El yayı faydaları nelerdir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır? El yayı hareketleri

Güncelleme Tarihi:

El yayı faydaları nelerdir Ne işe yarar ve nasıl kullanılır El yayı hareketleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 16:35

İnsan ellerinde kavrama gücünü arttırmak için l yayı kullanılmaktadır. El yayı tenis ve kaya tırmanışı gibi sporlarda parmak kaslarının gelişmesi için kullanılan bir araçtır. Parmak kasları ile beraber ön ce arka kolların güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Peki, el yayı faydaları nelerdir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

El yayı yaklaşık olarak 1940 yıllarında bulunmuş bir spor aletidir. İlk zamanlar olimpiyat sporlarına katılan bireyler için tasarlanmıştır. Günümüzde pek çok sporcu tarafından tercih edilmektedir.

El yayı Faydaları Nelerdir?

Parmaklarının hantal ve güçsüz olduğu kişiler tarafından sıklıkla kullanılan spor aleti el hantalıdır. Kavramanın ve sıkmanın önemli olduğu halter, biler güreşi gibi sporlar için el yaygın önemi büyüktür. Günümüzde dağ sporu gibi spor faaliyetleri yapan kişiler için de yardımcı bir spor aleti olmaktadır. El yayının belli başlı faydaları bulunmaktadır. El yayının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- İlk olarak parmak kaslarının gelişmesine yardımcı olmaktadır.
- Ön ve arka kolları güçlendirir.
- Vücutta kasların belirginleşmesini ve çıkıntı oluşmasını sağlar.
- Ellerin daha şekillenmesini ve büyümesini sağlamaktadır.
- Bisiklet sürme gibi aktiviteler için parmaklara direnç sağlar.
- Vücutta kireçlenmenin önüne geçmektedir.
- Eklem ağrıların önlenmesine yardımcı olur.
- Kemik ve parmak kırılmalarının önüne geçer.
- İki parmak arasındaki mesafeyi en üst düzeye çıkarır.
- Kişilerde kemiklerin ve kasların güçlenmesini sağlar.
- Bilek çıkmalarının önüne geçer.

El Yayı Ne İşe Yarar?

El yayının kullanımı basit olduğu iççin sıklıkla tercih edilmektedir. Bilek ve omuzların sabit tutulması il 5 saniye içerisinde sıkıp bırakma işlemi yapılmaktadır. Kireçlenme ve kas gelişimine de faydası büyüktür.

Kaslar genellikle D vitamini eksikliğinden güçsüzleşmektedir. Özellikle parmak kırılmalarından sonra el yayını kullanılmasında yarar vardır. Fakat bu aleti kullanırken dikkatli olmak gerekir. İşleme başlanmadan önce fizyoterapistlere veya doktorlara danışılmalıdır.

El Yayı Nasıl Kullanılır?

El yayını kullanmanın faydaları ile beraber nasıl kullanılması gerektiği de bilinmelidir. El yayı kullanmadan önce mutlaka dikkat edilmesi gerekenler ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

İnsanlarda en zayıf organ ellerdir. El kaslarında zayıflama olan kişilerin yeteneği kaybetmemeleri için el yayını kullanmaları gerekir. El yayı kavrama yeteneğini geliştiren bir spor aletidir. El yayı el içerisinde sıkılıp gevşeterek kullanılır. Sıkıldığı zaman ön kasları çalıştırmaktadır. Ayrıca dağ tırmanışı, kaya tırmanışı ve tenis gibi sporlarda parmak kaslarının çalışması için kullanılır. El yayının kullanımı da oldukça basittir. El içerisine el yayı alınarak ser bir şekilde sıkılmaktadır. Daha sonra ise serbest bırakılmaktadır. Bu egzersiz 10 ile 15 arasında tekrarlanır. Bu hareketler yapılırken

El Yayı Hareketleri

El yayı hareketlerini yapmak için önce nasıl yapılması gerektiği bilinmelidir. El yayı hareketleri şu şekilde yapılır.

- Başparmak tutucunun bir tarafında orta ve işaret parmağı ise diğer tarafında yerleştirilir ve sıkılır.
- El yayını kavrayıcı baş aşağı olarak avuç bir tarafa, yüzük parmağı ve serçe parmağını diğer tarafa yerleştirdikten sonra sıkılmalıdır.
- Mutlaka sadece başparmağı ve işaret parmağı ile sıkılmalıdır. Bunun yanı sıra sadece başparmağı ve orta parmakla da sıkılabilir.
- Tutamayan diğer dört parmak alt tutamağa dolanmış olarak sadece başparmağı ile iletilmelidir.
- Daha sonra tutuş şeklini terse çevirerek egzersiz dolanmış olan yalnızca başparmak ile itilmelidir.
- Ardından tutuş yine ters çevrilir ve egzersiz dört parmağın üst tarafına sarılarak yapılır.

 

BAKMADAN GEÇME!