Sağlık

Güncelleme Tarihi:

Sağlık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Günde bir miligram flor

Hamilelik süresince değişen hormon dengeleri, ağzın iç yapısında bazı farklılıklara sebep oluyor. Ve ağız bu devrede çok hassas! Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların hamilelikten önce eğer diş hastalıkları varsa tedavi ettirmeleri gerekiyor. Diğer organlar gibi ağız mukozası (yani diş etleri) da hormonal değişimler karşısında hassaslaşınca, gebelikte diş etlerinde birtakım iltihabi hastalıklarla karşılaşılabiliyor.

Ayrıca gebelikte, dişetlerinde büyümeler, fırçalanırken hatta dokunma ile kanamalar, şişlikler görülebiliyor. Bu tür ödem ve kanamalar, büyümeler daha çok gebeliğin ilk üç ayında ortaya çıkıyor ve son 3 ayda azalıp, kaybolabiliyor veya gebelik sonrasında da devam edebiliyor. Doğumdan sonra genellikle annenin dişetleri normale dönüyor ancak kanama ve büyümelerle karşılaşıldığı anda diş doktoruna başvurup, ağızda hijyenik kuralların yerine getirilmesi gerekiyor. Aksi halde daha ciddi ve ağır problemler çıkabiliyor.

KEMİK ZARAR GÖREBİLİR

Bununla da kalmayıp, diş ve çevresini saran kemikte zarar görebiliyor, dişlerde sallanmalar da başlayabiliyor. Jinekolog, diş doktoru ve çocuk doktorunun hamilelik boyunca işbirliği yapmasının gerekliliğini diş hekimi Şekür Cingi hatırlatıyor. İlaç ve müdahaleler için bu üç doktorun birbirine danışması anne adayı için çok yararlı.

Sağlıklı diş yapısına sahip anne babanın çocukları kalıtımsal olarak şanslı ve güzel dişlere sahip olma olasılığı yüksek. Tam aksine, anne, baba erken yaşta dişlerini kaybetmişse, diş yapıları zayıfsa, genelde çocukta da aynı sorunlarla karşılaşılıyor. Zayıf dişlere sahip anne, baba, çocuğunun dişlerinin daha sağlıklı olabilmesi için bazı önlemler alabilir. Annenin mineral yönünden çok zengin beslenmesi gerekiyor. İlk üç ayın ortalarında kemikleşme ve dişlerin tomurcukları çenede belirmeye başlıyor.

YUMUŞAK DİŞ FIRÇASI

Anne adayı hem kendi dişlerini korumak hem de bebeğin dişlerinin sağlıklı gelişimi için gerekli mineralleri ve yapı taşlarını doktor kontrolünde almalı. Özellikle doğru diyet uygulamayan annelerin dikkatli olması gerekiyor. Aksi halde bebek, annedeki tüm mineralleri alıyor ve anne dişlerinden olabiliyor. Annenin aldığı flor, plasentadan geçerek bebeğe ulaşıyor.

Anne gebelik öncesinden başlayarak, gebelik sonuna kadar günde bir miligram flor alırsa, hem kendi dişlerini hem doğacak çocuğunun süt dişlerini koruyabiliyor. Fazlası zararlı ve mutlaka diş hekimine danışmak gerekiyor.

Anne, yumuşak diş fırçası, flor jel, saf flor ihtiva eden gargaralar kullanmalı. Gebelik boyunca geçirilen enfeksiyonlar, sigara, alkol bebeğin ve dişlerinin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.

Eğer diş tedavisine ihtiyaç varsa, hamileliğin ilk üç ayında bitirilmesi gerekiyor. Anestezi ve her tür kimyasal kanal tedavisi maddesinden kaçınılmalı.

Spot: Bir bebeğiniz olsun istiyorsunuz. Karar verdiğiniz anda dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz. İhtiyacınız olan tedavileri yaptırmalısınız. Hamileyseniz, daha özel bir bakıma ihtiyacınız var. Bu konuda anne adaylarının bilmesi, hatırlaması gerekenler hakkında diş hekimi Şekür Cingi bilgi verdi.

titi

Lazerle gençleşin

Acıbadem Hastanesi'nin güncel sağlık dergisinin son sayısında kapak konusu olarak lazerle gençlik ele alınmış. Artık lazer, ince kırışıklıklar, lekeler ve ciltteki düzensizliklerin giderilmesi için kullanılan en modern yöntem. Yüze neşterin değmemesi, ameliyatın ağır risklerinin ortadan kalkması, lazerle operasyonu daha cazip kılıyor. Ayrıca insanlar çok çabuk iyileşip, işlerinin başına dönebiliyorlar.

Kepçe kulaklar

Plastik cerrah Seyfi Akbay, Türkiye'de kepçe kulakların ameliyatla çok çabuk düzeltilebildiğini söylüyor. Kulak büyümesi ve şekillenmesi 6 ile 7 yaşlarında tamamlanıyor. Ve geç kalınmaması gerekiyor. Kepçe kulakların ameliyatı, lokal anestezi ile gerçekleştiriliyor. Hastanede bir kaç saat kalındıktan sonra eve dönülebiliyor. Ciddi spor aktivitelerinden ise bir hafta uzak durmak gerekiyor.

Aşırı tüylenme

Eğer aşırı tüylenme sorununuz varsa, doktora başvurmalısınız. İç hastalıkları doktoru Erkan Sarıyıldız, sebeplerinin araştırılması, doğum kontrol hapı kullanılıyorsa hangi yaşta başlanıldığının öğrenilmesi gerektiğini belirtiyor. Tedavi iki yönde yapılıyor. Jiletle tüyler sık sık alınıyor ve ilaç tedavisi uygulanıyor.

Haberin Devamı

Kafa travmaları

Kaza yapan veya düşen bir insan gördünüz. Kafa travması geçiren bu kişiye yanlış müdahele edilmesi ölümüne sebep olabilir. Ölüm ve sakatlık riskinin ortadan kaldırılabilmesi için Opr. Dr. Selçuk Peker dikkat edilmesi gereken kuralları anlatıyor:‘‘ Düz bir yere hareket ettirmeden yatırılır. Kol ve bacaklarını oynatması ve duyu kaybı olup, olmadığı kontrol edilir. Boynu, boyunlukla sabit hale getirilir. Üzeri bir örtü veya battaniye ile örtülür. Ve çok acele olarak hastaneye kaldırılır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!