Alkol zehirlenmesinin belirtileri neler?

Güncelleme Tarihi:

Alkol zehirlenmesinin belirtileri neler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2015 10:08

Alkol zehirlenmeleri, etkisi en yüksek, en tehlikeli zehirlenmelerdendir. Peki sahte alkol aldıysanız ve zehirleniyorsanız ne gibi belirtileri var?

Haberin Devamı

SAHTE ALKOLDEN ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELER?

Bülent Katarcı

Metil alkollü kaçak içki ya da kolonya alındıktan ortalama 30-60 dakika sonra kanda en yüksek düzeyine ulaşır. Erken dönemde, bazen 30 saate kadar hiçbir belirti vermeyip, yalnızca sarhoşluk ve gastrit oluşturduğundan tanınması güçtür. Belirti verdiği geç dönemde de yapılan tedavi imkansız olabilir. Metil alkol vücutta formaldehit ve formik asid adlı çok zehirli maddelere dönüşerek zehirleyici etkisini yapar.

Başlıca zehirlenme belirtileri,

- Başağrısı,
- Bulantı,
- Kusma,
- Baş dönmesi,
- Tansiyon düşmesi,
- Kanda asidoz,
- Görme bozukluğu ve körlük
- Ve daha ileri dönemde tedavi edilmezse koma ve ölümdür.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Zehirlenme fark edildiği anda hasta acil olarak bir sağlık merkezine götürülmeli ve tedavisine hemen başlanmalıdır. Zehirlenmenin başka belirti vermediği dikkate alındığında, geç başlayan belirtide etkili tedavi için geç kalınmış olabilir. Hastada yapılacak destek tedavi yanı sıra antidot olarak etil alkol ya da fomepizol verilir. Hastada hemodiyaliz yapılması gerekebilir.

Haberin Devamı

ALKOL ZEHİRLENMESİNDEN NASIL KORUNURSUNUZ?

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İlaç ve Zehir Danışma Merkezi Sorumlusu Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Tunçok, kaçak içki ya da sahte alkol zehirlenmesi (Metil alkol zehirlenmesi) ile karşılaşan kişilerin en kısa zamanda üniversitenin "Zehir Danışma Merkezi"nin 0232 412 39 39 numaralı telefonunu aramaları söyledi. Prof. Tunçok, "Metil alkol zehirlenmesi öldürücüdür. Belirtileri geç başlayan bir zehirlenmenin tedavisinde başarı düşüktür. Tedavi sonucu hasta kurtulsa bile yaşam boyu körlük oluşabilir. Bu nedenle metil alkolün içkilere ve kolonyaya yasa dışı olarak katılmasının ve satışının engellenmesi için yapılacak denetim ön plana çıkarılmalıdır. Tüketicilerin içki tüketiminde, açılmamış ve bandrollü şişeleri tercih etmeleri, markalı kolonyaları kullanmaları da önem taşımaktadır" dedi.

ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ

Alo 114 numaralı telefon da ülke genelinde zehirlenme vakaları ile ilgili danışmanlık veriyor. UZEM, 24 saat bir sorumlu doktor, 15 yardımcı sağlık personeli ve 15 doktorla hizmet veriyor. Hat, zehirlenme vakalarında teşhis ve tedaviye yönelik sağlık kuruluşlarına rehberlik ederken, kişisel başvuruların cevaplanması, zehirlenmelerin saptanması, değerlendirilmesi ve önlenmesi konusunda çalışma yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!