Adenomyozis nedir? Nasıl geçer? Adenomyozis belirtileri, tanısı, teşhisi ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Adenomyozis nedir Nasıl geçer Adenomyozis belirtileri, tanısı, teşhisi ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:38

Adenomyozis, genellikle kadınların yaşı arttıkça görülen bazı hastalıklardan birisidir. Myomlar gibi kırk yaş üzerinde olan kadınlarda daha sıkça görülen hastalıklardan birisi de adenomyozisdir. Adenomyozis, genellikle semptomları fazla miktarda ve sancılı adet görür. Aşırı kanama, günlük hayatta bazı kısıtlamalara yol açar. Adenomyozis nedir? Nasıl geçer merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

Adenomyozis, sağlık bakımından da kansızlık gibi riskler de ortaya çıkarabilir. Eğer regl sürecinde şiddetli ağrı, uzun ve aşırı süreli kanama gibi durumlar ile karşı karşıya kalırsanız özellikle doktora görünmeniz gerekir.

Adenomyozis Nedir?

Rahim, diğer ismi ile uterus, içinde endometrium adı verilen bir rahim iç zarı barındırır. Bu rahim iç zarı (endometrium), her ay regl ile birlikte kendini yeniler. Asıl görevi ise, uterusun, yani rahmin, iç tarafını sınırlamak olan bu iç zar, bazen uterus kas tabakasına doğru oldukça yavaş bir şekilde ilerler. Daha sonra da bu yaptığı ilerleme nedeni ile uterus kas tabakasının kalınlaşmasına yol açar. Bu nedenle de endometriumun rahim kaslarına ilerleyip bu kasları kalınlaştırması sonucunda ortaya çıkan kadınsal hastalığa “Adenomyozis” ismi verilir.

Haberin Devamı

Adenomyozis Tanısı ve Teşhisi

Adenomyozis, genellikle benign, yani “iyi huylu” bir hastalık olarak bilinir. Ama ameliyat gerektiren ve risk teşkil eden bazı farklı türleri de vardır. Genellikle rahmin arka duvarının kas tabakası üzerinde ortaya çıkan bu hastalık, yine kas tabakasının herhangi bir bölgesinde de meydana gelebilir. Genel olarak bir bölgede yoğunlaşma durumu bulunmamasına karşılık, özellikle de bir bölgede yoğunlaşan Adenomyozis türü de bulunur. Bu tür adenomyozis, adenomyoma ismi verilmiş olan bir kitleye ve bu kitlede büyümeye de yol açabilir. Bu hastalığın tedavisinde muayenenin önemi çok büyüktür. Normalden büyük ve ağrılı bir rahim bulunması ise, önemli ipuçları arasında yer alır. Tanıda vaginal ultrasonografi en sık ve en önemli kullanılan araçtır. Ultrasonografi ile benzer bir tanı duyarlılığına sahip olan diğer bir başka görüntüleme metodu manyetik rezonans görüntüleme (MRI)’dir. Kesin tanısı ise, dokunun ile elenmesi ile bulunur.

Adenomyozis Nasıl Geçer?

Adenomyozis tedavisinde kesin tedavi olarak da bilinen rahmin alınması dışında rahmin korunmasını amaçlayan organ koruyucu cerrahi tedavileri ve ilaçları da içerir. Adenomyozis tedavileri ise;

Adenomyozis Ameliyatı,

Haberin Devamı

Medikal Tedavi Olarak Hormon Kullanımı,

Endometrial Ablasyon,

Uterin Arter Embolizasyonu,

Magnetik Rezonansla Yönlendirilmiş Fokuslanmış USG (MRgFUS),

TENS (Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı),

Non Steroid Antiinflammatuar Ağrı Kesici İlaçlar

Tüp bebek tedavileri için adenomyozis varlığının başarı oranlarını düşürdüğü belirtilmiştir. Aynı zamanda tedavi öncesinde GnRH analog kullanımının gebelik oranlarını daha çok artırdığı düşünülür. Adenomyozis varlığı tüp bebek tedavilerinde de transfer edilen embryo sayısını, embryonun tutunma oranlarını ve klinik gebelik oranlarını düşürür.

Adenomyozis Belirtileri

Uzun süren adet kanamaları,

Adetler arası kanamalar,

Haberin Devamı

Adet kanamalarının miktarının artması,

Mesane basısına bağlı olarak da sık idrara çıkma,

İlişkide ağrı hissedilmesi,

Rektal basıya bağlı kabızlık,

Kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, halsizlik ve yorgunluk olarak sayılabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!