Aşil tendonu kopması nasıl olur? Aşil tendonu nedir? İşte merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Aşil tendonu kopması nasıl olur Aşil tendonu nedir İşte merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2022 07:09

Yaz aylarının gelmesiyle beraber halı saha maçlarında ve mesire alanlarında sakatlanma vakaları artış gösteriyor. Bunlardan en sık yaşananı ise aşil tendonu kopması. Genç ve erişkin yaş gruplarında sık rastlanan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen aşil tendonu kopmasının ne olduğu merak konusu oldu. Peki, aşil tendonu nedir? Aşil tendonu kopması nasıl olur?

Haberin Devamı

Aşil tendonu, baldır kaslarını topuk kemiğine bağlayan kalın ve güçlü bir tendondur. Parmak uçlarında vücudu kaldıran en önemli yapı olan aşil tendonu, insanın koşma ve yürümesinde önemli rol oynamaktadır. Bu kalın ve sağlam tendonun yırtılması yırtılması genellikle spor aktivitelerde olduğu kadar basit bir ev işi sırasında ya da merdiven inip çıkarken bile oluşabilir. İşte, aşil tendonu hakkında bilgiler...

Aşil tendonu kopması en sık erişkin yaş grubunda görülmektedir. Kopma ya da yırtılmanın en sık görülen nedenleri arasında ilk sıraları; ısınmadan yapılan spor karşılaşmaları, ani ve aşırı zorlanmalar alıyor. Sanılanın aksine, tendon üzerine direkt travmalar bu sebepler arasında çok nadir yer alıyor. Bunların dışında kronik aşil tendinitleri yani tendonun topuğa yapışma yerindeki uzun süreli ağrı ve kalınlaşmalar da yırtılmanın diğer nedenleri arasında bulunuyor. Aşil tendonu kopmasıyla bazı antibiyotiklerin de ilişkisi vardır.

Haberin Devamı

AŞİL TENDOMU NEDİR?

Aşil tendonu yaklaşık olarak 6 cm genişliğinde olan kaygan görünümlü bir doku olarak ifade edilmektedir. Aşil tendonu insan vücudunda baldırın arka bölümünde yer alan bir kas grubu olarak bilinmektedir. Aşil tendonu topukta yer alan kemiği baldıra bağlayan bir tendon olarak ifade edilmektedir. Aşil tendonu insan vücudundaki en kuvvetli olan tendon olmakla beraber Aşil tendonu adı da çok eskilere dayanmaktadır.

Aşil tendonu koşu yapan bir insanın koşma hızını arttırması ile meydana gelebildiği gibi topuğu çok yüksek olan bir ayakkabı giyilmesi ile de görülebilmektedir. Aşil tendonu kasları kemiklere bağlayarak iskelet sistemini dışardan gelecek darbe ve yaralanmalara karşı korumaktadır. Kas ve kemiklerden meydana gelen aşil tendonu fazla baskı ve zorlamaya maruz bırakılırsa zedelenmeler ve hatta kopmalar meydana gelebilmektedir. Aşil tendonu riskini azaltmak için baldırları kuvvetlendiren hareketler yapılmalı, ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli, bacak kaslarını geliştiren egzersizler yapılmalı, sert ve ani hareketlerden uzak durulmalı ve günlük yapılan işlerden sonra ayak ve bacakların belli bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

AŞİL TENDOMU KOPMA BELİRTİSİ

Tendonun kopması sonrası yırtılma ile birlikte bir ağrı hissedilmektedir. Ayak bileğinin ya da baldırın arkasında gerçekleşen kopma, genellikle uzaktan bile duyulabilecek kadar şiddetli bir ses çıkarır.

Bununla birlikte topuk kemiğinin üstünde oluşan çökme, morarma ve kasta kuvvetsizlik, aşilin koptuğunun bir göstergesidir.

Ağrının şiddeti, kopmadan belli bir süre sonunda azalmaya başlar ve ayak parmaklarına giden tendonlar sayesinde ayak bileğini oynatmak mümkün olabilir. Ancak hasta yürürken kendini ileri itemez ve parmak uçlarında yükselmesi imkansızlaşır.

AŞİL TENDONU KOPMASI NEDİR? NASIL OLUR

Aşil tendonunun hasar görmesi yada kopması durumunda kişi günlük hayatta yaptığı pek çok işi yapamaz duruma gelmektedir. İnsanların sahip olduğu bazı özelliklerde aşil tendonu riskini arttırmaktadır. Düz taban ayaklı kimselerin ayakta uzun süre kalmaları da aşil tendonunu tetiklemektedir. Aşil tendonunun kopması gibi bir durum gerçekleştiğinde kopmanın olduğu yerde bir sesin duyulması mümkün olmaktadır. Aşil tendonu olan kimselerin düzgün bir biçimde yürüyemedikleri bilinmektedir. Aşil tendonunun tedavi yollarından biri de ameliyat olmaktadır. Ancak ameliyat dışında bu hastalık için farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Aşil tendonunun kopması durumunda kişilerde gözlenen birtakım değişiklikler şu şekilde belirtilmektedir:

Haberin Devamı

- Topuk kısmında ve bilekte şiddetli ağrı ve şişlik

- Ayağı aşağı bükememek

- Aşil tendonunun olduğu bacak üzerinde ayak parmaklarının üzerinde duramama

Aşil tendonu kopması topuk kemiğine yakın bir bölgede meydana gelmektedir. Bu alan da kan akışı fazla kuvvetli olmadığı için bu alan yırtılmalara ve kopmalara karşı oldukça dayanıksız olmaktadır. Bu alanda meydana gelen kopmaların iyileşme süresi uzun olabilmektedir. Aşil tendonu kopmuş olan bir kişi şiddetli bir acı hissedebilir. Aşil tendonlarında olan bir kopma ya da zorlama sonunda kişiler yürümekte zorluk çekmekte ve ayak bileğini ileri geri hareket ettirirken kopmanın olduğu alanda acı hissedebilmektedir. Bu nedenle tendonları yoracak ve onlara zarar verecek her durumdan uzak durulması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Aşil tendonunda meydana gelen kopmalar ayak bileği ile yapılan hareketleri ve yürüme mekanizması ile ilgili her durumu doğrudan etkileyebilmektedir. Özellikle sporla uğraşan insanlarda daha fazla görülen aşil tendonu yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin her insanın başına gelebilecek bir rahatsızlık olmaktadır. Aşil tendonlarının tanısı yapılırken muayene sonucunda kopma ya da yırtılma şeklinde bir teşhis konulması durumunda hem tedavi şekli hem de tedavi süresi birbirlerinden farklı özelliklere sahip olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!