Anal fissür artık botoksla tedavi edilebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Anal fissür artık botoksla tedavi edilebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 14:43

Yaşlılık etkilerini azaltmak için kullanılan botoksun, genel cerrahide de kullanım alanları genişliyor. Botoks artık anal fissür yani makat çatlağı tedavisinde de kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Özellikle son yıllarda bilimsel adıyla "anal fissür", halk arasındaki ismiyle "makat çatlağı" olarak bilinen hastalıkta botoksun yüzde 70 tedavi imkanı sunduğu bildirildi. Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu, yaptığı açıklamada, daha çok kadınların tercih ettiği botoks uygulamasının, genel cerrahide kullanım alanlarına ilişkin bilgi verdi.

ANAL FİSSÜR YANİ MAKAT ÇATLAĞINA BOTOKS

Bilimsel adıyla "anal fissür" ya da halk arasında "makat çatlağı" olarak bilinen hastalıkta da botoksu tedavi yöntemi olarak kullandıklarını anlatan Kuzu, hastalığın yeme içme ve tuvalet alışkanlığındaki düzensizliğe bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi.

İLAÇ TEDAVİSİ SORUN VERMEDİĞİNDE AMELİYAT GÜNDEME GELİYOR

Hastalık müzminleştiğinde ve ilaç tedavisi sonuç vermediğinde tedavi yöntemi olarak ameliyatın gündeme geldiğini anlatan Kuzu, "Botoks, ameliyatta kestiğimiz kası kesmemizi engelliyor çünkü yapılan enjeksiyon o bölgedeki kasta oluşan spazmı çözüyor, böylece makattaki yara iyileşiyor. Dolayısıyla da hastanın ameliyat olmasına gerek kalmıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

BOTOKS SAYESİNDE HASTA KASLARINDA KESİ YAPILMIYOR

Botoks sayesinde hastanın kaslarında ameliyatta oluşabilecek kalıcı bir kesinin önüne geçildiğine dikkati çeken Kuzu, "Botoksta hiçbir zaman ameliyatla eşdeğer bir başarı sağlanmıyor ancak botoksun anal fissürdeki başarısı yüzde 60-70'lerde, yani bu hastalığa sahip kişilerin yüzde 60-70'inin gereksiz ameliyat olmasını önleme potansiyeli var. Onun için eskiden klasik olarak yaptığımız ameliyatla hastanın kasını keserek, o hastayı rahatlatmak yerine öncesinde böyle bir ilaçla kası gevşetmek, hastalığı iyileştirmek mümkün" ifadelerini kullandı.

Botoks uygulamasının günübirlik bir tedaviyle yaklaşık 15-20 dakika sürdüğünü belirten Kuzu, ilacın etkisinin 24-72 saatte maksimuma ulaştığını ve etkinliğinin 6 ay sürdüğüne değindi. Prof. Dr. Kuzu, hastalığın 6 ay sonunda tekrarlaması halinde yeniden botoks yapılabileceğini ve buna rağmen iyileşmezse ameliyatın gündeme getirilebileceğini aktardı.

Botoks uygulamasının sosyal güvenlik kapsamında olmadığı için devlet tarafından karşılanmadığını vurgulayan Kuzu, daha fazla kişinin faydalanabilmesi için tedavinin ödeme kapsamına alınması önerisinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!