Romantik komedi araştırmasında kobay oldum

Güncelleme Tarihi:

Romantik komedi araştırmasında kobay oldum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2009 00:00

Meg Ryan, Hugh Grant gibi oyuncular istenmeyen kişi ilan edilmeli, Notting Hill, Holiday, Mesajınız Var gibi filmler yakılmalı! Bu aşırı tepkinin sebebini, aşağıdaki yazıyı okuyunca anlayacaksınız. Ama şu kadarını söyleyeyim, fazla romantik komedi izlemek bünyeye iyi gelmiyor.

Bu hafta başında aniden, kendimi bilimin hizmetine adadım. Gizemli mavi haplar içecek değilim ama küçük katkım sayesinde bilim adamları, romantik komedilerin ve televizyon dizilerinin insan hayatı üzerindeki etkilerini inceleyebilecek. İngiltere’deki Heriot Watt Üniversitesi’nin araştırması, şimdiden bazı ön sonuçlar vermeye başlamış.

Her şey bu ay aldığım Elele dergisinin içinden çıkan DVD’yi izlememle başladı: Dan In Real Life. Yine bir çeviri zulmü yapılmış ve Şamar Oğlanı diye Türkçeleştirilmiş. Başrollerinde Steve Carell ile Juliette Binoche’un oynadıkları bir romantik komedi. Karısı öldükten sonra kendini kızlarına adayan bir köşe yazarı, hayatının kadınını buluyor ama maalesef o, erkek kardeşinin aşkı...

Film mutlu sonla bittikten sonra, hayat romantik komedi olsa, bütün dünya buna inansa ne olurdu diye düşündüm. Herkesin bir ruh ikizi var ve dışarıda bir yerde onu bekliyor. Onu bulmak için ilan vermek gerekmiyor, çünkü o büyük olasılıkla köşe başında görünmek üzere. Elinde kahve bardağıyla aniden karşınıza çıkacak, çarpışacaksınız, kahve dökülecek ve olaylar hızla gelişecek. Kitapçıların da bu bakımından büyük potansiyel taşıdığını hatırlatmak isterim. Entelektüel ama mütevazı ruh ikizleri genelde kitap dükkanlarında çalışır ya da takılır. Siz tanışma anında başka biriyle evlenmek üzere olabilirsiniz ama bu küçük bir detay, ruh ikizini bulan insanın karşısında ne durabilir ki!

Medyada ruh ikizi efsanesi üzerine araştırmaya başlayınca, İngiltere’deki Heriot Watt üniversitesinin bu konuda bir çalışma yürütmekte olduğunu öğrendim. Üniversitenin Aile ve Kişisel İlişkiler Laboratuvarı, dana önce de pek çok araştırma yapmış, rapor yayınlamış. Biri h l sürüyor.

MÜKEMMEL İLİŞKİ VAR MI

İşte kendimi bilimin hizmetine sunmam, bu çalışma sayesinde oldu. Benim gibi internet aracılığıyla katılmayı kabul edenlerin yapması gerekenler çok basit. Önce cevaplaması aşağı yukarı yarım saat süren bir anket ile sizin televizyon ve film izleme alışkanlıklarınızı, ilişkilere genel bakış açınızı anlamaya çalışıyorlar. Bu bittikten sonra her hafta, cevaplaması 10 dakika süren daha kısa anketler geliyor e-posta adresinize. Bu da 24 hafta sürüyor, o kadar.

Bu son uluslararası çalışma, geniş bir sahada sürdürülüyor ancak daha önce üniversite öğrencileri gibi küçük gruplar arasında benzer araştırmalar yapılmış. Üniversite ekibi, 1995-2005 arasında gösterime giren 40 romantik komedi üzerinde çalışıp, ortak temaları belirlemiş. Ardından anketler aracılığıyla deneklerin, ilişkiler hakkında nelere inandıkları, romantik bir ilişkiden neler bekledikleri anlaşılmaya çalışılmış.

Sonuçlara bakılırsa, çok fazla romantik komedi izleyenlerin ilişkiden beklentileri artıyor, mükemmelin peşinde koşmaya başlıyorlar. Ayrıca aşık olma süreci hafife alınıyor, çaba harcamak gereği duyulmuyor.

