Açıkta satılan, organik diye aldığımız çaylar kanser yapar mı?

Güncelleme Tarihi:

Açıkta satılan, organik diye aldığımız çaylar kanser yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 16:05

Bitki ve meyve çayları sağlıklı yaşam biçiminin yaygınlaşması ile beslenme düzenimizin de bir parçası oldu. Çay antioksidan ve termojenik özellikleri olan çok ayrıcalıklı bir süper besin. Peki aktarlardan organik diye aldığımız çaylar ne kadar sağlıklı?

Haberin Devamı

Rezeneden yeşil çaya, ekinezyadan kuşburnu çayına, kiraz sapından beyaz çaya kadar birçok bitki çayı türünü gün içinde tüketmeye başladığımızı belirten Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel açıkta satılan bitki çaylarında dikkat etmemiz gereken noktaları özetledi.

ÇAYIN KALİTESİ SAĞLIĞINIZ İÇİN ÖNEMLİ!

"Çayın, metabolizma hızının arttırılmasından bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine kadar vücut için çeşitli faydaları vardır. Ancak açıkta satılan çay aflatoksin içerebilir.

Bitki çaylarının yarardan çok zararının olmaması için dikkat edilmesi gereken unsurlar var. Bitki çaylarından istenilen faydanın sağlanabilmesi için çayların bilinçli hazırlanması ve tüketilmesi gerekir. Uygun olmayan şekilde hazırlanan ya da nereden toplandığı bilinmeyen ve açıkta satılan bitki çayları aflatoksin içerebilir ve sağlığa yarardan çok zararı olabilir.

Haberin Devamı

Özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için açıkta satılan bitki çayları tercih edilmektedir. Bitki çaylarının vücuda yararlı olabilmesi için öncelikle kalitesine dikkat edilmelidir. Bitki çaylarının yabancı maddelere maruz kalıp kalmadığı sağlık açısından çok önemlidir. Kullanılan bitkilerin; tarım ilaçları, çevresel toksinleri, çinko, kurşun gibi ağır metalleri, endüstriyel atıkları, küf, aflatoksin ve hayvansal atık gibi maddeleri içermediğine dikkat edilmelidir.

Açıkta satılan, organik diye aldığımız çaylar kanser yapar mı

AFLATOKSİN KARACİĞER KANSERİNE NEDEN OLABİLİR

Açıkta satılan bitki çaylarında oksijenin etkisiyle meydana gelen aflatoksin ile insanlarda çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Toksik etkili küf mantarı olan aflatoksin; karın bölgesinde ağrı, ruhsal bozukluk, kusma gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Aflatoksinin insan vücuduna uzun vadedeki etkisinde ise karaciğer kanserine kadar giden karaciğer sağlık sorunları görülebilmektedir.

Bu tür sağlık sorunlarında kaçınmak için mutlaka güvenilir marka, kaliteli ve ambalajlı ürünlerin kullanılması önemlidir. Açıkta satılan bitkisel çaylar zararlı bakterilere maruz kaldıklarından fayda yerine zarar oluşturacaklarından satın alınmamalıdır. Satın alınan ambalajlı ürünlerin hava geçirmez olmasına dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

ÇAY HAZIRLAMA ÖNERİLERİ:

Bitki çayı tüketiminde bir diğer önemli unsur ise çayın dokusuna göre hazırlanış şeklidir. Eğer çay nane, kekik, biberiye, adaçayı gibi yapraksı dokuda ise demleme usulü ile; zencefil, tarçın, zerdeçal gibi sert dokulu ise kaynatma usulü ile hazırlanmalıdır. Yapraksı dokulu bitkiler kaynatma yoluyla hazırlanırsa bitkideki istenmeyen maddeler çaya geçebilir ve sağlığa faydadan çok zararı olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!