Cushing Sendromu nedir? Cushing Sendromu belirtileri

Güncelleme Tarihi:

Cushing Sendromu nedir Cushing Sendromu belirtileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 14:59

Cushing hastalığı, tedavi edilmezse ciddi kalp ve damar hastalıklarına, depresyona, diyabete, hipertansiyona ve kemik erimesi gibi sorunlara neden oluyor.

Haberin Devamı

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, ünlü sanatçı Türkan Şoray'ın yakalandığını açıkladığı "Cushing Sendromu" hakkında bilgi verdi.

Demir, hastalığın her yıl milyonda 2-3 kişiyi etkilediğini ve tedavi edilmezse ciddi kalp ve damar hastalıklarına, depresyona, diyabete, hipertansiyona ve kemik erimesi gibi sorunlara neden olduğunu söyledi. 

CUSHİNG SENDROMU NEDEN OLUŞUR? 

Cushing Sendromu, kanda kortizol hormonunun yükselmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda stres hormonu olarak bilinen kortizolun fazlası zarar verir, makul seviyedeki hali ise vücut için gereklidir; örneğin enfeksiyon durumunda vücudu buna hazırlar. Sıklıkla romatolojik, hematolojik ve alerjik hastalıklar halinde tercih edilen glukokortikoid ilaçların uzun süre kullanımından kaynaklanır. Ayrıca böbreküstü bezinden gelişen kitleler, kortizol hormonunu fazla üretirse hastalık oluşabilir. Hipofiz bezinde kitle oluşumu halinde bu kitleler de ACTH hormonunu fazla üreterek Cushing hastalığı gelişimine neden olabilir.  

Haberin Devamı

KİMLER TEST YAPTIRMALI? CUSHİNG SENDROMU BELİRTİLERİ

Kan şekeri kontrol edilemeyen diyabet hastaları, Yüksek tansiyonu olanlar, Genç yaşta kemik erimesi olanlar, Cildinde kolay berelenme olanlar ile cildinde morarmaları ve kırmızımsı çatlakları bulunanlar, Morbid obezitesi olanlar, Vücutta ani gelişen yaygın tüylenme sorunu yaşayanlar, Boy uzaması geri, kilosu ise artan çocuklar, Başka bir nedenle çekilen tomografi ve MR'da böbreküstünde kitle saptananlar. Uzm. Dr. Yavuz Demir, Cushing Sendromu'nda tedavinin genellikle cerrahi olduğunu, cerrahiye uygun olmayan hastalarda ise medikal tedavi uygulandığını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!