Sağır Sultan

Güncelleme Tarihi:

Sağır Sultan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 21:32

Haberin Devamı

NemrudJourney of The ShamanLirik Müzik

Ah o gitar tonu yok mu

Ülkemizden pek konsept albümü yapan çıkmaz. Genelde zaten progresif rock ve metal gruplarına özgü bir şey olan konsepti geliştirmek bela gibi bir iş olmalı. Konsepti bul, konuyla ilgili yıllarca çalış, iyice bilgi sahibi ol, besteyi yap, sözü yaz ve ruhu yakala. Bunların hepsi de çok zor iştir. Nemrud zoru başarmış başarmasına da ufak tefek diyemeyeceğim sıkıntılar var. 70’lerin Eloy, Camel, Pink Floyd gibi kanımca çok önemli progresif rock gruplarından etkilendiği çok açık, fakat keşke modern birkaç sound’u da albüme yedirselermiş. Hakkını vermek lazım; besteler karmaşık fakat distortion gitarlar ve vokal işin içine girdi mi büyü bozuluyor. Besteye tam güzel demişken araya giren vokaller yüzünden parçadan kopuveriyorsunuz. Önemli progresif rock gruplarından Alman Eloy’un üyesi Frank Bornemann, tüm albüme yardım etmiş ve grubu takip etmiş. Fakat keşke biraz serbest bırakıp bu kadar etkilemeseymiş o zaman besteler biraz daha özgün olabilirdi. Bütün bunların yanında gruba sempati duymamı sağlayan şey, üyelerinin hiçbirinin profesyonel olmaması. Eloy hayranı Mert Göçay, Harun Solmaz ve Aycan Sarı bu grupla birlikte müzik hayatına atılmış. Altına girdikleri iş epey de zormuş hani. Sadece hayallerini gerçekleştirmek için yaptılarsa üstte okuduğunuz eleştirilere aldırmamalılar. Ama 2. albüme girişeceklerse dikkat etmeleri gereken bazı noktalar olduğu kesin.

Haberin Devamı

Robert PlantBand Of JoyRounder Records

Zeppelin kalmadı bundan versek

Rock tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı grupları listsinde ilk 3’e girer Led Zeppelin. Benim favorilerimin içinde ise 1 numaradadır kendileri. Vokalistleri Robert Plant’in yeri geldiği zaman yırtıcı yeri geldiğindeyse duygulu vokalini hangi rock sever özlememiştir ki? İşte Britanyalı bir büyüğümüz olan Plant’in sesini özleyenlere iyi bir fırsat niteliği taşıyan Band Of Joy albümü raflarda yerini aldı. Uzun süredir, daha doğrusu Zeppelin’den beri Plant’i takip etmemişler için belirtelim; kendisi rock sound’undan uzaklaşalı çok oldu. Allison Kraus ile bir Bluegrass ve Folk türlerinin karışımı bir albüm yapıp listeleri zorlamışlığı da vardır. Band Of Joy, rock albümü olmamasına karşın, güzel gitar tonları duyabileceğiniz bir albüm. Dikkatimi en çok çeken parça ise, Yeşilçam tandanslı ‘You Can’t Buy My Love-Aşkımı Satın Alamazsın’. Girişinden itibaren buram buram nostalji kokan parça, albümü iyice yavaşlamışken hareketlendirip bizi dansetmeye zorluyor. Gizli hit, son sıradaki ‘Even This Shall Pass Again’. Bir Zeppelin fanı olarak gözümde diğer albümlere göre 1-0 önde Band of Joy. Fakat avansa da ihtiyacı yok. Robert Plant’e saygıda kusur etmiyor ve albümü hemen ediniyoruz, bulamadım göremedim olmaz.

Haberin Devamı

Eric ClaptonClaptonReprise Records

Clapton blues sularında

Blues soloları sayesinde Mr. Slowhand (Yavaş el) ünvanını kazanan Clapton, birkaç yıldır köklerine dönüş sinyalleri veriyordu. Bu albümde, beklendiği gibi blues etrafında dönüp duruyor. The Yardbirds, Blind Faith, The Cream ve Derek & The Dominos gibi gruplarla başladığı müzik hayatında takdir etmek gerekir ki, blues işini beyazların içinde en iyi yapanlardan biri oldu. Tamam, uzun zamandır eski usül (old school) blues’dan biraz uzaklaştı. Bu albümde de harmonikaların yanında trompet ve çeşitli üflemeliler kullanılmış ve çok da iyi olmuş. Belirtmek lazım, bu bir cover albümü. Uncut Dergisi’nin Ekim sayısına verdiği röportajda ‘Artık ihtiyarların şarkılarını tekrar yapmayı yeni parça üretmekten daha çok seviyorum’ diyen Clapton, büyük ihtimale bu cover hadisesine devam edecek. Albümün genelinde güney blues’u havası hakim. Hafif hafif esen New Orleans’ın caz rüzgarına da rastlıyoruz birkaç şarkıda. Melodisi ağır blues parçalarını seven biri olarak, Can’t Hold Much Longer parçasını ve bir klasik caz efsanesi Autumn Leaves yorumunu çok beğendim. Albümün içimi kolay, bir kulaktan diğerine kolayca akıp gidiyor. Arabada, evde ve hatta bir doğa yürüyüşünde dinlenirse huzur katsayısını arttıracaktır. Bir dostla muhabbet ederken arkada 3-4 kez dönebilir.

Haberin Devamı

MFÖGeldilerOssi Müzik

Aliii Ali Desidero! Yeniden

Ali Desidero adlı reklam karakteri 1990’da çıktı karşımıza. Reklam filminin müziği de Ali Desidero adını taşıyordu ve MFÖ’nün Geldiler isimli albümünde bulunuyordu. Şimdi bu albüm CD formatında Ossi Müzik tarafından yeniden basıldı. Yapımcısı ünlü radyocu Hakan Eren. ‘Bi’r Zamanlar Serisi-Türkçe Pop’ başlığı altında yeniden basılan albüm, Anında Görüntü ve Mecburen gibi parçaları de içeriyor. Hatırlatmakta fayda var; albüme Ayhan Sicimoğlu ve Fahir Atakoğlu gibi isimlerin de emeği geçmiş. Bir Edip Cansever şiiri olan ‘Geçiniz’e de can veren Geldiler’in CD’sini almamak için sebep yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!