Arda bebeğe, anne karnında şifa

Güncelleme Tarihi:

Arda bebeğe, anne karnında şifa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2008 11:49

İZMİR'de oturan 24 yaşındaki Özlem Demirel'in hamileliğinin 22'nci haftasında, idrar çıkışında sorun yaşayıp yaşamı tehlikede olan karnındaki bebeğine, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde müdahale edildi.

Müdahaleyle ana karnında sağlıklı büyümesi sağlanan Arda bebek, bir hafta önce gözlerini dünyaya açarak annesi Özlem, babası İsmail Demirel'e büyük mutluluk yaşatırken, Prof. Dr. Namık Demir, “Bu tür vakalar saptandığında müdahale imkanı bulunmuyor diye ya gebelikler sonlandırılıyor ya da bebek organ nakline giden böbrek yetmezliği adayı olarak doğuyor. Arda bebek şanslı” dedi.
Ege Bölgesi'nde sadece Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde bulunan Fetal Tanı ve Tedavi Merkezi, bir bebeğin daha hayatta kalmasını, sağlıklı dünyaya gelmesini sağladı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Demir, hamileliğinin 22'nci haftasında bebeğin sorununu saptadıklarını belirterek, “22'nci haftada bebeğin mesanesinin alt kısmında bir darlık olduğunu tespit ettik. İdrarın idrar torbasından amnio sıvısına geçişinde problem vardı. Ve idrar böbreklere doğru birikiyordu. O nedenle biz mesanenin idrar torbasının hemen altındaki bu tıkanık sorununu, anne karnındayken 22. gebelik haftasında müdahale ederek geçici olarak çözdük. Burada iki ucu kıvrık şantın bir ucunu bebeğin idrar torbasına bir ucunu da bebeğin içinde yüzdüğü sıvı içine koyduk. Ondan sonra 35'inci gebelik haftasına kadar bebeğin böbreklerinde idrar birikimi olmadı, böbreklerde bir hasar, fonksiyonlarında bozulma olmadı” dedi.
Gebeliğin 35'inci haftasında koydukları şantın ucunun bebeğin cildinden dökülen deri parçalarıyla tıkandığı için çalışmamaya başladığını, bunun üzerine hamileleği sonlandırıp, doğumu gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Demir, “Çocuk nefroloğu arkadaşlarımız tekrar hastayı değerlendirdi. Arkasından çocuk cerrahı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Ateş bebeğe müdahale ederek nihai tedavisini sağladı. Bu tür durumlarda anne karnında müdahale etmediğimiz taktirde idrar çıkışında problem olduğu için böbreklerde idrar birikimine bağlı olarak fonksiyon kaybı ortaya çıkıyor. Bu tür bebekler doğumdan sonra böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kalıyorlar. O nedenle anne karnında yapılan müdahale sayesinde bu bebeğimizin böbrek fonksiyonlarını korumuş olduk. Bu hastalık tıpta ‘posterior üretrhal valve sendromu’ olarak bilinen bir hastalık. Yaklaşık olarak 5-8 bin doğumda bir görülüyor. Daha çok erkek bebeklerde görülüyor. Bu tür olguların erken tanınabilmesi için tüm gebelerin en az 18-23. gebelik haftalarında en az bir kez ultrason tetkikinden geçmelerinde yarar var. Ultrason muayenesinde bu ve bunun gibi anomalileri erken tanımak mümkün olabiliyor” diye konuştu.
Çocuk Cerrahı Yrd. Doç. Oğuz Ateş de Arda bebeği dün ameliyata aldıklarını ve tıkalı olan şantı çıkardıklarını söyledi. Tıkanmaya yol açan dokuları da temizleyip minik bebeğe sonda taktıklarını kaydeden Ateş, bir hafta kadar sonra bu sondayı çıkaracaklarını belirterek, “Sonda çıkınca bebek idrarını uretra yoluyla yapmaya başlayacak. Gözlemlerimize göre her şey yolunda. Bir iki ay sonra mesane fonksiyonları değerlendirilecek, ihtiyaç duyulursa ilaç tedavisi uygulanacak” dedi.
Öte yandan evhanımı Özlem Demirel ile eşi bir özel firmada çalışan 25 yaşındaki İsmail Demirel, 35 haftalık, 2 kilo 850 gram ağırlığında dünyaya gelen bebekleriyle büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi. Anne Demirel, “Çok büyük korkular, kaygılar yaşadım. Şimdi çok büyük mutluluk yaşıyorum” dedi. Baba Demirel de “Bebeğimiz sanki yoktu, var edildi. Kaybetmekten çok korktuk, şimdi sevincimizi anlatacak kelime yok. Doktorlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!