Beyin yiyen amip ile ilgili tüm ayrıntılar! Beyin yiyen amip nedir?

Güncelleme Tarihi:

Beyin yiyen amip ile ilgili tüm ayrıntılar Beyin yiyen amip nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2020 10:29

Beyin yiyen amip ile ilgili araştırmalar hızlandı. ABD'nin Florida eyaletinde, bir "beyin yiyen amip" vakasına rastlandı. Bu vakanın ardından vatandaşlar beyin yiyen amip nedir sorusunun yanıtını araştırmaya başladılar. İşte beyinde enfeksiyona yol açan ve vakaların genellikle ölümü ile sonuçlanan naegleria fowler hastalığı ile ilgili bilgiler…

Haberin Devamı

Beyin yiyen amip nedir sorusu araştırılan konular arasında yerini aldı. ABD'nin Florida eyaletinde beyin yiyen amip vakasına rastlandı.  İnsandan insana bulaşmadığı belirtilen amibin Florida eyaletinde çok nadir görüldüğü belirtildi. Enfeksiyonun ölümcül olması nedeniyle DOH, Hillsborough bölgesinde yaşayanlar için uyarı yayımladı.

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria fowleri hastalığında tek hücreli amip, beyinde enfeksiyona yol açıyor ve vakalar genellikle ölümcül oluyor. Çoğunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan tek hücreli Naegleria fowleri, sadece burun yoluyla bulaşıyor ve insandan insana geçmiyor. Enfeksiyonlar ABD'nin güney eyaletlerinde görülüyor. Florida'da 1962'den beri sadece 37 vaka rapor edildi.

Ancak enfeksiyonun ölümcül olması nedeniyle DOH, Hillsborough bölgesinde yaşayanlar için uyarı yayımladı, çeşmeler, göl, nehir, yapay göl ve kanallar gibi su kaynaklarında dikkatli olunması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Koku alma kanalına giren amipler, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri (nervus olfactorius) yolu ile beyin-omurilik sıvısı (BOS) ve beyine yerleşirler. Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olurlar. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları belirtileri görülür. Kısa sürede şuur bulanıklığı ve koma ile ölüm meydana gelir.

BAKMADAN GEÇME!