Rotary’den 100’üncü yıl anısına okul

Güncelleme Tarihi:

Rotary’den 100’üncü yıl anısına okul
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2004 00:31

Rotary, 2005 yılında 100’üncü yılını kutluyor. Rotary 2420’nci Bölgesi de bu kutlamalara 100’üncü yıl anısına inşa ettikleri 1 milyon dolarlık okul projesiyle katılıyor.

İstinye’de inşaatı süren Rotary 100.Yıl Anadolu Lisesi’ne, Rotary üyelerinin yanı sıra, geçen haftaki Yıldırım Mayruk defilesini izleyen birçok ünlü isim de bağışta bulundu.


2005 yılında Rotary’nin 100’üncü yılını kutlayacak olması, Rotary 2420’nci Bölge üyelerinin aklına 100’üncü yıl anısına bir okul inşa etme fikrini getirdi.

İstinye’deki Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi’nin inşaatı, 12 Ağustos 2004’te İstanbul Valisi Muammer Güler ve Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile Rotary 2420’nci Bölge Guvernörü Prof. Dr. Atilla Gönenli’nin imzaladığı protokolden kısa bir süre sonra başladı.

Çalışmalar sürüyor

‘İnşaat mühendisi değilim, ama her gün inşaata gidip fotoğraf çekiyorum’ diyerek heyecanını dile getiren Gönenli, bu şekilde inşaatın ayrıntılarını da takip ettiğini belirtiyor. Gönenli sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘Rotary insanlığa hizmet sunan, her meslekte yüksek ahlaki standartların kullanılmasını teşvik eden ve yücelten, dünyada barış ve iyi niyetin gelişmesine yardım eden, dünya çapında iş ve meslek adamlarının oluşturduğu bir kuruluştur.

Bu proje yanında Rotary’nin imza attığı daha birçok proje var. Onlar kamuoyunca bilinmiyor.

Özellikle okuma yazma bilmeyen onbinlerce insana okuma yazma öğretilmesi için, sağlık taramalarıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşmak ve tüm dünya teşkilatı ile çocuk felcini dünya üzerinden silmeye çalışmak için çalışıyoruz.’

Yıldırım Mayruk’tan destek

Ünlü modacı Yıldırım Mayruk’un geçen hafta Swissotel’de düzenlediği ‘2023’e Hikayeler’ adlı defilesinin geliri de Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi’ne bağışlandı. Biletleri 150 milyona satılan defilede genç manken Hande Subaşı büyük ilgi çekti.

Sınıfa adlarını verebilecekler

Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi, 4600 metrekare kapalı alanı olan ve 1 milyon doları aşan bir proje. 2005 mart sonunda inşaatı bitmesi planlanan okul için Sarıyer Belediyesi ve Çolakoğlu Metalurji’nin yanı sıra birçok Rotary üyesi de bağışta bulunmuş. Bağış sahiplerine okulun bağış panosunda bağış miktarına göre yer verilecek.

Bu amaçla yapılan düzenlemeye göre 30 milyar ve üzerinde bağış sahipleri sınıflara ad verebilecek. 15 milyar bağışlayanlar ‘büyük bağışçı’ olarak, 10 milyar bağışlayanlar ‘büyük tuğla bağışlayanlar,’ 5 milyar bağışlayanlar ‘tuğla bağışlayanlar’ ve 2 milyar bağışlayanlar da ‘çivi çakanlar’ olarak panoda yer alacak.

Dileğimiz, Çocuklar Üşümesin’ projesinin gerçekleşeceği SHÇEK Çocuk Yuvaları’ndaki son durum

Türkiye geneline yayılmış olan SHÇEK’de Türkiye geneline yayılmış olan toplam 88 çocuk yuvası var.

Türkiye genelinde, 0-12 yaş grubu çocukların bakım ve korumasının yapıldığı 88 yuvada toplam 9 bin 542 çocuk kalıyor.

İstanbul’daki 9 yuvada, 0-12 yaş grubunda, kimsesiz, korunmaya ve bakıma muhtaç 836 çocuk kalıyor.

SHÇEK yuvalarına bırakılan çocukların yüzde 99.9’u ekonomik nedenlerle bırakılıyor.

Türkiye genelinde, SHÇEK yuvalarında kalan 07- 12 yaş grubunda 4 bin 480 çocuk okula gidiyor.

Çocuklar palto istedi

Kamuoyunun dikkatini ülkemiz çocuklarının yaşamsal ihtiyaçlarına dikkat çekmek isteyen Orkid ve Migros Türk, SHÇEK (Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu) desteği ile ‘Dileğimiz, Çocuklar Üşümesin’ projesini başlattı. Proje kapsamında, bazı SHÇEK yuvalarına kurulan ‘Dilek Duvarları’na dileklerini yazan çocuklar, en çok palto ve ayakkabı ihtiyacını dile getirdi. Orkid ve Migros’un başlattığı bu kampanya sonucunda SHÇEK yuvalarında kalan 0-12 yaş grubu kimsesiz, korunmaya ve bakıma muhtaç yüzlerce çocuğun kışın soğuktan üşümemek için en temel ihtiyaçlarından biri olan palto ve ayakkabılar, Migros ve Migros’larda satılacak. Çocukların yazdığı bazı dilekleri de ünlüler gerçekleştirerek, projeye gönüllü olarak katılabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!