Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı Ve Nasıl Bulaşır? Bağırsak Enfeksiyonu İnsandan İnsana Bulaşır Mı

Güncelleme Tarihi:

Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı Ve Nasıl Bulaşır Bağırsak Enfeksiyonu İnsandan İnsana Bulaşır Mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 18:55

Bağırsak enfeksiyonu öncelikle çocuklarda görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında görülen tehlikeli bir hastalıktır. İshal ve kusma gibi yaşamsal faaliyetleri etkileyen belirtiler gösterir. Bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

İshal olarak da bilinen bağırsak enfeksiyonu insanların yaşamları boyunca zaman zaman karşılaştığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeni ile toplum için risk oluşturur. Bu hastalığa yakalanan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmaları önemlidir. 

 Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? 

 Diğer bir adı gastroenterit olan ve bağırsağın virüs, bakteri veya parazit nedeni ile enfekte olması durumuna bağırsak enfeksiyonu denir. Bağırsak enfeksiyonu hastalığına yakalanan kişilerde görülen belirtiler şu şekildedir; 

İshal 

Bulantı, kusma 

Ateş 

İştah ve kilo kaybı 

Kas ağrıları 

Su kaybı 

Baş ağrısı 

Bağırsak enfeksiyonunda karşılaşılan en büyük belirti ishaldir. İshal ile birlikte karın ağrısıda gelişmektedir Bazı kişilerin bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak dışkılarında kan görülebilmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde ishal görüldüğünden vücutta su kaybı da rastlanan bir durumdur. 

Haberin Devamı

 Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı mı? 

 Bağırsak enfeksiyonunu tehlikeli kılan en büyük nedenlerden bir tanesi bulaşıcı olmasıdır. Enfekte olan kişiler ile temas içinde olmak veya bozulmuş gıdaları tüketmek bağırsak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Temiz içme suyunun tüketilmediği yerlerden bu hastalığa yakalanma oranı oldukça fazladır. Kişisel temizliğin dikkat edilmediği yerlerde kişiler risk altındadır. Bağırsak enfeksiyonundan korunmanın en iyi yolu kişisel temizliğe dikkat etmektir. Sebze ve meyvelerin tüketimden önce yıkanması ve et ürünlerinin pişirilip tüketilmesi son derece de önemlidir. Bağırsak enfeksiyonu hastalığına yakalanmış bir kişi hastalığı bulaştırabileceğinden dolayı hastalık sürecinde bu kişiler ile mesafenin korunması sağlık açısından önemlidir. 

 Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur? 

 Bağırsak enfeksiyonu mikroorganizmalar, bakteri veya parazitler tarafından meydana getirilebilir. Çok çeşitli mikroplar gastroenteritin ilerlemesine yol açar. Gastrointestinal enfeksiyonda en çok bilinen mikroplardan biri olan E. coli mikroskobik organizmalardır. Mide ağrısı, ishal şeklinde dışkı ve titreme belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır. Bu bakteri, canlı dışkısı ile temas etmiş besin kaynaklarını tüketerek vücuda alınabilir. Bakteriyel gastroenteritin bir diğer tipik nedeni olan Salmonella, ham veya yarı pişmiş et ve yumurta gibi canlı yiyecekleri yemesi nedeniyle vücuda girer. Shigella, vücuda havuz gibi su kaynaklarından giren ve sindirim enfeksiyonuna neden olan bir bakteridir. 

Haberin Devamı

 Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır? 

 Bağısak enfeksiyon, genellikle dinlenme, bol sıvı alımı ve uygun gıda çeşitlerinin tüketilmesi ile birkaç hafta içinde hızla düzelen, bir enfeksiyondur. Bu nedenle, hastalar normalde bir uzmana danışmak istemezler. Vücuttaki su kaybını önlemek için bu hastalığa sahip olan hastaların günde 2-2,5 litre su içmeleri, lif içeriği az ve sıvı yükü yüksek gıda kaynaklarına yönelmeleri gerekir. Akşam yemekleri az yağlı hazırlanmalı ve şeker kullanımı makul olarak beklendiği kadar uzak durmalıdır. Ateş oluşması durumunda doktor tarafından parasetamol içeren ilaçların kullanılması önerilebilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!