Depresyondan Kurtulmanın Yolları Nelerdir? Depresyondan Nasıl Kurtulunur Ve Çıkılır

Güncelleme Tarihi:

Depresyondan Kurtulmanın Yolları Nelerdir Depresyondan Nasıl Kurtulunur Ve Çıkılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:10

Depresyon devamlı ilgi kaybına ve üzüntüye sebep olan bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlanır. Bununla beraber depresyon aynı şekilde klinik depresyon ve majör depresif bozukluk şeklinde de isimlendirilmektedir. Depresyonda olduğunu hisseden kişiler, bu histen kurtulmak için bazı yollara başvururlar. Depresyondan kurtulmak için bazı metotların varlığından bahsetmek mümkündür. Peki depresyondan nasıl çıkılır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Türlü nedenlerden ötürü kimi dönemler depresyonda olduğunu hissetmek mümkündür. Oldukça zor bir dönem olan depresyon döneminden kurtulmanın yolları araştırılır. Depresyon; devamlı bir huzursuzluk, mutsuzluk ve ilgi kaybına sebebiyet veren duygu durum bozukluğudur. Bunun yanı sıra depresyon; majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon adlarına da sahiptir. Düşünme, hissetme ve davranma şekillerini etkilemekte ve çok çeşitli fiziksel ve duygusal problemlere neden olmaktadır. 

 Depresyondan Kurtulmanın Yolları Nelerdir? 

 Depresyondan kurtulmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunlar; 

 - Kişi; duygularını ifade etmelidir. Başka insanların ne hissettiklerine verilen değer kadar kişi kendi gereksinimlerini ve duygularını gözetmelidir.

 - Birey; yakın gördüğü kişiler ve ailesi ile daha fazla zaman geçirmelidir.

Haberin Devamı

 - Depresyonda olan pek çok bireyin, herhangi bir şey yapma isteği olmaz. Kişi yaptığı hiçbir şeyden keyif almaz ve devamlı uyumak ister. Bununla birlikte bu bulguları besleyerek evden çıkılmaz ise depresyonun düzeyini arttırmak kesin olacaktır. Bu yüzden mümkün olduğu kadar keyif alınmasa dahi faaliyetleri devam ettirmek önemlidir.

 - Aile üyeleri ile zaman geçirmek, depresyondaki bireyler adına çok önemlidir. Vakit geçirme, ev içerisinde kısa bir aktiviteyle olacağı gibi ev dışında da yapılabilen aktiviteler de bu konuda önemli olacaktır.

 - Birey; geçmişe odaklı olmamalıdır. Geçmiş yanlışlar üstünde durarak, sorun odaklı yaşamamalıdır.

 - Gün içerisinde açık havada sürekli şekilde yürüyüş yapmak, anti depresanlar ile aynı tedaviyi gerçekleştirmektedir. Kademeli şekilde yürüyüş süresini ve tempoyu arttırmak önemlidir.

 - Ev içerisinde yatakta geçirilen süre azaltılarak, hareketi arttırmak adına evdeki sorumluluklar alınmalıdır. Gün ışığından çok yararlanacak biçimde uyumaya özen göstermek gerekir. Gece geç saatlerde yatarak, geç saatlerde uyanmak depresyonu kendi başına sürdüren durumlardandır. Erken yatarak, erken kalkmaya alışmak gereklidir.

 - Birey; olumlu duygu ifadelerini arttırmalıdır. Olumsuz düşünce ve duygulardan zamanında ve yerinde kaçınmak gerekir. Sergilenen en uygun ve aktif davranış, bireyde önemli katkılar sağlayacaktır. İyileşme esnasında dalgalanmalar söz konusu olabilir ve kimi zaman depresif belirtiler konusunda artış görülebilmektedir. Bu durumda birey kendini normal karşılamalıdır. 

Haberin Devamı

 Depresyondan Nasıl Kurtulur ve Çıkılır? 

 Depresyon; tedavisi olan zihinsel bir hastalıktır. Bununla birlikte pek çok hasta kötü bir durumda olduğunu düşünüp, zayıf olduğuna inanarak tedaviyi devam ettirmemektedir. Ancak depresyon, başka hastalıklarda olduğu gibi tıbbi bir hastalıktır. Depresyon tedavisi; ağırlık derecesine göre tedavi edilir. Depresyon konusunda; psikoterapi ve ilaç ile uygulanan tedavilerin etkisini göstermesi, vakit alabilmektedir. Hissedilen bir iyileşme; kendini belli bir süre sonra ortaya çıkarmaktadır. Tedavinin başarıya ulaşması adına psikolog ile uzun zamanlı olarak çalışmak gerekmektedir. Bununla beraber depresyonun tekrarlamaması adına kişi kendi kendine önlem alabilir. Bunlar;

Haberin Devamı

  - Kişi; aile bireyleri ve arkadaşları ile aktif biçimde iletişim kurmalıdır.

 - Sabırlı olmalıdır.

 - Uyuşturucu ve alkolden uzak durmak gerekir.

 - Uzman hekim ya da psikoterapist ile açık biçimde konuşmak gerekir.

 - Umutsuz olunmamalıdır.

 - Uzman psikoterapistin önerilerine uymak gerekir.

 - Gereken süre boyunca tedavi olunmalıdır.

 - Bedensel şekilde aktif olunmalıdır.

 - Uyandıktan hemen sonra olabildiği kadar hızlı olunmalıdır.

 - Kişi kendine planlar oluşturmalıdır.

 - Depresyondaki birey kendini olumlu motive etmelidir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!