Çocuklardan sigarayla mücadeleye destek

Güncelleme Tarihi:

Çocuklardan sigarayla mücadeleye destek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2007 10:46

Rize'de, Sigara ve Uyuşturucularla Mücadele Derneği'nin (SUMDER) ilköğretim okulu öğrencileriyle iş birliği içinde yürüttüğü “Elveda Sigara, Merhaba Hayat” kampanyasıyla 150 veli sigarayı bıraktı.

Haberin Devamı

SUMDER Başkanı Ali Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında iki ay önce başlattıkları kampanya çalışmalarında, yaklaşık 5 bin çocuk ve 2 bin 500 aile ile yüz yüze görüştüklerini belirtti.

Dünyanın en önemli problemlerinin başında sigara ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların geldiğini ifade eden Öner, şunları söyledi:

“Türkiye'de 20 milyon kişi, yılda 123 bin ton sigara tüketiyor. Bu rakama kaçak sigara da eklenince yaklaşık 130 bin tona ulaşıyor. Her bir tonun bir insan hayatına eşit olduğunu düşünüldüğünde, bu da yılda 130 bin kişinin ölümü anlamına geliyor. Ayrıca sigaraya bağlı olarak Türkiye'de akciğer kanserinden yılda 25 bin kişi hayatını kaybediyor.”

ÇOCUKLARDAN AİLELERE BASKI

SUMDER Başkanı Ali Öner, projenin hedef kitlesinin anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencileri olduğunu ifade ederek, “Çocuklar üzerinden çalışmamız daha etkili oluyor. Hem çocukların ileride sigaraya başlamasının önüne geçiyoruz hem de ailesine duygusal olarak baskı yapmasını sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kampanyayı tüm okullara yaymayı planladıklarını belirten Öner, şunları söyledi:

“Yaklaşık 30 bin öğrenci ile görüşerek, 5 bin veliye sigarayı bıraktırmayı amaçladığımız projeyi, ülke geneline yaymayı hedefliyoruz. Kampanyaya katılarak ebeveynlerinin sigarayı bırakmalarını isteyen bazı öğrenciler, ailelerine karşı fazladan ders çalışma, sütünü içip erken yatma, sigarayı saklama gibi yöntemlere başvurdular. Bazı öğrencilerin babaları önce çocuklarını azarlasalar da daha sonra onlara anlayışla yaklaşarak önce sigarayı azalttılar, sonra ise tamamen bıraktılar.”

33 YILLIK TİRYAKİ SİGARAYI BIRAKTIRDI

“Elveda Sigara, Merhaba Hayat” projesine katılarak ailesine sigarayı bıraktıracağına söz veren 6 yaşındaki Eda Türkyılmaz, 33 yıldır sigara içen babası Tahir Türkyılmaz'a sigarayı bıraktırdı.

Eda, babasını ikna edebilmek için saatlerce yalvardığını, kucağından inmediğini, sütünü içip erken yattığını ve bu çalışmasının karşılığını babasına sigarayı bıraktırarak aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Tahir Türkyılmaz ise kızının kendisine yeniden yaşamanın değerini hatırlattığını belirterek, şöyle dedi:

“Beni her seferinde 'babacığım seni çok seviyorum, sigara içmeni istemiyorum' diye uyarıyordu. Yılmadan yaklaşık 2 ay benimle birlikte mücadele etti. Sigarayı bırakabilmem için her yolu denedi. En son 'ölmeni istemiyorum' diyerek boynuma sarıldı, o an içtiğim sigara son sigaram oldu. Artık sigara kullanmıyorum.”

Türkyılmaz, eşinin sigara içmeye devam ettiğini, kızı Eda ile birlikte eşine sigarayı bıraktırmaya çalıştıklarını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!