Ayak kokusundan atılmayı soruşturun

Güncelleme Tarihi:

Ayak kokusundan atılmayı soruşturun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2012 00:43

Hava Harp Okulu’ndan atılan H.B.’nin başlattığı hukuk süreci sonunda Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), H.B.’yi okuldan atılma sürecine götüren sorumlular hakkında soruşturma açılmasını hükmetti.

Haberin Devamı

H.B, 2002’de Maltepe Askeri Lisesi’ne girdi ve 407 mevcutlu liseyi 11’inci olarak tamamladı. H.B, artık Hava Harp Okulu’ndaydı. İlk yılını, ceza almadan 120 tam disiplin notu ve devre 4’ncüsü olarak tamamladı.  İşler 2. yılın 2. yarısında değişti. Odasına giren Üsteğmen E.A, H.B’de bir koku olduğunu söyledi. H.B, ayaklarında mantar oluştuğunu, tedavi gördüğünü, hastane raporunu gösterebileceğini söyledi. İddiaya göre Üsteğmen E.A. “Senin gibi pis adamı okulda istemiyorum. Okuldan atılacaksın” dedi ve H.B için kabus dolu Harbiye günleri başladı. Revirden aldığı ayak mantarı raporunu komutanına göstermesine rağmen ilk cezası 20 disiplin puanının kırılması oldu.

 

BORNOZLA OKULDA DOLAŞTIRDILAR

 

Haberin Devamı

H.B’nin psikolojik travma geçirmesine neden olan ceza ise 1 hafta boyunca hergün 16.00-17.00 arasında duş alıp, bornozla arkadaşlarının arasında koridorda yürümesi ve Üsteğmen E.A’ya tekmil vermesi oldu. Durum arkadaşları arasında bile alay konusu oldu. Cezalandırma yöntemini gören kimi üst düzey subaylar ise buna kayıtsız kalmıştı. H.B’nin durumu Alay Komutanı Sami Özatak’a anlatması ile Üsteğmen E.A, yaptıklarından dolayı ceza aldı. E.A’nın cezalandırılması H.B üzerindeki baskıları daha da arttırdı, başka rütbelilerin de hışmına uğramaya başladı.  H.B, 2 hafta içinde 8 kez savunma verdi. Kendi ifadesine göre komutanları, “Askerliği ve pilotluğu sevmiyorum” dilekçesi vererek okuldan tazminat ödeyerek ayrılmasını bile istedi. 4’ncü sınıfa kadar gelen H.B, bir sabah içtiması sonrası Üsteğmen A.S’nin “Verdiğimiz cezaları ailene söyleme, suçlusun diyorsak suçlusundur” şeklinde sözleri ile karşılaştığını anlatıyor.  Baskılar sürerken, H.B koğuşta bulunduğu bir sırada 9 Mart 2009 gece yarısı sinir krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan H.B’ye 6 ay hava değişimi ardından, “Askeri öğrenci olamaz” raporu verildi.

 

Askeri okul günlerinin ardından, H.B üniversiteyi kazandı. Bugünlerde elektronik mühendisi adayı. Hukuk mücadelesinden ise hiç vazgeçmedi. Işıkay Hukuk bürosunun avukatlığını üstlendiği H.B, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurarak, kendisini ve ailesini mağdur eden komutanları hakkında yasal işlem yapılması için yaptıkları tüm başvuruların red edildiğini belirtti. Hava Harp Okulu’ndaki rütbeli personel hakkında soruşturma başlatılmasını istedi. AYİM 3’ncü Daire Başkanlığı 2’ye karşı 3 oy ile Hava Harp Okulu Komutanlığı’ndaki rütbeli personeller hakkında soruşturma yapılmasını karara bağladı. AYİM’in kararında H.B’nin şikayet dilekçelerine hiç bir işlem yapılmadığının altı çizilerek, “Şikayet konularında gerekli araştırma, delil toplama, gerekirse idari soruşturma yapılarak sonucuna göre işlem tesis edilmemesi, Anayasa’nın hak arama hürriyetine, hukuka açıkça aykırıdır” denildi.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!