Aşırı sıcakla baş etmenin 13 yolu!

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcakla baş etmenin 13 yolu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 15:12

Bizimki gibi ılıman bir coğrafyada yaşayan insanlar için 40 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklığı oldukça rahatsız edici olabiliyor. Uzmanlar, bazı kurallara dikkat ederek sıcağın olumsuz etkilerinden korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kuzey Afrika'dan gelen çöl kuraklığı, Basra'dan gelen sıcak hava dalgası derken bu yaz termometrelerdeki ısı göstergesi yükseldikçe yükseliyor. Aslında uzmanlar, insan vücudunun normal şartlar altında sıcak havaya 1-2 hafta içinde uyum sağlayabildiğini belirtiyor. Bu uyum sayesinde terleme kolaylaşıyor ve terle atılan sodyum miktarı azalıyor. Ancak vücudumuz zamanla sıcağa uyum sağlasa bile bazı önlemleri alarak bu günleri çok daha sorunsuz geçirmek olası. Siz de sıcaklarla barışmak istiyorsanız uyarılarımıza kulak verin, bu işin püf noktalarını öğrenin...

1. Günde 3 litre su için
Normalde bir kişinin günde 1,5-2 litre arasında su tüketmesi şart. Ancak sıcak havalarda vücudun suya olan ihtiyacı daha da artıyor. Bu yüzden susamayı beklemeden su tüketmek gerekiyor. Sıcak havada artan terleme ile atılan sıvı, vücudun elektrolit dengesini bozuyor. Bu da sıcaklarda tansiyon düşmesi de dahil pek çok rahatsızlığı sebep olabiliyor. Bunu engellemek için su tüketimi 3 litreye çıkarılmalı ve özellikle kalp, diyabet ve böbrek gibi kronik hastalığı olanlar kesinlikle vücutlarını susuz bırakmamalı.

Haberin Devamı

2. Isı dengenizi yoğurt yiyerek koruyun

/images/100/0x0/55ea4067f018fbb8f8740abb

Sıcak yaz günlerinde ücut ısısını dengede tutmanın
çok kolay ve doğal yolları var. Örneğin bol bol yoğurt tüketmek bunun için birebir. Yoğurdu öğünler sırasında yemeklerle beraber tüketebileceğiniz gibi ayran haline getirip içebilir, içine maydanoz, dereotu, nane katarak vitamin alımınızı da artırabilirsiniz. Bu aynı zamanda doygunluk hissinizi de sağlayacak ve sıcaklarda çok ağır beslenmenizin önüne geçecek. Yoğurt yemek yerine tercih edebileceğiniz başka bir alternatif de bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı bakteriler içeren kefir tüketmek. Fazla yağ almaktan çekinenler yağsız kefirleri, tatlı sevenler meyveli olanları seçebilir.

3. Pamuklu kumaş ve şapka kullanın
Yazın seçilen kıyafetler de vücut ısınızı dengede tutmaya yardımcı olabiliyor. Bu nedenle özellikle pamuklu, keten ve ipekli kumaştan yapılmış bol kesimli, açık renk giysiler tercih etmeli, mutlaka şapka takmalısınız. Her türlü sentetik, naylon kumaştan ve iç çamaşırından da kaçınmalısınız. Kadınlar, sentetik kumaşlı sutyenlerinin içine bir tabaka halinde pamuk yerleştirerek göğüslerinin terlemesini engelleyebilirler.

Haberin Devamı


4. Güneş kremi kullanın...
Güneşin zararlı etkilerini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Uzmanlar özellikle açık tenli kişilere güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremi kullanmalarını tavsiye ediyor. Üstelik güneş kremi kullanmak için plaja çıkmayı beklememek gerekiyor. Açık havada olduğunuz her an krem sürmeli ve korunmalısınız. Özellikle güneşin bu kadar dik açıyla geldiği bir dönemde hemen herkesin mutlaka yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanması şart.

5. Öğle saatinde dışarı çıkmayın
Sıcak etkisini en çok sabah 10:00 ile öğleden sonra 16:00 arasında gösteriyor. Bu saatlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın. Özellikle kalp, şeker, tansiyon ve böbrek hastalarının, yaşlı, çocuk ve hamilelerin dışarıdaki işlerini bunu gözeterek yapmaları gerekiyor. Mümkün olduğunca gölgede ve serin yerlerde kalmanız da uzmanların tavsiyeleri arasında. Sağlam bir insanın vücudu normal şartlarda her koşula adapte oluyor. Ama vücudun gücü ve aldığı ilaçlar bunu olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ciddi kalp hastalığı geçirmiş kişiler de dışarıya çıkış saatlerinde hava sıcaklığını mutlaka göz önünde bulundurmalılar.