YAKTIN BİZİ MEG RYAN

Psikologlar, Sen Uyurken, Mesajınız Var, Notting Hill gibi romantik komedileri çok fazla izleyenlerin, partnerleriyle etkili iletişim kurmakta güçlük çektiklerini görmüş. Çünkü pek çoğu, karşılarındakinin akıllarından geçeni okumasını, ihtiyaçlarını o daha söylemeden karşılamasını bekliyor. Ayrıca seksin de her zaman mükemmel

olması gerektiğine dair yaygın bir inanış var. Tüm bu yanılgının bir sebebi de romantik komedilerin, bir ilişkinin en heyecanlı anına odaklanmış olması. Biz filmin kahramanlarını genellikle tamamen birbirlerine kavuştukları anda, öpüşürken bırakıyoruz. Bundan altı ay sonrasında, iki ya da beş yıl sonrasında ne olduğu romantik komedilerin alanına girmiyor çünkü. O bölüm daha ziyade dramların ya da gerilim filmlerinin konusu.

RUH İKİZİ EFSANELERİ

Ruh ikizi denen şey kesinlikle vardır.

İnsanın ruh ikizi kader tarafından önceden belirlenmiştir.
/images/100/0x0/55eb5590f018fbb8f8ba9684


Ruh ikiziniz ya da hayatınızın aşkı (beyaz atlı prens de diyebiliriz) herhangi bir çaba göstermenize gerek kalmadan, bir gün bir yerde ansızın karşınıza çıkacaktır. Bu uçakta yanınızda oturan yolcu da olabilir, cep telefonunda yanlış numara çevirip sizi arayan kişi de. Çöpçatanlık yoluyla tanıştırılan kişileri karşınıza kader değil, arkadaş veya akrabalar çıkardığından ruh ikiziniz olma ihtimali düşüktür.

Büyük aşklar nefretle başlar.

Zıt kutuplar birbirini çeker.

Birbirine aşık iki insanın seks hayatı da muhteşem olur.

Bir kere hayatınızın aşkını bulduktan sonra sorun kalmaz. İlişkiyi yürütmek, karşınızdakini tanımak için enerji ve zaman harcamanıza gerek yoktur. Çünkü ruh ikizleri birbirini zaten tanır.

Ruh ikiziniz dışında biriyle uzun ve sağlıklı bir ilişki kurmak mümkün değildir.

Ruh ikizleri akşam ne yeneceği hakkında tartışmaz, çünkü birbirinin aklından geçenleri okuyabilir. Siz suşi yemek istediğiniz halde ille de ocakbaşı diye tutturan bu adam kesinlikle hayatınızı birlikte geçireceğiniz kişi olamaz.

İlk görüşte aşk kesinlikle vardır, gerisi yalandır.

Ruh ikizleri olağanüstü yaratıklardır. Evden çıkarken sizi kapıda bekletmez, klozetin kapağını açık unutmaz, yüzünde sivilce çıkmaz, sabah uyandığında bile güzeldir.

Aşk her zaman kazanır, aşıklar her zaman kavuşur. Kavuşamazsanız dert etmeyin, belli ki o ruh ikiziniz değildi.

Benim ruh ikizi de buralarda bir yerdeymiş

Tam kafamı ruh ikizi fenomeniyle bozmuşken msn’de karşıma bir test çıktı: Ruh İkiziniz Nerede? Birtakım fotoğrafların sizde yarattığı izlenimler yoluyla sonuca varıyorlar. Yöntemini hiç anlamadım ama sonuca bakılırsa ben ruh ikizimle çoktan tanışmışım da haberim yok: "Belki sizin için basit bir tanışma olarak kalmış olabilir ama emin olun çok geçmeden o kişinin sizin ruh ikiziniz olduğunu fark edeceksiniz. Bir şekilde; ya tesadüfen yine bir araya geldiğiniz bir ortamda; aynı anda aynı cümleye başlamak gibi, aynı anda aynı yiyeceğe uzanmak gibi ufak ama garip tesadüfler yaşayarak kafanızda bir kıvılcım çakacak." Bu kadar basit işte, geriye tanıdığım bütün erkekleri gözden geçirmek kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!