı. 

Ellerde meydana gelen uyuşma, elin duyusunu veren sinirlerin omurilikten çıktıktan sonra duyusunu verdiği bölgeye kadar herhangi bir bölgede baskı altında kalması nedeni ile meydana gelir. Elin; birinci, ikinci, üçüncü parmağının tamamı ve dördüncü parmağın başparmağa bakan tarafının duyusunu median sinir, beşinci parmak ve dördüncü parmağın serçe parmağa bakan tarafının duyusunu ise ulnar sinir verir. Böylece eğer uyuşukluğun yerini  belirleyebilirsiniz hangi sinirde problem olduğunu anlayabilirsiniz.

BU RAHATSIZLIK EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Ellerde uyuşma nedenleri ve tedavisi

Haberin Devamı

Median sinir en sık el bileği kanalında baskı altında kalır. Başparmak ve diğer  üç parmağın uyuşması ile karakterlidir.  Bu yakınmalar uzun süre tek  tip iş yapanlarda, klavye kullananlarda ve aşırı güç kullanımı gereken hastalarda meydana gelir. Karpal tünel sendromu ya da el bileği sendromu denilen bu durum EMG denilen elektrofizyolojik tetkik ile doğrulanır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tanı konulduktan sonra tedavide ilk basamak dinlendirme atel kullanımı olmalıdır. Nadir vakalarda kortizon enjeksiyonu denenebilir . Bundan sonraki aşama fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıdır. Yakınmalar kontrol altına alınamıyorsa ve hasta gece bu yakınmalarla uyanıp elini sallayarak rahatlıyorsa bu aşamadan sonra tedavi cerrahi olmalıdır.

Ellerde uyuşma nedenleri ve tedavisi

Cerrahi tedavi, el bileği kanalı dediğimiz kemik yapıdan oluşan oluğun üzerini kapayan bir bağ olan transvers karpal ligamanın kesilmesidir. Bu cerrahi müdahale kesin ve kalıcı tedavi sağlamaktadır. Bu yöntem, hastanın durumuna göre sınıra gevşetme yapılıp yapılmayacağına bağlı olarak, açık şekilde veya endoskopik cerrahi kullanılarak yapılabilir. Hamile hastalarda el bileği sendromu genellikle hamileliğin bitmesi ile düzelebileceğinden, cerrahi tedavi hamilelik sonuna ertelenmelidir.

Haberin Devamı

4. ve 5. parmaklardaki uyuşma ulnar sinir basısına bağlıdır. Bu bası genellikle dirsekte oluşmaktadır bazı durumlarda el bileğinde ulnar kanalda sıkışabilir. Sıkışmanın hangi seviyede olduğuna EMG ile karar verilir. Dirseğin kıvrılması ile yakınmalar artıyorsa sorunun dirsekte olması olasılığı daha yüksektır. Dirsekteki sıkışmanın cerrahi tedavisi sinirin tamamen serbestleştirilerek dirsek önüne taşınması ile mümkündür bu sekilde dirseğin kıvrılması ile ulnar sinirin gerilmesinin önüne geçilmiş olur.

 

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

BAKMADAN GEÇME!