Astım tanısı konuldu, bronşlarından çekirdek çıktı

Güncelleme Tarihi:

Astım tanısı konuldu, bronşlarından çekirdek çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2012 12:06

NEFES almakta zorlandığı için dört aydır astım tedavisi gören 22 aylık Mustafa Can Yıldız’ın bronşlarından, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi’nde, bronkoskopi yöntemiyle ayçekirdeği kabuğu çıkarıldı. Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, 6 yaşına kadar olan çocuklarda bu tip vakalara sık rastlandığını hatırlatarak, "6 yaş altı çocuklara kabuklu kuru yemiş yedirilmesi doğru değil" dedi.

Mustafa Can Yıldız, 4 ay önce nefes almada zorluk çekmeye başlayınca, babası Mehmet Yıldız tarafından doktora götürüldü. Muayene edilen Mustafa Can Yıldız’a astım tanısı konuldu ve tedavisine başlandı. Ancak aradan geçen süre içinde, küçük Mustafa’nın durumunda düzelme olmadı. Baba Mehmet Yıldız, bu kez oğlunu (CBÜ) Tıp Fakültesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi’ne götürdü. Prof. Dr. Hasan Yüksel tarafından muayene edilen küçük Mustafa’nın bronşlarında ayçekirdeği kabuğu olduğu belirlendi. Prof. Dr. Hasan Yüksel ve ekibi tarafından bronkoskopi yöntemi uygulanan Mustafa Can Yıldız’ın bronşlarından ayçekirdeği kabuğu çıkarıldı. Operasyon sonrası Mustafa Can Yıldız nefes alıp vermesi normale döndü.

Prof.Dr. Hasan Yüksel, 6 yaşına kadar olan çocuklarda bu tip vakalara sık rastlandığını hatırlatarak, "Nefes alma zorluğu vakalarında yanlış tanılar konulabiliyor. Nefes alma zorluğu çekenler mutlaka bronkoskopi yöntemi uygulanan sağlık merkezlerine başvursun. Bu arada, 6 yaş altı çocuklara kabuklu kuru yemiş yedirilmesi doğru değil" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!