Bayramda yenen fazla tatlının sonu acı olabilir!

Güncelleme Tarihi:

Bayramda yenen fazla tatlının sonu acı olabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 09:08

Ramazanın ardından uzun süre tüm gün boş kalmaya alışan mideye birden yüklenmemek gerekiyor. Özellikle tatlı tüketimine dikkat etmek sağlığımız açısından oldukça önemli. Şeker hastalarının kan şekeri çok daha fazla yükselebildiği için daha çok dikkatli olmalılar. Diyetisyen Birgül Niziplioğlu bayramda ani şeker yükselmelerine karşı önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Bayramda baklava ve benzeri şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tüketilmesi doğru bir tercih olacaktır. Baklava ve benzeri tatlılar tüketilecekse ufak bir parça yendikten sonra tarçınlı süt içilerek kan şekerlerini dengelemeleri işlerini kolaylaştıracaktır. Tansiyon hastaları ise tuza dikkat etmeli ve sakatat türevlerini tüketmemeli. Reflü ve gastrit gibi mide hastalıkları olanlar kızartmalar, yağlı besinler ve şekerli gıdalar tükettiğinde hastalıklarını tetikleneceği bu besinlerden sakınmalıdırlar. Daha kuru gıdalar tüketmeli ve su ile yemeği ayırmaları, beraber tüketmemeleri gerekir. Yemekten yarım saat önce içilen su hem mide rahatsızlıklarına sebebiyet vermez hem de kilo vermede yardımcı olacaktır.

BAYRAM SABAHI NE YEMELİYİZ?

Bayram sabahı kahvaltı soframızda mutlaka yumurta olmalı. Yanında peyniri, tam buğday ekmeği ve sevenler için zeytini ile beraber güne standart bir Türk kahvaltısı ile başlanmasında fayda var. Reçel gibi tatlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve denge kurarak kahvaltımızı şekillendirebiliriz. Bayramda denge önemli. Bir kibrit kutusu büyüklüğünde börek bir dilim ekmek yerine geçiyor. Öğlen ve akşam yemeğindeki ekmek, çorba, bulgur yani karbonhidrat grubunu kaldırılıp, kahvaltıda börek, gözleme gibi sevdiğimiz hamur işleri tüketilebilir. Tabii bu bir kibrit kutusu büyüklüğünde börek ve bir avuç içi büyüklüğünde gözleme ya da başka bir hamur işi olmalıdır.

Haberin Devamı

Bayramda yenen fazla tatlının sonu acı olabilir

BAYRAMDA BAKLAVA TÜKETİMİNE DİKKAT!

Bayramlarda genellikle birçok yer gezilir ve hepsinde de ikramlar çokça bulunur. Önemli olan bizlerin beslenme dengesini kurabilmesi. Sabahtan kaloriden kısılmasının ardından gün içinde gidilen yerlerde biraz daha fazla yiyerek dengelenebilir. Tabii her gezilen yerde bir şeyler yemek yerine yiyeceklerin arasından masum olanlar seçilebilir. Bir dilim baklava yaklaşık 300 kalori. Zayıflamak isteyen kadınların günlük alması gereken ortalama kalori 1200-1500 arasında. Yani 4 dilim baklava ile bir günlük kalorisini doldurabilir. Erkeklerde bu oran 1800-2200 kalori arasında oluyor ortalama olarak. 6-8 dilim baklava da erkekler için bir günlük kalori ihtiyacını dolduruyor. Baklavaya dikkat etmek ve 1 dilimde tutmak lazım. Erkekler belki 2 dilime çıkabilir.

Haberin Devamı

Bayramda yenen fazla tatlının sonu acı olabilir

AKŞAM YEMEĞİ EN GEÇ 7’DE

Akşam yemeğini hemen 18:00–19:00’a planlamak ve zeytinyağlı sebze yemekleri ile yapmak doğru olacaktır. Yanında yoğurt ile protein alınabilir. Et, tavuk, balıktan protein alınan öğünü de öğlene kaydırmak gerekiyor.. Ramazan ve bayramlar protein ağırlıklı olduğu için bayram sonrasına öğlen ve akşam sebze olmak üzere 2-3 günlük kısa süreli sebze detoksları planlayarak vücudu proteinden arındırıyoruz. Sebze detoksları uzun süreli olunca kas kaybı olduğu için 2-3 günlük yeterli oluyor. Bu detoksta ekmek grubunu kaldırıyoruz ve sebze gibi daha hafif beslenme planlıyoruz.

Haberin Devamı

BOL BOL SU VE YÜRÜYÜŞ VAKTİ…

Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve artan yağ oranını azaltmak için suya dikkat edilmesi gerekir. Genelde ramazanda su 1-1.5 litre civarında tüketiliyor ki bu çok az bir miktar. Ramazan’dan sonra bu miktarı 2.5-3 litrelere çıkardığımızda metabolizma suyla birlikte çok hızlanıyor. Suyun içine tarçın ve zencefil gibi metabolizma hızlandıran destekleyiciler eklenebilir. Bunlar dışında metabolizma hareket ile hızlanıyor. Sabah ya da öğlen yemeğinden bir iki saat sonra yürüyüş yapılabilir.

 

Bayramda yenen fazla tatlının sonu acı olabilir

arpanetmedya.com'a katkıları için teşekkürler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!