Bitkilerin kraliçesi: Safran

Güncelleme Tarihi:

Bitkilerin kraliçesi: Safran
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 10:35

Çok eski çağlardan beri tarımı yapılan safran dünyanın en pahalı baharatı olduğu için “kırmızı altın” olarak da anılıyor. Safran bitkisi ülkemizde sadece Safranbolu ilçesi ve köylerinde yetişiyor. Safran bitkisinin faydaları ise saymakla bitmiyor.

Haberin Devamı

Safran nedir?

Latince adı Crocus Sativus olan bitki uzun ömürlü bir bitkidir. Mavimsi-mor yaprakları ve ortasında sarı-turuncu bölümleri bulunan çiçekleri sonbahar aylarında açar. Bu çiçekler “tepecik” veya “dil” adı verilen uzun 3 uzun ipliğe benzeyen uzantıya sahiptir.

Bitkilerin kraliçesi: Safran

Safran nasıl kullanılır?

Safran baharat ya da çay olarak kullanılır. Gerçek safran baharatı veya çayı ipliklerden yapılır. Safran dünyanın en pahalı baharatıdır.  Bunun nedeni çiçek göbeklerinin elle hasat edilmesi, kurutulması ve paketlenmesidir.

Bitkilerin kraliçesi: Safran

Haberin Devamı

Safranın faydaları

-Bu konuda çok fazla çalışma yapılmamış olsa da safran çayının kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı biliniyor.

- Az sayıda yapılan araştırmaya göre safran antioksidan etkisi ile kan basıncını düşürterek damaraarın ve kalbin aşırı zorlanmasını önlüyor.

-Depresyona iyi gelir. Anti-depresan özeliği taşır.

-Göz sağlığını korur.

Bitkilerin kraliçesi: Safran

-Safran çayı genel olarak sedef hastalığının tedavisinde kullanılır.

-Gerçek safran ağrıyı hafifletir ve enfeksiyonu önler.

-Hafızayı güçlendirir.

- İştah açıcıdır.

Safran çayı nasıl yapılır?

Ülkemizde  zor bulunan safran genellikle aktarlarda zerdeçal bitkisiyle karışmaktadır. Zerdeçal toz şeklinde ve sarı renktedir. Gerçek safran ise kurutulmuş olarak ve kırmızı uzun iplik şeklinde satılır.

Bitkilerin kraliçesi: Safran

Çay yapına gelirsek 1 bardak safran çayı için 6-7 adet safran kullanabilirsiniz. Suyu kaynattıktan sonra 1-2 dakika soğumasını bekleyin ve safranı koyduğunuz bardağa dökün. Suyun rengi amber rengine dönene kadar bekleyin. Genellikle 5 dakika demlemek yeterlidir. Safran çayına çubuk tarçın ve/veya kakule atabilir, şekerle tatlandırabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Bitkilerin kraliçesi: Safran

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!