Sağlık Bakanlığı'ndan "Kanser Raporu"

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından Kanser Raporu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2004 00:00

SaÄŸlık Bakanlığı hazırladığı Kanser Raporunda, ÅŸiÅŸmanlığın kanser riski oluÅŸturduÄŸunu ve besinlerin lezzetinin deÄŸiÅŸtirilmesi için kullanılan maddelerin kanser riskini artırdığı bildirdi.SaÄŸlık Bakanlığı Temel SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Raporda, kanserin nedenleri ve korunma yöntemleri açıklandı. Raporda, kanserin belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluÅŸturması olduÄŸu belirtildi.RÄ°SK FAKTÖRLERÄ° Rapora göre, kanserin beslenme ile ilgisi yüzde 10-70 arasında bulunuyor. Besinlerde üreyen küf ve toksinler, besinlerdeki nitrat ve nitritler doÄŸal kanserojenler olarak insan saÄŸlığını tehdit ediyor. Besinlerin aşırı saflaÅŸtırılması posa ve antioksidantların kaybına neden olarak kanser riskini artırıyor. Raporda, "ÖrneÄŸin buÄŸdayın kepeÄŸi ve özü alınarak beyaz un haline getirildiÄŸinde, kanserden koruyucu maddelerin yüzde 90’ı kaybolur. Tüketilen buÄŸdayda posa azaldığından, kolorektal kanser riski artar. Taze sebze ve meyveler toplandıktan sonra iÅŸleme koÅŸullarına baÄŸlı olarak vitamin deÄŸerlerinde azalmalar olur" bilgisine yer verildi.Rapora göre, besin maddelerinin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, raf ömrününün uzatılması, lezzet ve görünümlerinin deÄŸiÅŸtirilmesi amacıyla kullanılan bazı bileÅŸikler ve renk vericiler kanser riskini artırıyor. Yapay tatlandırıcıların önerilen miktarın üzerinde tüketilmeleri halinde idrar yolu kanserlerine neden oluyor. Bakanlığın raporuna göre, kızgın yaÄŸda kızartılmış besinleri çok tüketmek ve yağı yaktıktan sonra yemeklere katmak kanser riskini artırıyor. Koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri, hamburger, sade, yaÄŸlı etten yapılan köfteler, sucuk, sosis, salam, tereyağı, içyağı, yaÄŸda kızartılmış besinler, nitrit ve nitrat eklenmiÅŸ besinler, doÄŸrudan ateÅŸte piÅŸmiÅŸ etlerin tüketilmesi de kanser riskini artırıyor. Rapora göre, A, C, E vitaminleri ve çinko, kalsiyum, selenyum, iyot ve demir gibi minerallerin yetersizliklerinde de kanser oluÅŸma riski artıyor.Raporda, ÅŸiÅŸmanlığın kanser çeÅŸitlerinin oluÅŸmasında risk faktörü olduÄŸu belirtildi. ÅžiÅŸmanlarda kanserden ölüm oranının zayıflara oranla daha fazla olduÄŸu kaydedildi. Raporda, emzirmeyen ve ÅŸiÅŸman kadınlarda meme kanserinin daha sık görüldüğü bildirildi. Aşırı alkol alımının dudak kanserine neden olduÄŸu kaydedilen raporda, tütün çiÄŸneme, sigara ve nargile içmenin veya sigara dumanına maruz kalmanın çeÅŸitli kanserlere neden olduÄŸu bildirildi.KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BESLENME ÖNERÄ°LERÄ°Bakanlık, kanserden korunmak için uygun beslenme önerilerini ise şöyle sıraladı:" Yeterli ve dengeli beslenilmeli İdeal vücut ağırlığı korunmalı. YaÄŸ tüketimi azaltılmalı, yaÄŸlı etlerden mümkün oldukça uzak durulmalı. Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine ızgara, fırında, buÄŸulama, haÅŸlama gibi piÅŸirme yöntemleri kullanılmalı.  Günlük tuz tüketimi 5-6 gram olmalı. TurÅŸu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekler az tüketilmeli.  Günlük 25-30 gram posa tüketilmeli. Günde en az 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.  Kabuklu yenebilen meyveler kabuÄŸu ile birlikte tüketilmeli. .Günde 2 porsiyon kurubaklagil yemekleri tüketilmel.  Kurubaklagillerin ıslama ve haÅŸlama suları dökülmemeli.  Besinlerin saklama koÅŸullarına dikkat edilmeli. Alkol tüketilmemeli veya tüketimi azaltılmalı. Besinlerin taze ve kendi mutfaklarımızda hazırlanıp, piÅŸirilmiÅŸ olanları tercih edilmelidir. EkmeÄŸin kepekli olanı tercih edilmelidir. Yemek hazırlanırken domates, sarımsak, soÄŸan, nane ve maydanoz gibi besinler bolca ve sıkça kullanılmalı. Haftada 3 gün en az 30 dakika yürüyüş, yüzme, bisiklet, step gibi egzersizler yapılmalı ve ömür boyu sürdürülmeli."Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!