5’inci yüz Polonyalı’dan

Güncelleme Tarihi:

5’inci yüz Polonyalı’dan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 00:00

Türkiye'nin 5'inci yüz nakli operasyonu yapılan 27 yaşındaki Recep Sert ilk geceyi geçirirken; sabahın erken saatlerinde operasyonu gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Özkan, ilk kontrolleri yaptı. Prof.Dr. Özkan, “Durumu gayet iyi" dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 20 saati geride bırakan Recep Sert'i bu sabah kontrol eden ve durumunun iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, “Durumu gayet iyi. Sıkıntılı bir durum yok. Hafta sonunu da yoğun bakımda geçirebilir" dedi. Prof. Dr. Özkan, hijyen nedeniyle ziyarete izin vermediğini belirtti.

Bu arada Recep Sert'in Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde marangozluk yapan ağabeyi Metin Sert de dün akşam Antalya'ya geldi. Recep Sert'in ağabeyi Metin Sert ile kız arkadaşı Elif Tercüman, bu sabah hastane yetkilileri ile görüşerek sağlık durumu hakkında bilgi aldı.

 

HAFTA SONU UYANDIRILACAK

Recep Sert’in sağlık durumunun stabil olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, "Yoğun bakımdaki her hasta kritiktir. Uyandırma çalışmaları devam edecek. Dokuların iyi olması ve her şeyin stabil olması gerekiyor. Hafta sonu uyandırırız, hafta başında ise yoğun bakımdan çıkartırız diye düşünüyorum" dedi.

 

Haberin Devamı

"BİZİM İÇİN ZOR OLMADI"



Türkiye’de ilk defa alt ve üst çenenin aynı anda nakledildiğinin hatırlatılması üzerine Prof.Dr. Özkan "Zor ama bize zor olmadı. Olmasa çok şey kaybedeceğiniz bir ameliyat. Acaba biz üst çeneyi taşıyalım mı, sonra alt çenenin bununla koordine olamayacağı düşüncesi hakim oldu. Çenenin 3’e 1’inin ancak olduğu ve 3 dişinin olduğunu, ona ekim yapmanın çok zor olacağı, geriye kalan parçaların çok uygun olmadığını gördük. En uygun olanı riskli ama en güzel olanı buydu" diye konuştu.

Hastanın çene hareketlerinde sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini belirten Prof.Dr. Ömer Özkan, "Hareket kasları içeriden gelen kaslardır. Hissetmeler ise 1- 2 yıl sürer, ama biz bu hastaya 7- 10 gün içerisinde yemek yedirmeyi düşünüyoruz. Çene nedeniyle ameliyat 1- 2 saat uzadı, ama bildiğiniz gibi çok kısa sürdü. Riski artırdı, ama ek bir yük getirdiğini düşünmüyorum. Aynaya bakması için önce şişlerinin inmesi gerekiyor. Zor bir ameliyat olmasına rağmen bize göre akıcı ve güzel bir ameliyat oldu" açıklamasında bulundu.



Hastanın bulunduğu alanı izole etmek için kimseyle görüştürmediklerini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özkan, ailesinin de bu konuda anlayışlı davrandığını kaydetti.

 

Haberin Devamı

BEŞİNCİ NAKİL POLONYALI'DAN

 

Muğla Akyaka beldesinde eşi Lili ve oğlu Joseph ile tatil yapan Andrzej Kucza (42), pazar günü denizde aniden fenalaştı. Kucza’nın beyin ölümü gerçekleşince, ailesi organlarını bağışladı. Bunun üzerine Türkiye’nin ilk yüz naklini 20 Ocak 2012 tarihinde Uğur Acar’a, 4’üncü nakli ise 15 Mayıs 2012’de Turan Çolak’a yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 5’inci yüz nakli operasyonu için harekete geçti.

