Sadece 400 yoğun bakım hastasına bakabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Sadece 400 yoğun bakım hastasına bakabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da resmi ve özel hastanelerin sayısı 200'ü buluyor. 27 bin 190 yataklı hastanelerde, yoğun bakım hastalarına ayrılmış yatak sayısı sadece 400. Oran yüzde 2'yi bile bulmuyor. Oysa en az yüzde 5 olmalı.

Yoğun bakım, Türkiye'de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlık dalı içinde, özel bir uzmanlık olarak tanımlanıyor.

Hastalıklar, ciddi ameliyatlar, kazalar, yaralanmalar nedeniyle, yaşamsal tehlike sınırına gelen kişi için, yoğun bakım, yaşam kurtarıcı bir önem taşıyor.

Bu servislerde, hastalarda yetersiz hale gelen hayati fonksiyonlar çeşitli araçlarla destekleniyor ve sürekli izleniyor. Tanı ve tedavi için girişimler yapılıyor.

Kısaca bu ünitelerde, ağır hastalara gerek ekip, gerek tıbbi donanım yönünden her türlü bakım ve sağlık hizmeti veriliyor.

Yatakların yüzde 5'i

Bu nedenle, ABD gibi gelişmiş ülkelerde, hastane yataklarının yüzde 10’u yoğun bakım yataklarına ayrılıyor. Genelde ise yoğun bakıma ayrılan yatak sayısının toplam yatakların en az yüzde 5’i olması öngörülüyor.

Türkiye ise bu oranın çok gerisinde. Bugün İstanbul’da sayıları 200’ü aşan resmi ve özel hastanelerimizde, 1-2 istisna dışında, bu oran yüzde 2’yi geçmiyor. 27 bin 190 hasta yatağı bulunan İstanbul hastanelerinin tümünde ancak 400 yoğun bakım yatağı bulunuyor. İlgililer, bu sayının en az 1350 olması gerektiğini söylüyorlar.

İstanbul hastanelerinin çoğunda, yoğun bakım yatak sayısı 6-8 arasında değişiyor. SSK hastanelerinden sadece Göztepe ve Okmeydanı'nda yoğun bakım yatakları mevcut.

Eğitim yetersiz

Türk Tabipler Birliği Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doç. Dr. Yıldız, birimlerin çoğunun yeterli donanıma sahip olmadığını söylüyor.

Yoğun bakım ünitelerinde, sürekli gelişen teknolojinin izlenmesi, araçların devamlı çalışır durumda tutulması kolay değil. Doç. Dr. Yıldız şöyle diyor:

‘‘Bu konuda eğitimli hekim, hemşire ve yardımcı personel sayısı çok az. Yoğun bakım hizmetine gerek duyan yurttaşların sağlık güvencesine kavuşturulması gerekir. Ayrıca yoğun bakım üniteleri arasında eşgüdüm sağlanmalı, çalışanlar desteklenmelidir.’’

ABD'de gecesi bin dolar

Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nahit Çakar, bu alanın pahalı bir hizmet olduğunu belirtiyor. Örneğin ABD'de tam donanımlı bir yoğun bakım yatağının bir gecelik fiyatı 1000 dolar. Özel sigortalar bu harcamayı karşılıyor. Çakar, bu durumda, Türkiye’deki fiyatların normal olduğunu belirtiyor.

YOĞUN BAKIMDA NELER YAPILIYOR?

AMERİKAN Hastanesi Genel Yoğun Bakım Direktörü Prof. Dr. Mois Bahar, yoğun bakım ünitesini şöyle anlattı:

Yoğun bakım ünitesinde her türlü yaşamsal parametreleri gösterebilecek monitörler var. Kalp ritmi, kan basıncı, solunum sayısı, ateş, arter içi basınç, akciğer damarları içi basınç ve akciğer damarlarında karbondioksit oranı, kafa içi, beyin perfüzyon basıncı, kan gazları, idrar oranı vb. gibi parametlere izlenir.

Hemşireler bir vardiyada en fazla iki hastaya bakar ve anormalliği anında görür. Hemşireler yoğun bakım ve EKG eğitimi almıştı,

Monitör teknisyenleri, merkezi bir monitörden 24 saat boyunca bütün hastaların kalp ritimlerini izler.

Bu ünitelerde her türlü tetkik yapılabilir.

Koroner yoğun bakım ünitesinde, her türlü müdahalenin yapılabilmesi için, taşınabilir floroskopi cihazı vardır. Bu sayede geçici kalp pili, akciğer içine kateter ve ana aort damarı içine balon koymak gibi girişimler hemen yapılabilir.

Yoğun bakım üniteleri servis şefi başkanlığında, anestezist, reanimasyon uzmanları ve genel cerrahlar ile yakın bir iletişim içinde çalışır.

FİYATLARI NE KADAR? (1 gece)

SSK'nın gönderdiği hasta için özel hastaneye ödediği: 110 milyon TL.

Çapa Tıp Fakültesi: 168 milyon 500 bin lira.

Çapa Tıp (evraklı hasta): 13 milyon 500 bin lira.

Alman Hastanesi: Çıplak yatak ücreti 300 milyon lira.

Amerikan Hastanesi: Çıplak yatak ücreti 300- 900 milyon lira.

KAÇ YOĞUN BAKIM YATAĞI VAR?

HASTANE TOPLAM YATAK YOĞUN BAKIM YATAĞI

Taksim 400 8

H. Numune 600 8

SSK Göztepe 1200 20

SSK Okmeydanı 1200 13

Çapa Tıp 1700 68

Cerrahpaşa 2000 26

Marmara Tıp 401 27

Florence Nightingale 55 22

Amerikan 200 49

International 155 33

Alman 135 32

Acıbadem 150 21

Toplam SSK 5975 33

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!