Boğazda Gıcık Öksürük Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Boğazda Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir

Güncelleme Tarihi:

Boğazda Gıcık Öksürük Neden Olur Ve Nasıl Geçer Boğazda Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:04

Boğazda biriken mukus yani sıvı bir süre sonra boğazda gıcığa ve dolayısıyla öksürüğe sebep olabilir. Zaman içinde ilerleyen öksürük ve gıcık hissi oldukça rahatsız edici bir durum haline gelir. Kapalı alanlarda daha çok karşılaşılan gıcığı engellemek için açık alanlarda durmak ve sürekli su içmek gerekebilir. Boğazda gıcık öksürük neden olur ve nasıl geçer ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Boğazda gıcık soğuk algınlığı sonrasında, alerjik bir durum olarak ya da sürekli sigara tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Gıcık ve ardından gelen kuru öksürük bir süre sonra rahatsızlık vereceğinden kısa sürede geçmesini sağlamak önemlidir. 

 Boğazda Gıcık Öksürük Neden Olur? 

 Genelde sigara içen kişilerde ya da uzun süre sigara kullanmış kişilerde boğaz gıcıklığı ve sürekli sebepsiz kuru öksürük olabilir. Fakat alerjik durumlar ya da soğuk algınlığı sonrasında da gıcık ve kuru öksürük ile karşılaşmak mümkündür. Soğuk algınlığında geniz akıntısı ile beraber boğaz ağrısı meydana gelerek boğazda gıcıklanmaya sebep olur. Gıcık hissi bir süre sonra kişilerde öksürme ihtiyacı hissettirir. Bu da insanların rahatsız olmasına sebep olur. 

 Nasıl Geçer? 

Haberin Devamı

 Boğazda belli bir süre sıvı yani mukus kalırsa bu durum önce gıcığa sonra da kuru öksürüğe sebep olur. Zaman içinde ilerleyen bu durum ve boğaz ağrısı oldukça rahatsız edici olabilir. Uzun sürerse de boğazda daha ciddi tahribatlara yol açabilir. Bundan dolayı mutlaka doktora gitmek ve tedavi olmak gerekir. Fakat bunun evde geçmesi için bazı doğal yöntemler de vardır. 

 Boğazdaki gıcık hissi genelde uzun süre havasız ortamda kalmaktan ya da sıvı tüketmemekten kaynaklanabilir. Bu nedenle gıcık tutmasını engellemek için sürekli temiz hava almak, kapalı ortamlardan kaçınmak ve bol su içmek gerekir. Tüketilen suyun oda sıcaklığında olması boğazı ıslak tutar ve kuruyarak öksürüğe sebep olmasını engeller. Ayrıca bitkisel çaylar ve kürler ile de evde tedavi desteklenebilir. Bal ve tarçın karışımı tüketmek, zencefil ve bal tüketmek, adaçayı içmek ya da gargara yapmak boğazda oluşan gıcık için etkili olabilir.

  Kuru Öksürük Nasıl Önlenir? 

 Kuru öksürüğü olan kişilerin mutlaka bol su içmesi ve boğazını sürekli nemli tutmaları gerekir. Özellikle temiz ortamlarda ve açık alanlarda durarak kısa sürede gıcık ve öksürükten kurtulabilirsiniz. Halk arasında bu durum hastalık olarak bilinse de üst solunum yollarının korunma mekanizması da olabilir. Uzun süren kuru öksürük ve gıcık durumlarında mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

Haberin Devamı

  Öksürüğün balgamlı ya da balgamsız olması ile beraber akut ya da kronik olması da mümkündür. Gargara yaparak, sıvı tüketerek, adaçayı ya da ballı tarçın yiyerek gıcık tutmasını engelleyebilirsiniz. 

 Boğazda Gıcık Öksürüğe Ne İyi Gelir?

  Boğazda oluşan gıcık ve ardından öksürük için evde yapılabilecek bitkisel ve doğal yöntemler vardır. Bunlar:

 Gargara: Bir çay kaşığı tuzu bir bardak suya koyarak karıştırın ve sonrasında boğazınızda gargara yapın. Bir süre sonra gıcık hissinin azalmaya başladığını göreceksiniz.

 Zencefil ve bal: Bir çay kaşığı bal ve zencefili karıştırarak için.

 Süt ve zerdeçal: Bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak ılık süte karıştırın ve için. Süt ve zerdeçal karışımı boğazdaki kuru öksürüğün azalması ile beraber gıcık hissiyatını da azaltır.

Haberin Devamı

 Adaçayı: Adaçayını kaynatarak ılık bir şekilde tüketmeniz boğazınızın yumuşamasına ve aynı zamanda ağız sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Eğer içmek istemezseniz günde 3-4 kez adaçayı ile gargara da yapabilirsiniz.

 Bal ve tarçın: Bir kaşık balı biraz tarçın ile karıştırarak günde 3 kez tüketebilirsiniz. Böylece boğazınızı nemli tutar ve öksürük ile kuruluğun önüne geçebilirsiniz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!