Akciğere iyi gelen yiyecekler nelerdir? Ciğerlere iyi gelen besinler, gıdalar, sebzeler, meyveler ve içecekler

Güncelleme Tarihi:

Akciğere iyi gelen yiyecekler nelerdir Ciğerlere iyi gelen besinler, gıdalar, sebzeler, meyveler ve içecekler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 04:24

Akciğer hastalığı, her gün daha fazla teşhis konulan milyonlarca vatandaşı etkileyen yaygın bir hastalıktır. Akciğer hastalığı rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Peki, Akciğere iyi gelen yiyecekler nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, 235 milyon insan, yetersiz teşhis edilen ve yetersiz tedavi edilen bir durum olan astımdan şikayetçidir.

Akciğere İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Tedaviden dolayı uyuşukluk veya kas zayıflığı yaşayan mezotelyoma hastaları için beslenme çok önemlidir. Sağlıklı bir diyet sürdürmek herkes için önemli olsa da, özellikle KOAH veya mezotelyoma kanseri teşhisi konanlar için ayrı bir önem taşımaktadır. Asbeste veya kalıtsal astıma maruz kalmak önlenemese de, yediğiniz yiyecekler Akciğeri sağlıklı tutabilir. Yüksek kalorili, kızarmış yiyeceklerden uzak durmak, akciğer hastalığının semptomlarını hafifletirken genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Sağlıklı Yağlar

Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar kolesterol içermez ve genellikle bitki kaynaklarından gelir. Bu sağlıklı yağlar kan basıncını yönetmeye, iltihabı azaltmaya ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir, bu da daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir. Bunlar;

Fındık,

Yumurta,

Zeytin Yağı,

Avokadodur.

Proteinler

Haberin Devamı

Proteinler vücudunuzun güçlü kalmasına yardımcı olur ve vücudunuzun bağışıklık sistemi hücreleri üretmesine yardımcı olabilir. Solunum hücrelerinizi güçlendirmeye ve sizi daha güçlü hale getirmeye yardımcı olmak için günde en az iki kez iyi bir protein kaynağı almalısınız. Örneğin;

Yağsız et,

Yumurtalar,

Fasulyedir.

Karmaşık Karbonhidratlar

Karmaşık karbonhidratlar lif bakımından yüksektir, bu da sindirim sistemini ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Obezite ve hipertansiyona neden olabilecek sofra şekeri ve şekerleme gibi basit karbonhidratları sınırlamak önem arz eder. Bunun yerine, lif ve enerji sağlamaya yardımcı olabilecek bazı ürünlerde ve tam tahıllı ekmek ve makarnada bulunanlar gibi karmaşık karbonhidratları tercih etmek gerekir. Örneğin;

Tam tahıllı ekmek,

Makarna,

Taze ürünler tüketmek gerekir.

Taze Ürünler

Taze meyve ve sebzeler, vücudunuzun sağlıklı ve formda kalmasına yardımcı olan mineraller, vitaminler ve lif içerir. Bununla birlikte, bazı ürünler akciğer sağlığınız için diğerlerinden daha iyidir. Şişkinliğe neden olabilecek elma, kayısı ve şeftali yerine çilek, ananas ve üzümleri tercih etmek gerekiyor.

Potasyum

Haberin Devamı

Potasyum su tutulmasını azaltmaya, kan basıncını düzenlemeye ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle iyi bir akciğer fonksiyonunu sürdürmek için sağlıklı bir seviyeye sahip olmak önemlidir. Potasyumun en yaygın kaynağı muzdur, ancak diğer ürünlerde de bulunur. Ayrıca;

Domates,

Pancar,

Yapraklı yeşillikler tüketilmelidir.

Akciğer Sağlığını Destekleyen Gıdalar Nelerdir?

Elma

Antioksidan kuersetin varlığı nedeniyle, elmanın akciğer kaybını azalttığı ve hatta sigaranın neden olduğu akciğer hasarını azalttığı kanıtlanmıştır. Haftada beş veya daha fazla elma yiyenlerde de KOAH gelişme riski azalmıştır.

Pancar

Pancar ve pancar yeşilliklerinin akciğer fonksiyonuna fayda sağladığı, kan basıncını rahatlattığı ve oksijen alımını optimize ettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Pancar ayrıca magnezyum ve potasyum gibi akciğer sağlığını destekleyen vitaminler ve besinlerle doludur.

Kabak

Haberin Devamı

Kabaklar, daha yüksek akciğer fonksiyonu ile ilişkili olan karotenoidler açısından zengindir. Karotenoidler ayrıca genel sağlık ve konforu destekleyen antioksidan ve antienflamatuar özellikler içerir.

Domates

Domates, gelişmiş akciğer fonksiyonu ile ilişkilendirilen bir karotenoid olan likopenin en zengin bitkisel kaynaklarından biridir. Domates tüketmek, akciğer azalması ve hava yolu iltihabının azalmasıyla da bağlantılıdır.

Yapraklı Yeşiller

Çin lahanası, ıspanak ve lahana gibi yapraklı yeşillikler zengin bir karotenoid, demir, potasyum, kalsiyum ve vitamin kaynağıdır. Bu besinler, akciğer iltihabını azaltmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.

Haberin Devamı

Akciğer hastalığı ve rahatsızlıkla yaşamak zordur. Vücudunuzu diyet ve beslenme yoluyla sağlıklı tutmak, genel sağlığınızı iyileştirmenin ve kanser tedavisini kolaylaştırmanın başka bir yoludur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!