Rezervasyonunuzu erken yaptırın tatiliniz daha ucuza gelsin

Güncelleme Tarihi:

Rezervasyonunuzu erken yaptırın tatiliniz daha ucuza gelsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2005 00:12

Her tatil dönemi yaklaştıkça, yerli turistler, ‘Bizim tesislerimizde turistler bizden daha ucuza kalıyor. Neden yabancıya ucuz yerliye pahalı fiyat veriliyor?’ diye sorular sorar.

Bu iddiaya da turizmciler şöyle cevap verir: ‘Fiyat artışları turistlerin milliyetlerinde değil organize olamama alışkanlığında yatıyor. Çünkü yerli turist için tatil dönemi ilk ve orta öğretim okullarının kapanması ve üniversite sınavlarının yapılmasıyla başlıyor. Halbuki yabancı turist tatili için aylar öncesinden rezervasyon yaptırıyor. Yılda 10 milyar dolarlık bir hacme ulaşan yurtiçi seyahat pazarında en önemli sorun yerli tatilcilerin organize olamaması ve son dakikada tatil planı yapması...’

Turizmciler gerçekten de yerli ve yabancı turistin ödediği ücretler arasında fiyat farkının olmasını doğal buluyor. ‘Bu fark sanıldığı gibi müşterinin yerli ile yabancı olmasından kaynaklanmıyor. Tatile çıkılacak dönemin belirlendiği rezervasyon, yani yer ayırtma sisteminden kaynaklanıyor’ diyorlar.

Turizmcilere göre, Alman ve İngiliz turistler 2005 yılı ağustos ayında çıkacakları tatili için 2004 yılı ekim ayından başlayarak kasım, aralık, 2005 ocak, şubat ve mart ayları boyunca rezervasyon yaptırıyor. Bu nedenle fiyatları daha ucuza alıyor. Türk tatilciler ise tatile çıkacağı tarihten neredeyse bir gün önce yer ayırtmaya gidiyor ve daha pahalıya kalıyor.

Yabancı ülkelerde tatil reklamları aylar öncesinden kataloglarla yapılıyor. Fiyat farkı da buradan doğuyor. Bunun ekonomik terimle açıklaması ise spot alım ile vadeli alım arasındaki fark!

YÜZDE 20 DAHA UCUZ

Turizm yayıncısı Ekin Grubu’nun bu konuda yaptığı bir araştırmaya göre, bugünlerde rezervasyon yaptırıp haziran ayının ilk haftasında tatile çıkacak kişiler, aynı tesiste geçen yılki fiyatın yüzde 20 altında tatil yapabilecek. Araştırma, haziran ayı fiyatlarını açıklamış 17 otelin ilan ettiği rakamlara, erken rezervasyon yaptırılırsa fiyatların geçen yılın fiyatlarının altında olacağını ortaya koyuyor. Kısaca ekonomik olanakları nedeniyle haklı olarak tatil fiyatlarının yüksekliğinden yakınan yerli turistler, erken rezervasyon sistemini kullanarak yabancı turistler gibi ucuza tatil yapabilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!