Çocuk isteyen çiftler korunurken hekime danışmalı

Güncelleme Tarihi:

Çocuk isteyen çiftler korunurken hekime danışmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2016 13:23

Bebek sahibi olmak istemeyen çiftlerin etkili bir gebelikten korunma yöntemi kullanması gerektiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları & Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, doğal ve tıbbi korunma yöntemlerini anlatıyor.

Haberin Devamı

Gebelikten korunmak için herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan kadınların % 80-85'i bir yıl içinde gebe kalır. Bu nedenle yeni evli çiftler,  eğer bir süre bebek istemiyorlarsa mutlaka etkili bir gebelikten korunma yöntemi kullanılmalıdır. Bunun için de çiftler, bir kadın doğum uzmanına gidip muayene ve tetkikleri yaptırdıktan sonra doktoru ile birlikte doğum kontrol yöntemine karar vermeleri gerekir. Oluşabilecek gebeliğin geçici olarak önlenmesine tıp dilinde “kontrasepsiyon”, bu amaçla kullanılan yöntemlere de “kontraseptif” yöntemler denir. Amaç anne ve doğacak çocukların sağlıklı olması ve çocuk sahibi olmak istendiğinde gebeliğin oluşmasıdır.

 

Çocuk isteyen çiftler korunurken hekime danışmalı

 

Haberin Devamı

Yeni evlenen çiftleri, korunmanın yanında kısırlık içinde uyarmak gerekir: Çocuk sahibi olmak isteseniz de istemeseniz de öncesinde mutlaka doktorunuza danışın, tetkiklerinizi yaptırın. Çocuğunuzu kucağınıza alacağınız güne doktorunuzla birlikte karar verin. Anne adayı, bir kadın doğum uzmanına düzenli muayenelerini olup tetkiklerini yaptırıyor ve kendisine en uygun doğum kontrol yöntemi ile korunuyorsa gebe kalamama gibi bir risk söz konusu olmaz.

Gebelikten korunma yöntemlerini aşağıda olduğu gibi 2 grupta inceliyoruz...

DOĞAL KORUNMA YÖNTEMLERİ

Kadında doğurganlık belirtilerine dayalı yöntemler, takvim yöntemi, emzirmeyle korunma, erkekte geri çekme(dışarı boşalma) gibi yöntemlerdir. Doğal yöntemlerin uygulaması kolay ve yaygın olmalarına karşın etkinlikleri azdır. Dolayısıyla günümüzde modern ve etkili korunma yöntemleri uygulanmalıdır.

 

Çocuk isteyen çiftler korunurken hekime danışmalı

 

Haberin Devamı

TIBBİ KORUNMA YÖNTEMLERİ

- Prezervatif (kondom, kılıf); erkek spermlerinin vajinaya atılmasını, dolayısı ile sperm ve yumurtanın karşılaşmasını engelleyerek gebeliği önler. Bir başka özelliği de cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını engelleyen tek yöntem olmasıdır. Cinsel ilişki öncesi erkek tarafından doğru şekilde kullanıldığında koruyuculuk oranı % 95 - 98‘dir. Sağlığa hiçbir zararı yoktur.

- Vajinal engeller (diyafram, sperm öldürücü krem, köpük, fitil); diyafram rahim ağzına takılarak spermlerin içeriye geçmesini engeller. Sperm öldürücüler, vajinadaki tüm spermleri işe yaramaz hale getirir. Diyafram ve sperm öldürücüler bir arada ve doğru kullanıldığında etkinlikleri artar. İlişkiden önce kadın tarafından yerine yerleştirilir. Sağlığa bir zararları yoktur. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. Her cinsel ilişki için uygulama tekrarlanmalıdır.

Haberin Devamı

- Rahim içi araçlar (RİA)(spiraller); rahim içine uygulanarak yumurtanın rahim içine naklini, spermlerin yumurtanın yanına gitmesini ve döllenme olsa bile rahim içinin özelliklerini bozarak döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Çıkarıldığında doğurganlık kısa sürede geri döner. Spiraller rahim içinde 1 - 5 yıl kalabilir. Bazı RIA'lar bakır veya progesteron hormonu içerir. Yan etkileri azdır, kontrolleri düzenli olarak yapılırsa 10 yıl süre ile % 98 oranında korur.

- Hormonal yöntemler (doğum kontrol hapları, iğneleri); hemen hepsi, yumurtlamayı durdurur, rahim ağzı tıkacını kalınlaştırarak spermin rahim içine girmesini engeller, rahim içi zarını inceltirler. Haplar kadında doğal olarak bulunan kadınlık hormonlarından ikisini (östrojen ve progesteron) içerir. Haplar ağızdan alınır, 21 ile 25 gün kullanılanları vardır. Doğru kullanıldığında çok etkilidir.

Haberin Devamı

- Tüplerin (kanalların) bağlanması – Cerrahi yöntem; kadınlarda yumurtanın geçtiği rahim kanallarının kapatılması ya da bağlanması işlemidir. Genellikle laparoskopi ile yapılan küçük bir ameliyat gerektirir. Böylece sperm ve yumurtanın karşılaşması engellenir.

- Vazektomi (erkekte sperm kanallarının bağlanması); erkeklerin testislerinde depoladıkları sperm hücrelerinin, cerrahi müdahalelerle kalıcı olarak geçişlerinin engellenmesi işlemidir.

 

Çocuk isteyen çiftler korunurken hekime danışmalı

 

İSTENMEYEN GEBELİKLER

İstenmeyen gebelik durumlarda ailelerde huzursuzluk ve gebeliği sonlandırma isteği olabilir. Kürtaj, bir aile planlaması yöntemi değildir. Henüz gebelik oluşmadan kürtaj yerine etkin, modern aile planlaması yöntemlerini kullanmak ve lüzumsuz müdahalelerden kaçınmak büyük önem taşıyor. 

 

Haberin Devamı

Çocuk isteyen çiftler korunurken hekime danışmalı

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkürler.

 

BAKMADAN GEÇME!