Haberin Devamı

6. Alkol ve gazlı içeceklerden   uzak durun
Susuzluğumuzu giderir diye bol miktarda tükettiğimiz gazlı, şeker katkılı içecekler ve alkol vücudun su kaybını hızlandırıyor, vücudu daha fazla susuz bırakıyor. İşte bu sebepten dolayı sıcaklığın dayanılmaz olduğu günlerde bu içeceklerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor.

7. İdrar kontrolü yapın
Vücudunuzun ihtiyacı kadar sıvıyı aldığını ya da yeterince su tüketip tüketmediğinizi idrarınızın rengine bakarak kontrol edebilirsiniz. İdrarınız eğer elma suyu gibi bulanık bir renge sahipse bu yeterince sıvı tüketmediğiniz ve vücudunuzun daha fazlasına ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Ancak idrarınız rengi limonata gibi açık ve berrak bir renge sahip ise, sorun yok, vücudunuz yeterince sıvı alıyor demektir.

Haberin Devamı

8. Odaları havalandırın
Kapalı mekanları havayı temizlenmek ve daha serin bir ortam elde etmek için sık sık havalandırmak çok önemli. Gece uyurken pencerelerinizi mümkün olduğunca açık tutun. Kapalı ve sıcak mekanlarda kalmamaya dikkat edin.

9. Terletmeyen deodorantları seçmeyin...
Unutmayın ki, terlemek sağlık göstergesidir ve vücudun ısı dengesini düzenler. Bu nedenle yaz aylarında terlemeyi önleyen "anti-perspiran" deodorantları kesinlikle kullanmayın. Bunun yerine sadece koku yapmayı önleyen deodorantları tercih edin. Ancak en sağlıklısının sık sık duş almak olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

10. Sık sık duş alın
Yıkanmak da vücut ısısının dengede kalmasını sağlayan faktörlerden bir diğeri. Bu sayede serinlerken kan dolaşımı da hızlanıyor. Dolaşım hızlandığı için de kendinizi daha zinde ve enerjik hissediyorsunuz. Bu yüzden mümkün olduğunca sık duş almaya çalışın.

Haberin Devamı

11. Lifli beslenin
Eğer egzersiz yapıyorsanız, sadece egzersiz sonrasında değil, öncesinde ve esnasında da bol bol su tüketin. Çünkü sıcak havalarda 30 dakikalık hafif bir egzersiz dahi vücudu kolaylıkla susuz bırakabilir. Vitamin ve lif ihtiyacınızı gidermek içinse, mevsimlik sebze ve meyveleri yiyebilirsiniz. Özellikle domates, kırmızı biber, böğürtlen ve çilek gibi kırmızı renkli sebze ve meyve tüketimini artırmak vitamin ve lif ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu havalarda ağır aktivite yapmaktan kaçınmak oldukça yerinde olacaktır. Eğer ağır bir aktivite yapmanız gerekiyorsa nispeten havanın daha makul sıcaklıklara ulaştığı sabah ya da akşam  saatlerini tercih edin.

12. Ağır yiyeceklerden kaçının
Özellikle kızartma gibi ağır yemekleri yemekten kaçının. Ağır yemekler yediğinizde vücudunuz sıcakla başetmede epeyce zorlanıyor. Bu yüzden zeytinyağı ile yapılmış sebze yemeklerini tercih edin. Hatta sadece 1 ya da 2 kaşık zeytinyağı ile yapılmış ve çok pişmemiş sebze yemeklerini tüketmeyi deneyin. Karpuz, peynir, ekmek yazın en ideal yiyeceği. Çorba, salata, çiğ meyve ve sebze gibi su oranı yüksek yiyecekler de vücudu rahatlatıyor. Dışarıda yemek yenecekse, gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için dışarıda uzun süre bekleyen ve bozulma riski olan, döner, tavuk gibi yiyeceklerden uzak durmak yerinde.

13. Klima kullanımına dikkat edin...
Sıcak yaz günlerinde insanı bir ölçü de olsa rahatlatan klimaların çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Çünkü klimaların gribal enfeksiyon, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürre gibi hastalıklara yol açma ihtimali herzaman var. Klimanın sebep olduğu bu rahatsızlıkları önlemenin yolu ise havayı yavaş yavaş soğutmaktan geçiyor. Klima filtrelerinin iyi temizlenmemesinden dolayı da bazı bakteriler soluduğumuz havaya karışabiliyor ve ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Bu yüzden klima filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi şart.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!