Doktorlar bunu tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Doktorlar bunu tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2012 11:29

Yunanistan'da alınan tasarruf tedbirlerine karşı yapılan gösterilerde polisin kullandığı kimyasalların uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Yunanistan'da mali krizle mücadele için alınan tasarruf tedbirlerine tepki gösteren halk, yıl boyunca düzenledikleri gösterilerle maaş ve sosyal haklarında yapılan kesintileri protesto etti.


Genellikle hükümet binaları ve parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'nda sona eren gösterilerde polis, aralarında göz yaşartıcı gaz bombasının da olduğu kimyasallarla gruplara müdahale etti.

12 Şubat'ta ikinci kurtarma paketinin Meclis'te oylandığı sırada düzenlenen büyük gösteride polisin birkaç saat içinde elindeki gaz stokunu bitirdiği belirtildi.
Yine tasarruf önlemlerine karşı 18 Ekim'de yapılan gösterilerde polisin attığı gazdan etkilenen 67 yaşındaki bir Yunanlı kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.
Zor bir yılı geride bırakan Yunanistan halkı şimdi gösterilerde polisin kullandığı kimyasalların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddiaları nedeniyle endişeleniyor.

Haberin Devamı

UZUN VADEDE KANSER RİSKİ


Kullanılan kimyasalların insan sağlığına etkisini anlatan Atina Doktorlar Derneği Başkanı Yorgos Patulis, göz yaşartıcı gazın da aralarında bulunduğu kimyasalların insan sağlığına ciddi etkileri olduğunu vurguladı.

Gösterilere gönüllü olarak, özellikle kimyasallar atıldığı anda solunum sorunları olanlara yardım edebilmek için katıldıklarını ve şimdiye kadar başarılı olduklarını belirten Patulis, atılan gaz bombalarının orto-klorobenilidin-malononitril (CS) olduğunu fark ettiklerini, bir kovan alıp onu devletin laboratuvarında incelettiklerini kaydetti.


Bu kimyasalların solunum yolu hastalıklarından kansere kadar birçok sağlık sorununa neden olabileceğini ifade eden Patulis, şöyle konuştu:
"CS'yi oluşturan maddeleri inceledikten sonra atıldığı anın dışında uzun vadede de sağlık problemleri yarattığını fark ettik. İlk atıldığı an nefes darlığı ve göz sızlaması yapıyor, tabii nefes darlığı kişinin solunum sorunu olduğu takdirde hayati tehlike oluşturuyor.
CS'yi oluşturan maddelerin bazılarının kanserojen olması, uzun vadede vücudun farklı organlarında çok büyük problemler yaratabilir, o problemlerden biri de kanser."

Haberin Devamı

"HÜKÜMETE ÇAĞRIDA BULUNDUK"


Patulis, bu nedenlerle hükümete, "bu maddelerin nefes darlığı, göz ağrısı, cilt problemlerinin dışında uzun vadede büyük sorunlar yarattığı için kullanılmamaları” çağrısında bulunduklarını belirterek, "Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi tazyikli su veya zarar verici olmayan teknikler kullanılmasını hükümete önerdik" dedi.
Kamu Güvenliği ve Vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Dendias'dan olumlu yanıt aldıklarını, Dendias'ın "artık gösterilerde kullanılmak için böyle kimyasalların sipariş edilmeyeceğini, tazyikli su ve boya kullanılacağını" söylediğini bildiren Patulis, "Son protesto gösterilerinde tazyikli su kullanıldığını gördük, fakat yine kimyasal da kullanıldı. Umuyoruz ki hükümet kimyasal kullanmama kararı alır" diye konuştu.

Haberin Devamı

PATLAMANIN SESİYLE İŞİTME YETENEĞİNİ KAYBETTİ


Yunan polisinin attığı bombanın yanında patlaması sonucu kalıcı işitme kaybı yaşayan 44 yaşındaki gazeteci Manolis Kipreos, 2008 yılından itibaren gösterilerde polisin alışılmadık şekilde şiddet içeren taktikler uygulamaya başladığını, 15 Haziran 2011 tarihinde protesto gösterilerinde bu taktiklerin açıkça ortaya çıktığını anlattı.

"O gün fotoğraf çektiğim için çevik kuvvet polisinin saldırısına uğradım. Bu olay tesadüfen olmadı, çünkü daha önce polislere kimliğimi ve basın kartımı göstermiştim. Başlarındaki polis emir verdi, bulunduğum kapalı alana bomba atıldı. Bu saldırı sonucu işitme yeteneğimi yitirdim" diyen Kipreos, işitebilmek için iki kez ameliyat geçirdiğini, yine de çare olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Ses bombasının patlamasının yarattığı etkiden dolayı vücut dengesini de kaybettiğini anlatan Kipreos, şöyle konuştu: "Sağırlığa alışmak çok zor, özellikle şiddet yüzünden oluşan sağırlığa. Bence bu bir travma. Hayatını değiştiriyorsun. Müzik, radyo, televizyon dinleyemiyorum, iletişimim artık yalnızca görsel oluyor. Artık değneksiz yürüyemiyorum, toplu taşıma araçlarını kullanamıyorum.

Durumun en tehlikeli tarafı artık herkes hedef olarak gösteriliyor. Yunan halkı sadece ekonomik baskı değil, şiddet de görüyor. Bir milletin 'bu yaptıklarınız hoşuma gitmiyor' deme hakkını kullandığında, politikacılar oturup dinleyecekleri yerde, çevik kuvveti kullanarak karşı çıkıyorsa, ben 'burada bir demokrasi sorunu var' derim.”

Haberin Devamı

Olaya neden olan polislerin hala bulunamadığını anlatan Kipreos, olayı araştırması için kurulan komitenin de polislerden oluştuğuna dikkati çekti. Manolis Kipreos, gazeteci olduğu için yaşadığı olayın ön plana çıktığına işaret ederek, "Fakat benimkine benzer çok olay var. Fotomuhabirleri Derneği Başkanı Marios Lolos'a copla yapılan saldırı gibi veya yangın söndürücü ile Yannis Kafkas'a, Tatiana Bolaris'e yapılan saldırılar gibi birçok olay var. Bunları yapanlar cezasız kalıyor" diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!