Saçınızı bakıma alın!

Güncelleme Tarihi:

Saçınızı bakıma alın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yaz aylarında kendinizi tatil havasına kaptırıp saçlarınızın bakımına özen göstermemiş olabilirsiniz. Sonbahar geldiğinde de saçlarınızın perişan durumu sizi şaşırtır. Bu kez de saçlarınızı kurtarmanın çarelerini ararsınız. Vakit geç olmadan bazı önlemler alırsanız, sonbahar aylarında saç sorunlarıyla karşı karşıya kalmayabilirsiniz.

Havuzların klorlu suları, güneş, deniz ve hatta yaz rüzgârları saçlarınıza zarar verir. Bunlara bir de tatil döneminde saçlara gereken ilgiyi göstermemek eklenince, sonuç sandığınızdan da kötü olabilir. Çabuk zayıflamak için uygulanan rejimler ve dış etkenler, saç telinin ömrünü inanılmayacak derecede azaltıyor. Vücudunuzdaki vitamin ve mineral dengesi bozulduğu zaman da bundan en çok etkilenen gene saçlar oluyor. Yaz sonunda saçlarınızın sağlıklı kalmaları için öncelikle yapmanız gereken şey dengeli beslenmek. Hücrenin gelişmesi için gerekli olan silika, saçların sağlığı açısından da büyük önem taşıyor. Silika, saçların erken ağarmasını önlüyor. Yulaf, arpa, soğan ve ekmek zengin birer silika kaynağı.

DEMİRİN ÖNEMİ

Yaz günlerinde, vücudunuzda demir eksikliği olup olmadığına pek aldırmazsınız. Oysa demir, kan hücrelerinde hemoglobin üretimini artırıyor. Hemoglobin her hücreye kan taşıdığı için çok önemli. Demir eksikliği, saç dökülmelerine neden oluyor. Yaz günlerinde bol miktarda demir içeren yiyeceklerle beslenmelisiniz. Ciğer, erik, yumurta sarısı ve yeşil sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Parlak ve gür saçlara sahip olmanın bir yol da sülfür almak. Yumurta, et, brokkoli, lahana ve karnıbahar sülfür bakımından zengin olan yiyeceklerdir. Çinko eksikliği saçların uzamasını geciktirir. Yaz günlerinde çok terlediğiniz için vücudunuzdaki çinko miktarı azalır, alkol ve sigara da çinko eksikliğine yol açar. Balık, mantar ve balkabağı çekirdeği, bol miktarda çinko içerir. B vitaminleri de saçlar için çok yararlıdır. Sinir sistemindeki düzensizlik, saçların dökülmelerine yol açabilir. Bu nedenle, tatil dönemlerinde bol miktarda B vitamini almalısınız. B6 ve B12 vitaminleri saçların gürleşip, parlaklaşmalarını sağlar.

Saçların düşmanları

Hava kirliliği

Doğum kontrol hapları, aspirin, yatıştırıcılar, antibiyotikler ve bazı soğukalgınlığı ilaçları

Merkezi havalandırma

Kısa dönemde kilo verdiren diyetler

Stres, uykusuzluk, şoklar ve hastalıklar

Güneşte uzun süre kalmak

Deniz tuzu ve klor

Boyunda ve omuzlarda kireçlenme

Hamilelik






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!