Diyetisyene ‘özel’ muayenehane yasağı

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyene ‘özel’ muayenehane yasağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 12:39

SAĞLIK BAKANLIĞI, zayıflamanın tıbbi bir uygulama olup, hekim kontrolünde yapılması gerektiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Bakanlık, diyetisyenlerin kendi başlarına özel muayenehane açıp hasta kabul edemeyeceklerini bildirerek, ‘hekim ile birlikte çalışmalarını’ istedi, aksi taktirde muayenehanelerinin kapatılacağını vurguladı.

Zayıflamanın sektör haline geldiği günümüzde ‘diyetisyenlik’ de popüler meslekler arasına girdi. Kilolarından şikayetçi olanlara yapılan ‘diyetisyen kontrolü’nde zayıflama önerileri, yönlendirmeler de bu meslek grubunu ‘özel muayenehane’ açmaya teşvik edince ortaya ‘rahatsız edici’ durumlar ve ‘rahatsız olan’ kişiler çıktı. Sayıları her geçen gün artan diyetisyen muayenehaneleriyle ilgili şikayetler üzerine Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, hatırlatma yapmak zorunda kaldı.

1219 sayılı Tıp Meslekleri Uygulamalarına Dair Yasayla sadece hekimlerin ve dişhekimlerinin mesleklerini serbest olarak icra edebilecekleri; ebe, hemşire ve sağlık meslek liselerinin toplum sağlığı bölümünden mezun, sağlık memurlarının ise bu kanun çerçevesinde ancak sağlık kabini açabilecekleri vurgulandı. Bakanlık yazısında, diyetisyenlerin ‘meslek kanunu’ bulunmadığı için 1219 sayılı kanun gereği mesleklerini tek başına icra etmelerinin mümkün olmadığı belirtildi.

KANUNSUZ MESLEKLER

Diyetisyenlerin yanısıra psikolog, fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanlarının da hekim ve dişhekimleri gibi mesleklerini serbestçe icra edebilecekleri bir meslek kanunlarının bulunmadığına dikkat çekildi. Bu nedenle bu meslek gruplarının ilgili uzman hekimler sorumluluğunda mesleklerini yapmalarının sağlandığı kaydedildi. Bu meslek gruplarından kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmayan kişilerin özel sağlık kuruluşu bünyesinde ve ilgili uzmanların sorumluluğunda çalışmaları gerektiği bildirildi, “Aksi halde, vatandaşların yanıltılması, yanlış yönlendirilmesi, haksız rekabet gibi nedenlerle kişilerin mağduriyeti kaçınılmaz olacaktır” denildi.

Serbest çalışan diyetisyenlerin ‘beslenme danışmanlığı yaptıkları, toplum sağlığı açısından beslenme ile sağlığın iyileştirilmesinde ve diyete bağlı olarak gelişen diyabet, koroner kalp hastalığı, kanser, obezite gibi hastalıkların önlenmesinde yararlı oldukları, beslenme bilimini günlük yaşama uygulatmaya çalıştıkları’ savunmaları ise geçerli görülmedi. Bakanlık, ‘Bilindiği üzere, zayıflama tıbbi bir uygulama olup, hekim kontrolünde yapılması gerekir. Toplum sağlığı dikkate alındığında, bir diyetisyenin muayenehane gibi tek başına çalıştığı bir kuruluşta, çoğunlukla hasta diyebileceğimiz sağlık problemleri olan kişilere herhangi bir tıbbi bir muayene ve değerlendirme yapamadan diyet ve diğer önerilerin verilmesine izin verilmesi mümkün değildir’ diyerek, başta diyetisyenlerin tek başlarına muayenehane açmalarının yasak olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!