Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

Güncelleme Tarihi:

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 11:39

Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaçları da değişir. Bu nedenle de farklı aylarında farklı besinlere ihtiyaç duyar. Hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek besinleri ve bu dönemleri için geliştirilmiş ek gıdaları tercih etmeniz önemlidir. Büyüme sürecinde bebeğiniz için önemli dönüm noktalarını yakalamanız ve bu ihtiyaçlara zamanında ve doğru çözümler ile cevap vermelisiniz.

Haberin Devamı

İlk 6 ay sadece anne sütü yeterli 

Bebeğinizin ilk 6 ayında anne sütüyle beslenmesi yeterli olacaktır. Ama 6 aydan sonra anne sütü yetmez. Bebeğinizin farklı aylardaki ihtiyaçları değişim göstermektedir. Bu nedenle gerekli ve farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek ek besinlere geçmeniz gereklidir. 

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

Bebeğinize çiğnemeyi öğretmek sizin elinizde

Bebeğinizin 6’ncı ayda ek gıdaya geçmesinden sonra beslenme konusundaki en önemli değişim noktalarından biri 8’inci ayıdır. Çünkü 8’inci aydan itibaren bebeğiniz, sıvı kıvamda beslenmeden daha yoğun ve pütürlü kıvamdaki besinler ile beslenmeye başlayarak çiğnemeyi öğrenmeye başlamalıdır. 8’inci ay itibarıyla bebeğinizin çiğneme ve yutma refleksini geliştirmesine ve öğrenmesine destek olabilecek nitelikte yumuşak pütürcüklü yapıdaki besinlere ve ek gıdalara geçmenizde fayda vardır. 

Haberin Devamı

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

Demir mineralini C vitamini ile verin

6’ncı ayından itibaren bebeğinizin değişen ihtiyaçlarından biri de demir depolarındaki azalmaya bağlı olarak demir minerali takviyesidir. Genellikle 6-12 aylar arası bebeğinizin demir gereksinimi artar. Bu sebeple, verilen ek gıdaların demir içeriğinin yüksek olmasına özen göstermek gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken püf noktası bebeğinize C vitamini ile demir mineralini birlikte tükettirmenizdir. C vitamini demirin emilimini artırır. Bebeğinizin demir mineralinden en iyi şekilde faydalanması için, demir ve C vitaminini birlikte içeren gıdalar tercih etmenizde fayda vardır.

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

Tahılların önemi

6’ncı aydan sonra bebeklerinizin hayatına pirinç ve mısırdan farklı tahılların da girmesi gerekiyor. Çünkü tahıllar; içerdiği vitamin, mineral ve lifler sayesinde bebeğinizin beslenmesinde önemli bir yere sahip. Tahıl içerikli besinler ve ek gıdalar aynı zamanda bebeğiniz için doyurucu bir öğün oluşturmanıza da destek olur. Tahılların sağladığı yüksek lif, bebeklerinizin bağırsak hareketlerini düzenleyecek ve bebeğinizin yaşayabileceği kabızlık sorunları ile de baş ederek sizin ve bebeğinizin huzurlu bir dönem geçirmenizde fayda sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

Kabızlık kabusunuz olmasın

6’ncı ayından itibaren ek besinlere geçen bebeğiniz alışkın olmadığı yoğunluktaki yeni besinlerle beslenmeye başladığı ve anal bölgedeki kas sistemi henüz yeterince gelişmediğinden bu aylarda kabızlık problemi ile sıkça karşılaşabilirsiniz.
Bu dönemde bebeğinize prebiyotik lifli besinler tükettirmenizde fayda vardır.
Prebiyotik lifler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını desteklerler.
Bu nedenle prebiyotik lif içerikli besinler ve ek gıdalar bebeğinizin kabızlık ve sindirim sistemi ile ilgili yaşadığı sıkıntılar için bir çözüm olabilmektedir.

 

Haberin Devamı

Bebeğinizi beslerken bu hataları yapmayın

Bebeğinize ek gıdaya geçiş döneminde farklı tatları sevdirmenin yolları var. Bebeği ek gıdalardan soğutmamak için bu yolları uygulamalısınız.

Blender kullanmayın
Ek gıdaya geçtikten sonraki 9-10 aylarda besinleri blender’dan geçirmek en büyük yanlışlardan biridir. Bunun yerine önce tel süzgeçten geçirilmeli, ardından çatalla ezilerek verilmelidir. Blender’dan geçirilerek çok pürüzsüz hale getirilmiş gıdalar, bebeğin pütürlü gıdalara alışmasını geciktirebilir.

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

 

Sevdirmek için uğraşın
Verdiğiniz besini bebeğiniz hemen sevmeyebilir. Siz bu noktada sevmedi diye o besini vermekten vazgeçmeyin. Birkaç gün arayla aynı besini, farklı kaplarda yedirmeyi deneyin. Bir süre sonra ona farklı gelebilir ve bebeğiniz sizi uğraştırmadan o yemeği yiyebilir.

 

Haberin Devamı

Biberondan uzaklaştırın
Bebeğinizi biberondan ne kadar uzaklaştırırsanız, katı gıdalara o kadar çabuk adapte olur. Bu yüzden mümkün olduğu kadar küçük kaşıkla yemeğini yedirin.

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!