RTÜK’le ‘Muhteşem’ bir yıl

Güncelleme Tarihi:

RTÜK’le ‘Muhteşem’ bir yıl
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:00

Bu hafta epey meselemiz vardı. ‘Benim için Üzülme’, ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’yi geçti, Ustura Kemal sonlandırıldı, RTÜK Homer Simpson’a ayar verdi!

Haberin Devamı

Simpsons cezası, ‘RTÜK’le Muhteşem Bir Yıl’ın özeti gibi aslında. Son üç senede binden fazla ceza ve uyarıyla kontrolü sıkı tutan kurul, yıl sonunda da iyi bir kapanış yaptı (şimdilik). CNBC-e’de yayınlanan The Simpsons’ın Cadılar Bayramı özel bölümü ‘Treehouse of Horrors XXIII’, denetçilere göre 52 bin 951 TL cezayı hak etti. Tanrının şeytana kahve servis ettiği segment, rapora şöyle yansıdı: ‘Tanrı’nın olmadığına ilişkin sözler söyleniyor, Tanrı şeytana kahve ikram ederek şeytanın emrindeymiş gibi gösteriliyor.’
Aslında RTÜK Simpsons’ın 23 yıldır yoldan çıktığının farkında değil. Dizinin klasikleşen Cadılar Bayramı epizodu ‘Treehouse of Horrors’ yayınlanırsa (ki yayınlandı da) ceza vermek isteyene pek zorluk çıkarmaz.
Son durum New York Daily News’a, BBC’ye, Telegraph’a da REUTERS vasıtasıyla haber oldu. Onlar şaşırdı ama biz şerbetliyiz. Bu yıl verilen cezaların anısı hâlâ taze. Biraz geriye gidelim:
Ocak Beşiktaş-Manisaspor maçı öncesi mayo reklamı Lig TV’ye uyarı getirdi. Kız çok çıplaktı (mayo tanıttığı için olmalı). ‘Müstehcen algılara hitap eden’ reklam yüzünden gençlerin zihinleri etkilenebilirdi. Beyaz TV’de de Seda Sayan’ın konuğu Hayal, Kamer Genç’in sünnetini tartışmaya açmıştı. RTÜK elbette sessiz kalamazdı.
Şubat RTÜK Başkanı Davut Dursun, Muhteşem Yüzyıl’a destek verdi. “İzleyicinin olayların birebir aynısını beklemesi doğru değil. Neticede bir dizidir, bir kurgudur. Belgesel değil” dedi.
Mart TNT’de yayınlanan ‘İzdivaç’ta Ümit Bey, Işın Hanım’la evlenmek isteyince stüdyodakilerin ‘Farklı cinsel eğilimleriniz var mı?’ gibi sorularına mağruz kaldı. Sonuç 45 bin lira.
Mayıs RTÜK aşırı anlayışlı bir gününde Cemil İpekçi’nin eşcinsel birlikteliği savunmasına tüm şikayetlere rağmen arka çıktı, “İfade özgürlüğü” dedi.
Haziran Nicki Minaj kurul masasına yattı. Starship klibi “Son derece açık saçık giysilerle, mahrem söz ve davranışlar ihtiva eden görüntüler eşliğinde ekrana gelmektedir. Klipte sekse davetten söz etmektedir” şeklinde raporlara geçti.
Ağustos ‘İskender’ filminde İskender, sevişmek istemeyen eşi Roksana’yı zorladı. Cezasını kanal ödedi.
Ekim ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’de ‘Dansöz oynatılıp, göğüslerine para yapıştırıldı.’ Yine gençlerin süt akılları bu şehvetli anı kaldıramayacağı için Kanal D’ye 200 bin lira para cezası verildi.
Kasım Best FM’de yayınlanan ‘Serdar Yayında’nın sunucusu, kendinden geçiverdi. Konuğuna “Senin göbeğinden zeytin yerim, ayak topuklarını ısırırım, parmaklarını mayoneze batırır galeta gibi yerim” dedi. Yediği şey bin liralık ceza oldu.
Ve bu ay da finali Homer’a gıcık olarak yaptık. 2013’e umutla bakmak için çok sebebimiz var.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!