Dekompresyon hastalığı nedir? Tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Dekompresyon hastalığı nedir Tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2022 01:42

Basınç seviyesine bağlı olarak meydana gelebilen olası sorunlar içerisinde dekompresyon hastalığı gelir. Özellikle pek çok kişi bu sorun hakkında bilgi almak adına internetten araştırma gerçekleştiriyor. Peki, Dekompresyon hastalığı nedir? Tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Dekompresyon hastalığı aynı zamanda vurgun olarak ifade edilir. Atmosfer dahilinde yüksek basınç ile alçak basıncı arasında yer değiştirme üzerinden yaşanan bir problem olduğunu ifade etmek mümkün. Bu durumda kişinin fiziksel olarak yaşamış olduğu birtakım sorunlar ile beraber dekompresyon hastalığı ön plana çıkar.

 Dekompresyon Hastalığı Nedir?

 Kısa süre içerisinde yüksek basınçlı bölgeden alçak basınçlı bölgeye geçiş yapılması sebebiyle, vücutta gaz kabarcıklarının oluşması ortaya çıkan gaz embolizmi olarak bilinir. Bu sebepten dolayı genelde dalgıçlar, pilotlar ya da su altı inşaat işçilerinin yaşamış olduğu problemler içerisinde gelir. Basınç değişimi etkisinde kalan kişiler ortaya çıkan belirtiler ile beraber bu hastalığı yaşar. Bu durum yüksek basınç ile alçak basınç arasında geçişler ve değişimler neticesinde yaşanır. Oldukça önemli ve ciddi bir sağlık sorunu olarak ön plana çıktığını ifade etmek mümkündür.

Haberin Devamı

 Dekompresyon Hastalığı Tanısı

 Bazı semptomların görülmesi ile beraber dekompresyon hastalığının tanısı konur. Bu doğrultuda eklem ve çevresindeki dokular, Akciğer, beyin, omurilik ve deri ile kulak üzerindeki kabarcıklardan bu semptomlar görülür. Yani basınçlar arası yaşanan ani değişim ile beraber dekompresyon hastalığı fiziksel olarak etkisini gösterir. Bu etki üzerinden ele alınan tetkik ve teşhis neticesinde, uzman doktor kontrolü altında tanı gerçekleştirilir. Böylece ilgili tedavi yöntemleri hastalığa ve şiddetine bağlı olarak ele alınır. Çünkü zaman içerisinde oldukça ciddi bir sağlık sorunu yaratabilir. Özellikle bu sorun fiziksel olarak ortaya çıkar ve kişinin hem organları hem de diğer yapısı üzerinden problem yaşatır.

 Dekompresyon Hastalığı Belirtileri

 Alçak basınç ve yüksek basıncın arasında ani değişimi ile birlikte dekompresyon hastalığı ortaya çıkar. Özellikle çok yüksek alanlarda ya da deniz altında mesleklerini gerçekleştiren kişiler de yaşanan durumlardan biridir. Bu hastalık zaman içerisinde bazı belirtiler ile beraber etkisini gösterir.

 - Deri altında gaz kabarcıkları ile ortaya çıkan kızarıklık

Haberin Devamı

 - Aynı şekilde yaşanan kaşıntı

 - Şiddetli öksürük

 - Nefes darlığı

 - Solunum sisteminde gaz kabarcıklarının varlığı

 - Göğüs ağrısı

 - Derin nefes alıp verirken ağrı

 - Yanma hissi ve şiddetli şok

 Bu şekilde yukarıda verilen farklı belirtiler birden fazla ortaya çıktığı zaman dekompresyon hastalığı olduğuna dair uyarı verir. Bu uyarıları mutlaka dikkate alınmalı ve uzman bir doktor kontrolünde tedavi yöntemleri önüne çıkarılmalıdır.

 Dekompresyon Hastalığı Tedavi Yöntemleri

 Dekompresyon hastalığı söz konusu olduğu zaman uzman doktor kontrolü altında birtakım tedavi yöntemleri ele alınır. Bunlar içerisinde özellikle temel ve ileri yaşam desteği ön plana çıkarılır. Aynı zamanda 0 oksijen ile beraber sıvı verilmesi eşliğinde çözümler üretilir. Bununla birlikte elbette yapılan tedavi yöntemlerinin ardından vücudun dinlendirilmesi en önemli hususlar içerisinde yer alır. Özellikle Sualtı hekimlerinin kontrolü altında gerçekleştirilen bu tedavi yöntemleri, genelde basıncı odasında çözüm yöntemleri üzerinde ele alınır. Bu doğrultuda dekompresyon hastalığı için hızlı şekilde tedavi gerçekleşmesi en önemli husustur.

Haberin Devamı

 Dekompresyon Hastalığını Kimler Yaşar?

 Genelde dekompresyon hastalığına bazı meslek grupları üzerinden kişi ya da kişiler yaşar. Bunlar içerisinde başta pilot ve dalgıçlar ile birlikte sualtı inşaat işçileri gelir. Aynı zamanda deniz seviyesinden çok yüksek noktalara çıkan birçok kişinin de yaşamış olduğu hastalıkları içerisinde gelir. Hızlı şekilde müdahale ile birlikte uzman doktor kontrolünde tedavi yöntemleri eşliğinde bu sorun ortadan kaldırılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!