Büyük meme sırt ağrısı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Büyük meme sırt ağrısı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 00:00

Çok büyük memelerin yol açtığı sorunlar estetiğin çok ötesinde. Tıp dilindeki adıyla makromasti (dev meme) aslında bir sağlık sorunu. Zira omurganın yükünü fazlasıyla artırmakla kalmıyor, solunum güçlüklerine dahi yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Basitçe tarifle, makromasti memelerin tek ya da iki taraflı olarak normal vücuda göre orantısız olarak büyümesi. Makromastiden bahsedebilmek için meme hacminin normalin yüzde 50’sinden fazla artmış olması gerekiyor. Normal meme hacmi boy ve kiloya bağlı değişse de 275-375 cm3 arasında. Makromastiler hafif (500-700 cm3), orta (700-1000 cm3), ileri (1000 cm3 ve üzeri) olmak üzere üç tiptir. Meme hacmi 1500 cm3’ü geçerse dev memeden bahsediliyor.

AĞIR YÜK

Büyük meme sırt ağrısı yapıyor
Acıbadem Maslak Hastanesi Estetik, Plastik, Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, büyük memenin yol açtığı şikayetlerin başında sırt ve boyun ağrısı, sütyen askı izleri, meme altı katlantı yerinde soyulma, yoğun kaşıntı, koku, zayıf vücut postürü olduğunu belirtiyor. Bu durum ilerleyici fiziksel fonksiyon bozukluklukları (kifoz, skolyoz, kifoskolyoz gibi duruş bozuklukları), iş gücü kaybı ve egzersiz yapamamaya yol açıyor. Nadir de olsa sinirlere bası nedeniyle elde 4 ve 5’inci parmaklarda ağrı, uyuşukluk gibi yakınmalar görülebiliyor. Tüm bu belirtilere kozmetik ve psikolojik sorunlar da eklendiğinde bayağı can sıkıcı olabiliyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜLTME EMZİRMEYE ENGEL DEĞİL

Meme küçültme ameliyatları uzun yıllardır başarıyla yapılıyor. Yaklaşık 3-4 saat süren ameliyattan sonra, 1-2 günde eve çıkmak mümkün. Prof. Dr. Yazar, küçültme ameliyatlarını memenin artık gelişimini tamamladığı 15-16 yaşlarından itibaren yapabildiklerini söylüyor.

İlk akla gelen soru henüz anne olmayanların süt kanalları zarar görür mü? Prof. Dr. Yazar soruya şu yanıtı veriyor:
“Küçültme ameliyatı yaptıktan sonra da hamile kalıp anne olduklarında mutlaka emzirmelerini öneriyoruz. Ancak süt verme işlemi anatomik olarak sadece iki memenin olmasıyla ilgili değil. Annenin hormonları, psikolojisi, süt vermeye hazır olması da önemli. Biz ameliyatlarda süt kanalları ve bezlerini korumaya çalışıyoruz. Dev memelerde çok fazla doku çıkarılacaksa süt kanalları ve süt bezlerinin de çıkarılma ihtimali olabiliyorsa da büyük orunda korumaya çalışıyoruz. Bir kısmını bırakabiliyoruz. Kalan kısmı da emzirmeye yeterli oluyor. Şunu da vurgulamam gerekir ki çok büyük memesi olanlar küçültmeseler de anne olduklarında emziremeyecekler. Çünkü çok büyük memelerde süt gelmesi ve bebeğin emzirilmesiyle ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Meme küçültme ameliyatı yaptığımız kadınların yüzde 70-80’i ameliyattan sonra emzirebiliyor. Bir kısmı da ameliyattan sonra emzirmek istemeyebiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!