Bacaktaki yara, varisten dolayı olabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Bacaktaki yara, varisten dolayı olabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2016 12:12

Bacak yaralarının en sık görülen nedenlerinin varis ve şeker hastalığı olduğunu belirten Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bacaktaki yaranın oluş nedeninin tespiti için kan tahlili ve konusunda uzman bir radyolog tarafından Ayakta Bileteral Venöz Doppler US yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Bacak yaraları; birçok nedene bağlı gelişebilen, genel olarak hayat standartlarını kötü etkileyen hatta doku kaybına neden olabilen ciddi sağlık problemleridir. Bacaktaki yaranın tedavi edilebilmesi için tek başına yüzeysel tedaviler, kremler yeterli değildir. Problemin oluş nedeni tespit edilip tedavi edilmelidir. Bacak yaralarının en sık görülen nedenleri varis ve şeker hastalığıdır. Herediter Sferositoz adı verilen bir kan hastalığında da diğer bulguların yanı sıra bacakta iyileşmeyen yaralar meydana gelebilir. Hatta bu kan hastalığında doktora başvuru nedeni bazen bacak yaraları olabilmektedir.

Bacaktaki yara, varisten dolayı olabilir mi

Haberin Devamı

Bacaktaki yaranın oluş nedeninin tespiti için kan tahlili ve konusunda uzman bir radyolog tarafından Ayakta Bilateral Venöz Doppler US yapılmalıdır. Kan tahlili ile şeker ve diğer kan hastalıkları ayırt edilirken yapılan Doppler US ile de varis derecelendirilir. Bacak yaralarının oluşumunda varis en önemli etkenlerden biridir. Dışarıdan damar görünmese de yapılan Ayakta Bilateral Venöz Doppler US ile damar çapları, damardaki reflü yani geri kaçış derecelendirilmesi, derin ve yüzeyel damarların iyice incelenmesi gerekmektedir. Tüm bacak damarları değerlendirildikten sonra problemli damarlar kapatılır ve özel yara örtüleri ile hastaya pansuman yapılırsa hastanın yarası birkaç hafta içinde iyileşir. Bir süre sonra da bacak yarasına bağlı gelişen renk değişiklikleri kaybolmaya başlar.

Bacaktaki yara, varisten dolayı olabilir mi

Bacakta bulunan yaralar ertelemeye gelmez. Açık yara bir süre sonra iltihaplanır, kokmaya ve akmaya başlar, ilerleyen zamanda kesilmeye kadar ilerleyen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bacakta bulunan bir yarada öncelikle sık görülen problemler araştırılmalı ve tedavi geciktirilmeden başlanmalıdır.

Haberin Devamı

Bacaktaki yara, varisten dolayı olabilir mi

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!