 

11 SAATLİK İKİ AMELİYAT

 

Bursa’da 2007 yılında av tüfeği ile kaza sonucu yüzünden vurulan alıcı Recep Sert’e (27)haber verildi. Kucza’nın yüzü ise, Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve 9 kişilik ekibi tarafından alındı. Saat 01.00’de başlanan bu operasyon sabaha karşı saat 05.30’da son buldu. 4.5 saat süren operasyonda yüzün yanı sıra, çene kemiği de alındı. Ambulans uçağa binen ekip, Antalya Havalimanı’na geldi. Koşar adımlarla saat 07.40’ta ameliyathaneye giren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, 08.00’de nakle başladı. 6.5 saat süren operasyona başka plastik cerrahlar da katıldı. V

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN BEŞİNCİ YÜZ NAKLİ / Foto Galeri

 

DOKTORDAN 50 TL

 

Recep Sert’in sevgilisi Elif Tercüman, yüz nakli olacağı haberini nasıl aldıklarını anlattı: “Müjdeli haberi İzmir’de aldık. Uçak biletinin 120 TL olduğunu öğrendik. Cebimizde tam da 120 TL vardı. Recep’i tek başına göndermek üzere havalimanına geldiğimizde, uçuş masraflarıyla birlikte bileti 170 TL’ye alabileceğimizi öğrendik. Cep telefonumu satmak için girişimlerde bulunuyordum ki yüz nakil ameliyatına girmek için İzmir’den Antalya’ya gidecek olan Prof. Dr. Murat Akalan ile havalimanında karşılaştık. Eksik olan uçak bileti parasını tamamladı. Recep, Prof. Dr. Akalan ile birlikte uçağa binip Antalya’ya gitti” dedi. Recep Sert’in babası Cafer Sert de İnegöl Kaymakamlığı’nın maddi yardımlarıyla Antalya’ya gidiyor.

 

Haberin Devamı

BİR YILDIR YÜZ BEKLİYORDU

 

İnegöl’de lokantacılık yapan Recep Sert, 6 yıl önce elindeki tüfeğin ateş alması sonucu çenesinden yaralandı. 28 gün yoğun bakımda kalan Sert, çenesinin üçte ikisini, 12 dişini, burnunu ve sol gözünü kaybetti. Sıvı ve mama türü gıdalarla beslenen, konuşmakta güçlük çeken Sert, bir yıldır yüz nakli sırasındaydı.


HAZIR BEKLEYEN 5 HASTA



Operasyonlarda konuk cerrahların yer almasından mutlu olduklarını ifade eden Prof. Dr. Ömer Özkan, "Burası bir okul ve biz de bu okulun bir üyesiyiz, tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Herkesin bir katkısı bulunuyor" değerlendirmesini yaptı.



2’si kadın olmak üzere 5 yüz nakli bekleyen hastanın bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, yurt dışından da taleplerin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özkan, Bosna- Hersek’te bir hastanın çok sıkıntılı olduğunu öğrendiklerini ve görüşmeye çağırdıklarını kaydetti.

ŞANS RECEP SERT’E GÜLDÜ


Hasta önceliği için doku, kan ve hasta profilinin en ön planda olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Ömer Özkan, son nakilde 2 hasta üzerinde durduklarını tüm puanların Recep’te olması nedeniyle nakli onda gerçekleştirdiklerini ifade etti. İlk yüz naklinde 24 saat hazırlık sürecinin olduğunu son yüz naklinde ise operasyonunun tamamının 24 saat sürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bu sadece bizle ilgili değil, organizasyon çok güzel oluyor. Bakanlık bize çok destek veriyor, nerede ne ihtiyacımız varsa üniversite her türlü ihtiyacı karşılıyor, bizim vakit kaybımız yok" dedi.

Haberin Devamı

EN ÖNEMLİSİ YÜZ NAKLİ

Kadavradan rahim nakli olan Derya Sert’le ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Embriyo nakli olacak. 1 yılın sonunda güzel bir haber vereceğimizi umuyorum. Yavaş yavaş testleri ve tahlilleri başlar. İyi bir şekilde ilerlemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kadar emeğin karşılığını almak için çalışıyoruz" diye bilgi verdi.

Gazetecilerin ’sizin için yeri en önemli ameliyat hangisiydi’ sorusuna "Yüz nakliydi" diyerek cevap veren Prof.Dr. Özkan, rahim naklinin ise sadece çocuk sahibi olmak için yapıldığını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!