Reflü uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Reflü uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

YEMEK BORUSU MİDENİN TEHDİTİ ALTINDA

Midedeki maddelerin yemek borusuna geri dönmesi tıpta ’’reflü’’ olarak adlandırılıyor. Reflü haftada 2-3 kez olduğunda ve 5 yıldan uzun sürdüğünde kanser riski oluşturuyor.

Houston Methodist Hospital'da meslek yaşamını sürdüren gastroentroloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Ertan yemek borusunun, mide asitiyle sık karşılaşması halinde, iltihap, ardından da kansere yatkınlık gösteren ‘barret özefagusu’nun oluşabileceği uyarısında bulundu.

Diğer hastalıklarla karıştırılıyor

‘Göğüste yanma’ hissi olarak bilinen reflünün, asitli olan mide suyunun yemek borusunu yıkamasıyla oluştuğunu belirten Prof. Dr. Ertan, ‘‘Midedeki maddeler, yemeği sindirmek için kullanılan asit, safra ve enzimlerden oluşuyor. Normal yutkunma sırasında yemek borusu, yemeği mideye itmek için basınç yapar. Ancak iyi çalışmazsa bunlar yemek borusuna geri kaçar ve tahriş eder’’ dedi. Hastalığın belirtilerinin bazen başka hastalıklarla da karıştırılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Ertan, ‘‘Reflü, kalp krizine benzer göğüs ağrısı, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, erişkinlikte başlayan, yemek ya da yatmayla kötüleşen ve genellikle gece ortaya çıkan hırıltılı solunum ve öksürme gibi astıma benzer bulgular da gösteriyor’’ dedi.

Başlıca belirtiler

Reflünün çok sayıda organı etkilediğini hatırlatan Prof. Dr. Ertan, ‘‘Hastalığın başlıca belirtileri, yenilen içilen gıdaların ağıza geri gelmesi, kısık ses, sürekli geniz temizleme, boğaz ağrısı, tatsızlık, diş minesi zedelenmesi, gece boyunca öksürme, hırıltılı solunum ve nefes darlığı, göğüs ağrısı, yutkunma zorluğu, kusma, bulantı’’ dedi.

Reflüyü önlemenin yolları:

Özellikle yağı besinler, kahve, kakao ve kolalı içecekler gibi sorun yaratma eğilimi olan gıdalardan kaçınılmalı.

Tüketilen gıda ve kalori miktarı azaltılmalı. Fazla kilolar atılmalı.

Yatmadan önceki 3 saat içinde yemek yenmemeli.

Öne eğilmekten, ağır kaldırmaktan, korse ya da kemer takmaktan ve bağırsak hareketlerini zorlamaktan kaçınılmalı.

Sigara bırakılmalı. Çünkü sigara kullanımı midedeki asit dengesini bozar.

Mide asidinin geri gelmesini önlemek için yatarten baş yüksekte tutulmalı.

Ameliyatlı çözüm

Basit önlemler yetmezse tedavi için asit miktarını azaltıcı ilaçlar kullanılabilir. İlaçlar yetmezse ameliyat yapılır. Bunun icin mideyle yemek borusu arasına yeni bir parça yerleştirilir. Midenin içindeki maddelerin yemek borusuna kaçmasını engelleyecek bariyer oluşturmak için midenin bir kısmı yemek borusunun alt kısmının çevresine sarılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!