Atopik cilt ne demek? Atopik cilt belirtileri

Güncelleme Tarihi:

Atopik cilt ne demek Atopik cilt belirtileri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2021 13:16

Atopik cilt, soğuk kış aylarında sıklıkla karşılaşılan cilt sorunlarından biri. Atopik dermatit (Egzama) hastalarında cildin bariyer özellikleri bozulmuştur. Bu bozulmanın nedeni değişiklik gösterebilir. Peki, atopik cilt ne demek? İşte atopik cilt belirtileri...

Haberin Devamı

Atopik cilt, sıklığı giderek artan uzun süreli ve tekrarlayıcı bir cilt sorunudur. Atopinin nedeni olarak iki ana neden vardır; aşırı reaksiyon gösteren bir bağışıklık sistemi ve cildin çok kuru olması. Bununla birlikte ortamda alerjenler veya belirli çevresel koşullar mevcutsa atopik cilt görülebilir. 

Atopik cilde sahip olmak günümüz toplumlarında sık karşılaşılan bir sorun olmakla beraber, alınacak önlemler ve cilde yapılacak desteklerle daha iyi yönetilebilir.

Çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlar. Atopik yürüyüş olarak adlandırdığımız sürecin ilk basamağında yer alır. Bu özelliği ile ileriki yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olma özelliğini taşımaktadır. Atopik dermatit (Egzama), hastaların ve ailelerinin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Haberin Devamı

Cildimiz vücudumuzu dış etkenlerden koruyan en önemli organımızdır.Atopik dermatit (Egzama) hastalarında cildin bariyer özellikleri bozulmuştur. Bu bozulmanın hangi nedenden kaynaklandığını tam olarak bilemiyoruz. Bariyer fonksiyonlarının bozulması yanında yoğun bir immünolojik reaksiyonda Atopik dermatit (Egzama) hastalarında görülmektedir. Cildin bariyer fonksiyonlarının bozulması ile su tutma özelliği azalır. Ve ciltte kuruluk başlar. Kuruluk atopik dermatitin en önemli özelliğidir. Kuruluğa yoğun bir kaşıntı eşlik eder.

Bariyer fonksiyonları bozulmasının diğer olumsuz yanı ise alerjenler kolayca cildi geçerek bağışıklık sistemimizi uyarırlar ve alerjik reaksiyon gelişmesine neden olurlar. Bu da atopik dermatitin şiddetini artırır yani cildin daha da kötüleşmesine neden olur.

Atopik dermatitli hastaların ciltlerinin mikroplara karşı savunma özellikleri de azalmıştır. Normalde cildimizde bulunan mikroplar bu hastalarda enfeksiyonlara neden olabilirler. Enfeksiyonlar hem atopik dermatit’in şiddetini artırır hem de tedaviye yanıtı olumsuz etkileyebilir.

Atopik cilt belirtileri

Atopik deramtitin en önemli bulgusu cilt kuruluğudur. Kuruluğa bağlı olarak ciltte kaşıntılar meydana gelir. Kaşıntı atopik dermatite özgü cilt yaralarının çıkmasına neden olur. Kaşıntıyı terleme, sıcak, tahriş edici maddeler ve alerjenler artırır. Kaşınma ile cilt bütünlüğü daha da bozulur ve egzama olarak tanımladığımız yaralar meydana gelir.

Haberin Devamı

Egzema kızarık, üzeri pütürlü ve sızıntı bulunan lezyonlardır ve hastanın yaşına göre vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!