Beyne pıhtı atımı neden olur? Pıhtı atmasının belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Beyne pıhtı atımı neden olur Pıhtı atmasının belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2018 12:13

Türkiye'de her yıl ortalama bin kişinin 2'sinde iskemik inme görülüyor. Beynin atar damarlarının herhangi bir nedene bağlı tıkanıklığı sonucu oluşan ve pıhtı atması olarak bilinen hastalık beyin damar tıkanıklığı veya iskemik inme olarak adlandırılıyor.  Medipol Üniversitesi Hastanesi'nden nöroloji uzmanı Dr. Elmir XANMEMMEDOV hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Tüm beyin damar hastalıklarının yüzde 80'nini oluşturan iskemik inme geçiren hastaların yüzde 30'unun ilk bir yıl içerisinde öldüğü, sağ kalanlarınsa  yüzde 30'unun  hayatlarına bakıma muhtaç  olarak devam ettiği biliniyor.

Beyin damar tıkanıklığında, tıkanıklığa neden olan pıhtı ekser hallerde ritm bozukluğu, kapak hastalığı, ileri kalp yetmezliği olan, kalpten veya ateroskleroza uğramış (kireçleşmiş) beyni besleyen damarlardan kaynaklanmaktadır.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Hipertansiyon,  diyabet, yüksek kolesterol, obezite, oturak hayat tarzı, sigara içimi, bazı kalp hastalıkları,uyku apnesi , madde kullanımı (özellikle genç yaşlarda) beyin damar tıkanıklığına neden olan risk faktörleridir. Bu risk faktörlerine zamanında ortadan kaldırılmasıyla  beyin damar tıkanıklığını önlene bilir.

Haberin Devamı

PIHTI ATIMININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beyin damar tıkanıklığı  aniden gelişen kol ve bacaklarda felç, konuşma yetisinin yitirilmesi, görmede bozulma, baş dönmesi, ağızda yamulma, bilinç kaybına neden olur.

NELER YAPILMASI GEREKMEKTEDİR?

Beyin damar tıkanıklığı geliştikten sonra hastanın zaman kaybettirilmeden uygun merkeze yönlendirilmesi önemlidir. Özellikle olayın ilk saatlerinde damardan bir kan sulandırıcı verilerek pıhtı eritilebilir veya anjiyo yöntemiyle tıkanan damar açılabilir. Bu tedaviler uygun hastaya zamanında yapılırsa hasta ölüm ve sakatlıktan kurtulmuş olur.

 

 

BAKMADAN GEÇME!